Ardbeg: Nový přírůstek základní řady je Ardbeg Wee Beastie

Ardbeg Day je každoroční celosvětová oslava, kterou si nenechá ujít snad žádný milovník whisky Ardbeg. Tradičně je součástí a vyvrcholením festivalu festivalu Fèis Ìle na ostrově Islay, avšak letos tomu tak není, ale je částečně. Z důvodu zrušení festivalu kvůli koronavirové pandemii se letos palírna Ardbeg rozhodla pozvat milovníky té nejnakouřenější whisky na světě, aby se v sobotu 30. května od 20 hodin připojili na velkolepou online oslavu na sociální síti Facebook. Palírna představí svou limitovanou edici Ardbeg Blaaack, která vznikla na počest 20. výročí Ardbeg Committee, klubu fanoušků palírny Ardbeg. Není to však jediná událost palírny, Ardbeg na začátku května představil i nový přírůstek základní řady, svou dosud nejmladší whisky Ardbeg Wee Bestie.  

Ardbeg fanoušci po celém světě se budou moci k virtuální ochutnávce jedinečné novinky Ardbeg Blaaack připojit 30. května 2020 na facebookovém profilu Ardbeg, kde si pro ně palírna připravila 2 hodiny degustace, zábavných aktivit a her. Tématem setkání na počest oslav 20. výročí Ardbeg Committee, spolku sdružujícího milovníky Ardbeg whisky, jehož cílem je zajistit, aby se dveře palírny nikdy nezavřeli, je pro toto výročí speciálně vytvořená limitovaná edice whisky Ardbeg Blaaack. 

Ardbeg Blaaack 

Jde o historicky první lahev palírny Ardbeg dozrávající v sudech po červeném víně Pinot Noir, pocházející z nejvzdálenějšího místa, odkud putují Ardbeg fanoušci na festival Fèis Ìle –z Nového Zélandu. Zároveň je Nový Zéland podobně jako Skotsko vyhlášený chovem ovcí, které na obou místech převyšují lidské obyvatele v poměru 7:1. A fanoušci Ardbegu byli vždy tak trochu černé ovce. Právě proto je tématem letošní edice Black Sheep (černá ovce), která je nejen vyobrazena na etiketě single malt whisky Ardbeg Blaaack, ale navíc je tématicky připomenuta i v samotném názvu, v němž ono slovo „Blaaack“ výrazně připomíná citoslovce ovčího mečení. 

V single malt whisky Ardbeg Blaaack se mísí v chuti kromě letního ovoce jako jsou sladké jahody, meruňky, hrušky a nahořklé třešně, také chuť čokolády, kávy a mandlí. Nechybí samozřejmě ani charakteristické kouřové aroma. „Těšili jsme se, že letos budeme moci oslavit Ardbeg Day s našimi fanoušky a příznivci zde v palírně a v našich ambasádách po celém světě. Bohužel nám plán překazila náhlá celosvětová situace. Dali jsme však hlavy dohromady a vymysleli nový plán, jak se pobavit s milovníky naší whisky, a přitom z bezpečí domova. S Ardbeg Committee budeme nakonec letos oslavovat virtuálně. Připravili jsme online degustaci některých našich oblíbených edic, povídání, zábavu, a dokonce i několik překvapení inspirovaných whisky Ardbeg Blaaack.“ Mickey Heads, ředitel palírny Ardbeg

Ardbeg Wee Beastie, nakouřená novinka

Milovníci whisky po celém světě se v květnu dočkali nového přírůstku základní řady Ardbeg, nejmladší novinky Ardbeg Wee Beastie. I přes pouhé pětileté zrání jde o divokou, silně kouřovou a nezkrotnou whisky. Palírna má ve zvyku své whisky často pojmenovávat podle různých mýtických legend a příšer a o této novince Wee Beastie, která se dokáže pořádně zakousnout, se říká, že se zrodila přímo z rašelinových borků.  

Tato bestie palírny Ardbeg zrála v sudech po bourbonu a sherry, přidávající whisky intenzivní aroma černého pepře, pryskyřice a kouře, ke kterému se připojují tóny ovoce, čokolády, vanilky a dalšího koření. Nechybí ani typicky rašelinový závěr.

„Nepochybuji o tom, že fanoušci Ardbegu budou naši novinku, jež je na jazyku lehce zabrní, milovat. Sudy, které jsme pro její zrání vybrali, z ní dělají ideální whisky pro popíjení v čisté podobě, stejně jako chuťově výraznou ingredienci silně nakouřených koktejlů,“ Dr. Bill Lumsden, jeden z hlavních tvůrců Wee Beastie

„Rozšíření základní řady o novou whisky je pro palírnu vždycky významným momentem, Wee Beastie je pro nás ale ještě o něco výjimečnější. Jde o velmi mladou whisky, a tak se jejím prostřednictvím dostáváme tak blízko k destilačním kotlům, jak jen to jde,“  Mickey Heads, ředitel palírny Ardbeg

Uvedení Ardbeg Wee Beastie na český trh 

 

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
349 x [13%]
Aperol spritz
241 x [9%]
Cuba Libre
255 x [10%]
Piňa Colada
241 x [9%]
Daiquiri
246 x [9%]
Margarita
345 x [13%]
Cosmopolitan
262 x [10%]
Mai-Tai
226 x [9%]
Whiskey sour
239 x [9%]
Pisco sour
249 x [9%]

Celkem hlasovalo : 2653

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru