Domů Knihy

Emmert František: Češi ve wermachtu

Česká historiografie dlouho zcela opomíjela či dokonce zamlčovala fakt, že tisíce českých mužů musely za 2. světové války proti své vůli nedobrovolně sloužit v německé armádě. Přelomovou prací na tomto poli se stala kniha známého autora literatury faktu Františka Emmerta Češi ve wehrmachtu, která poprvé vyšla v roce 2005 a okamžitě se stala bestsellerem. Mladá fronta nyní přináší již třetí, revidované a rozšířené vydání.
Další generace čtenářů se tak může seznámit se strhujícími příběhy Čechů, kteří svoji národnost nikdy nezapřeli a nesympatizovali s nacismem – a přesto museli za 2. světové války nastoupit službu v německé branné moci. Měli totiž tu smůlu, že se narodili na Hlučínsku nebo na Těšínsku, tedy ve dvou specifických regionech ve Slezsku, a okupační úřady je v duchu nacistické ideologie považovaly „papírově“ za Němce.
Tito muži prožívali osudy běžných německých vojáků v letech 1939–1945: tvrdý výcvik, účast v boji, válečné útrapy, strach z protivníka, zajetí. Jen některým z nich se později podařilo dezertovat k československé zahraniční armádě. Tisíce Čechů v uniformách wehrmachtu padly nebo se nevrátily ze zajetí, zejména sovětského. Většinu z přeživších po válce čekal dlouhý, strastiplný a zpočátku i značně nejistý návrat do vlasti. A nakonec oficiální zapomnění, trvající 60 let…

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
342 x [13%]
Aperol spritz
234 x [9%]
Cuba Libre
248 x [10%]
Piňa Colada
234 x [9%]
Daiquiri
236 x [9%]
Margarita
338 x [13%]
Cosmopolitan
252 x [10%]
Mai-Tai
217 x [8%]
Whiskey sour
231 x [9%]
Pisco sour
241 x [9%]

Celkem hlasovalo : 2573

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru