Domů Knihy

Emmert František: Češi ve wermachtu

Česká historiografie dlouho zcela opomíjela či dokonce zamlčovala fakt, že tisíce českých mužů musely za 2. světové války proti své vůli nedobrovolně sloužit v německé armádě. Přelomovou prací na tomto poli se stala kniha známého autora literatury faktu Františka Emmerta Češi ve wehrmachtu, která poprvé vyšla v roce 2005 a okamžitě se stala bestsellerem. Mladá fronta nyní přináší již třetí, revidované a rozšířené vydání.
Další generace čtenářů se tak může seznámit se strhujícími příběhy Čechů, kteří svoji národnost nikdy nezapřeli a nesympatizovali s nacismem – a přesto museli za 2. světové války nastoupit službu v německé branné moci. Měli totiž tu smůlu, že se narodili na Hlučínsku nebo na Těšínsku, tedy ve dvou specifických regionech ve Slezsku, a okupační úřady je v duchu nacistické ideologie považovaly „papírově“ za Němce.
Tito muži prožívali osudy běžných německých vojáků v letech 1939–1945: tvrdý výcvik, účast v boji, válečné útrapy, strach z protivníka, zajetí. Jen některým z nich se později podařilo dezertovat k československé zahraniční armádě. Tisíce Čechů v uniformách wehrmachtu padly nebo se nevrátily ze zajetí, zejména sovětského. Většinu z přeživších po válce čekal dlouhý, strastiplný a zpočátku i značně nejistý návrat do vlasti. A nakonec oficiální zapomnění, trvající 60 let…

NÁŠ TIP

Léto na vlně audioknih

Anketa

Co je pro vás důležité pro udržení vztahu

Vášeň
92 x [11%]
Věrnost
78 x [10%]
Velkorysost
80 x [10%]
Laskavost
77 x [10%]
Spolehlivost
79 x [10%]
Zásadovost
77 x [10%]
Poctivost
81 x [10%]
Dostatek pozornosti
94 x [12%]
Sebedůvěra
77 x [10%]
Smysl pro humor
75 x [9%]

Celkem hlasovalo : 810

VEVA PLUS - ŠKOLITEL

Nezapomínáte na školení BOZP a požární ochrany??? 

Víte, že většina z nás má povinnost absolvovat toto školení pravidelně?

Vyvarujte se případným problémům a pokutám!

Rozklikněte a hned budete vědět jak na to!

O BOURBONU
  • Musí být vypálen na území USA 
  • Musí být vyroben ze směsi obilovin, kdy jej od 51 % do 79 % musí tvořit kukuřice
  • Minimální doba zrání jsou dva roky
  • Voda v Kentucky, která se používá při výrobě bourbonu, je považována za nejsladší na světě
  • V Kentucky zraje více sudů, než zde žije obyvatel 
  • V Kentucky zraje více sudů, než zde žije obyvatel 
  • Musí zrát v nových vypálených sudech z Bílého dubu 
POČASÍ
Facebook

JDI nahoru