Film Šarlatán čekal v nouzové době na svoji premiéru…

Poslední snímek režisérky Agnieszky Holland Šarlatán se sice neměl možnost ukázat českým divákům hned po svém úspěchu na Berlinale letos v březnu, ale už kina snad naplní v nejbližších dnech. Nový termín premiéry je srpna.

„Po světové premiéře na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně jsme se těšili na uvedení filmu v Čechách. Vše bylo připravené, naplánované, ale bohužel se známých důvodů jsme museli v březnu vše zastavit, a to pár dní před premiérou. Proto doufáme, že tentokrát nám do premiéry nic nezasáhne a diváci si konečně užijí velkolepý příběh výjimečné osobnosti Jana Mikoláška v režii světoznámě úspěšné režisérky Agnieszky Holland,“ řekla producentka filmu Šárka Cimbalová.

Snímek byl uveden v březnu v Berlíně v rámci prestižní sekce Berlinale Special Gala. „Měli jsme pocit, jako by se na Berlinale Šarlatán narodil. A taky že jde o docela robustní děťátko, které může v lidech vyvolat větší emoce, než jsem čekala. A bylo krásné u toho být s celým štábem a herci,“ popsala své pocity po návratu z festivalu režisérka Agnieszka Holland, která i na berlínské tiskové konferenci zopakovala, že jde o velmi intimní příběh na pozadí zásadních dějinných událostí.

První reakce světových médií byly veskrze pozitivní, například Indie Wire jej vybralo ze všech 340 filmů mezi 10 nejlepších snímků letošního festivalu a oceňuje jej s tím, že byl dostatečně silný i do soutěžní sekce. „První ohlasy k nám doputovaly v průběhu následujícího dne, nejen formou recenzí, ale i prostřednictvím lidí, kteří nás zastavovali a děkovali za silný zážitek,“ dodala producentka Šárka Cimbalová.

Nyní budou mít možnost film, představující výjimečný výkon Ivana Trojana a jeho hereckého partnera Juraje Loje, posoudit i diváci v Čechách. Do české distribuce jej 20. srpna doprovodí společnost CinemArt. „Hledali jsme optimální termín zahájení distribuce filmu. Naším záměrem bylo zůstat v průběhu léta a podpořit tak restart kin do běžných podmínek. Zároveň jsme hledali termín, který bude přijatelný pro návštěvu režisérky filmu na premiéře a pro setkání s novináři. A v neposlední jsme rádi, že film bude vydán tak, aby bylo možné jej využít v sezóně letních kin. Na uvedení filmu se velmi těšíme a věříme, že se s ním v kině rádi setkají i jejich návštěvníci,“ dodal programový ředitel společnosti CinemArt Aleš Danielis

Snímek Šarlatán je inspirován skutečným životním příběhem léčitele a bylinkáře Jana Mikoláška, který podle svých slov léčil přes pět milionů lidí. Světová premiéra proběhla 27. února na Berlinale, česká je naplánována na 20. srpna tohoto roku. Českým distributorem je společnost CinemArt, o světovou distribuci se stará Films Boutique. Snímek Šarlatán produkuje společnost Marlene Film Production producentky Šárky Cimbalové.

 

Obsazení:

Jan Mikolášek: Ivan Trojan/Josef Trojan

František, asistent: Juraj Loj

Johanka, sestra: Daniela Voráčková/Melika Yildizová

Mühlbacherová, bylinkářka: Jaroslava Pokorná

Otec mladého Mikoláška: Martin Myšička

Alois, bratr mladého Mikoláška: František Trojan

Zlatohlávek, obhájce: Jiří Černý

Vyšetřovatel: Miroslav Hanuš

Tajný: Tomáš Jeřábek

Soudce: Václav Kopta

Úředník: Jan Budař

Generál: Martin Sitta

Domovník: Jan Vlasák

 

Režie: Agnieszka Holland

Scénář: Marek Epstein

Námět: Martin Šulc

Kamera: Martin Štrba

Architekt: Milan Býček

Kostýmy: Katarína Štrbová Bieliková

Masky: Gabriela Poláková

Střih: Pavel Hrdlička

Hudba: Antoni Komasa Lazarkiewicz

Zvuk: Radim Hladík

VFX: Michal Křeček

Producenti: Šárka Cimbalová, Kevan Van Thompson
Koproducenti: Mike Downey, Sam Taylor - Fame Entertainment, Irsko

Klaudia Smieja Rostowska - Madants, Polsko

Furia Film, Slovensko

Česká televize, Barrandov studio, RTVS, CertiCon, MagicLab

Žánr: životopisný/drama/historický

Délka filmu: 118 min

Audioknihy: Já, vrah 2

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
197 x [11%]
Aperol spritz
183 x [10%]
Cuba Libre
189 x [10%]
Piňa Colada
183 x [10%]
Daiquiri
184 x [10%]
Margarita
186 x [10%]
Cosmopolitan
200 x [11%]
Mai-Tai
165 x [9%]
Whiskey sour
183 x [10%]
Pisco sour
190 x [10%]

Celkem hlasovalo : 1860

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru