Jak udělat krásné svatební fotky?

Získali jste výsadu podílet se na dokumentování svatby, dáme vám několik tipů od profesionálů, jak zvěčnit novomanžele i celé svatební veselí, poradíme vám, na co se při focení svatby zaměřit, aby byly vaše snímky co nejpovedenější! 

Kompozice: Zkoušejte různé typy kompozic. Celek novomanželů, ale také portréty svatebčanů i detaily (výzdoba, prstýnky, dort, svatební šaty, účes...).

Vhodné pozadí: Nemělo by odvádět pozornost od novomanželů, harmonicky působí například zeď, zákoutí parku... Zároveň dbejte na to, aby pozadí nebylo příliš jasné! „Způsobí to podexponování objektu fotoaparátem, takže z postavy vznikne tmavá silueta. Abyste tento problém překonali, můžete vyklopit vestavěný blesk fotoaparátu,“ říká profesionál Filip Barták. 

Netradiční úhly: Chcete-li aby se na výslednou fotografii vešli všichni svatebčané, zkuste je vyfotit z výšky (například z balkonu, ze zídky). Kapelu na pódiu zase můžete zabrat z podhledu. A novomanžele skrze skleničky šampaňského... Nebojte se experimentovat!

Světlo: „Nejlepší světlo je podle mě přirozené, využívám ho na 80 % svých fotografií,“ přiznává svatební a rodinný fotograf Denis Fueco. Pokud se během dne i večer rozhodnete použít blesk, učiňte tak pouze venku, protože blýskání v interiéru vytváří tvrdé stíny. „Zde je lepší zvýšit citlivost ISO. Světlo, to jsou také odlesky a odrazy – zkuste s nimi rovněž experimentovat,“ radí lektor Nikonu Barták.

Jedinečnost okamžiku: Stylizované pózy jsou krásné, ale nepřestávejte fotit ani při přechodech mezi nimi – tam teprve vyniknou ty pravé emoce!

Originální prvky: Nebojte se odlišit! Například Denis Fueco nechává na svých fotografiích novomanžele pózovat v zimní krajině s koněm či daňky, oživuje obrázky kouřovou dýmovnicí anebo dokonce umístil pár do vany v lese... „Někdo si říká, co je to za nesmysl nebo kýč, fotit ve vaně na sněhu. Ale já miluju fotit tyhle snímky! Protože jsou jiné, mají v sobě emoce, kontrast, ideu,“ říká francouzský rodák, kterého na Instagramu sledují tisíce fanoušků. Svůj styl každým rokem rozvíjí a kombinuje trendy prvky s nadčasovou fotografií.

Správná technika: Pokud budete dokumentovat svatbu, neměli byste podceňovat techniku, aby výsledné fotografie byly co nejkvalitnější. Trendem posledních let se stávají bezzrcadlovky, které jsou finančně dostupné i začínajícím fotografům a zároveň jejich kvalita výstupu je velmi vysoká. Absence zrcadlového systému přináší mnohé výhody. „Například těla Nikon Z 6, Z 7 a Z 50 jsou menší a lehčí než zrcadlovky srovnatelné třídy,“ uvádí Petr Lindner, odborník na fotografickou techniku. Díky elektronickému hledáčku navíc vidíte obraz již zpracovaný tak, jak bude vypadat na výsledné fotografii. A významným plusem je pokrytí téměř celé plochy obrazového pole ostřicími body, díky čemuž se vyhnete chybám v zaostřování, tzv. back a front focusu. Při focení svateb je také výhodou režim tichého fotografování, takže nebudete „cvaknutím“ rušit vyřčené „ANO“. Pro méně zkušené a začínající fotografy lze využít systém nápovědy.

Audioknihy: Já, vrah 2

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
197 x [11%]
Aperol spritz
182 x [10%]
Cuba Libre
189 x [10%]
Piňa Colada
182 x [10%]
Daiquiri
183 x [10%]
Margarita
186 x [10%]
Cosmopolitan
200 x [11%]
Mai-Tai
164 x [9%]
Whiskey sour
182 x [10%]
Pisco sour
189 x [10%]

Celkem hlasovalo : 1854

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru