Navštivte interaktivní výstavu BLIK BLIK v plzeňském DEPO2015, ohlasy jsou velmi pozitivní

Digitální výstava BLIK BLIK _ Digitální hřiště, která v plzeňském DEPO2015 na ploše téměř 800 m2 nabízí malým i velkým návštěvníkům interaktivní videoinstalace, světelné a zvukové experimenty, laserové prolézačky, hry s UV světlem nebo obrovské světelné Člověče, nezlob se!, dospěla do své poloviny. Zatím ji navštívilo téměř 3 500 návštěvníků, jejichž ohlasy jsou velmi pozitivní. Výstava bude otevřena do 23. srpna. 

„Jsme velmi spokojení s tím, jaké výstava sklízí ohlasy. Baví to děti, mládež i dospělé. Navzdory tomu, že se chování návštěvníků kulturních akcí kvůli pandemii změnilo, samotnou výstavu denně navštíví 100-200 lidí, což jsou čísla, která nás vzhledem k našim původním očekáváním překvapila,” uvádí Jan Štěpán, programový ředitel DEPO2015 a koordinátor celé výstavy.

Jeho slova potvrzují i názory samotných návštěvníků. Například Martina pořadatelům napsala: „Dnes jsme se s Ondráškem byli podívat na vaší výstavě BLIK BLIK _ Digitální hřiště. Malej se na ní vyřádil tak, že hned po příchodu domů usnul. Celý druhý den mi o zážitcích z výstavy vyprávěl a prosil mě, ať tam jdeme znovu.“ A Adéla, které je 14 let, dodává: „Mysleli jsme si, že bude výstava určená jen pro úplně malé děti a o to větší bylo naše nadšení. Jako parta jsme se skvěle vyřádili. Ztratili jsme pojem o čase a ani minutu jsme se nenudili.“ Za starší generaci dodává pan Jindřich: „Hlídali jsme o prázdninách svá dvě vnoučata a přemýšleli jsme, jaký program vymyslet pro tak čiperné a hyperaktivní děti. Kamarádka nám poradila, ať je vezmeme na tuto výstavu do DEPO2015. Poslechli jsme její radu a bavili jsme se my i děti. Určitě doporučujeme.“

Čtrnáct instalací od našich předních i zahraničních studií a umělců zde ukazuje hravou zážitkovou formou možnosti současných světelných, projekčních a zvukových technologií. Název navazuje na každoroční úspěšný plzeňský festival světla BLIK BLIK, který se letos v březnu z důvodu koronavirové pandemie nemohl uskutečnit.

„Mám velkou radost z toho, že se nám i přes nestabilní situaci podařilo vytvořit něco nového a unikátního. V začátcích projektu jsme zkontaktovali všechny tvůrce, kteří spolupracovali na BLIK BLIK festivalu světla v minulých pěti letech. Řada z nich do toho s námi šla i za omezených podmínek s obrovským nadšením a s velkou chutí. Že to každého opravdu bavilo, potvrzuje i fakt, že se celá výstava podařila dokončit podle plánu a stihli jsme ji otevřít ve slíbeném termínu,“ uzavírá Jan Štěpán z DEPO2015.

Tématem interaktivní výstavy Digitální hřiště – BLIK BLIK, která je umístěna v zatemněné Autobusové hale, je hra se světlem a zvukem. Instalace si užijí jak děti, tak i jejich rodiče, kteří se přenesou do světa vizuálních experimentů, zvukových iluzí a světelné imaginace. Děti mohou objevovat pro ně nepoznané vjemy, které podnítí jejich představivost a nové zážitky.

Do realizace digitálního hřiště se zapojili domácí i zahraniční profesionálové světelného umění, jako např. INITI Playground, WroART, 3dsense nebo také studenti z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity. Návštěvníci mohou například hrou na piano tvořit audiovizuální obraz nadživotních velikostí, ovládat skálu či planetu světelným mečem, vytvářet světelné obrazy pomocí lidského pohybu a jinde se stanou zachránci planety Země. Příkladem dalších unikátních instalací je analogová psí bouda s digitálním obranářem uvnitř, laserová prolézačka, hry s UV světlem, světelné malování, nebo nezvykle velká a zářivá pocta hře Člověče, nezlob se!

Expozice Digitální hřiště – BLIK BLIK se stala spolu s prodlouženou výstavou Góóól součástí uceleného letního programu DEPOVLETU v areálu DEPO2015, který má za cíl podpořit lokální kulturu, komunitu a zejména umožnit opětovné setkávání diváků s umělci.

Více informací o digitálním hřišti a dalších událostech na webu DEPO2015.

Vstupenky jsou k dostání na místě a v předprodeji na Plzenskavstupenka.cz nebo v síti GoOut.

Ceny: 150 Kč - dospělý, 100 Kč - dítě 4-15 let / senior 65+ / ZTP, 350 Kč - rodinné vstupné (2 dospělí + 2 děti), 80 Kč - skupiny nad 10 osob, ZDARMA - dítě do 3 let

Zvýhodněné vstupné společně s výstavou Góóól: 200 Kč - dospělý, 120 Kč - dítě 4-15 let / senior 65+ / ZTP, 400 Kč - rodinné vstupné (2 dospělí + 2 děti), ZDARMA - dítě do 3 let

Příklady instalací:

Nechte se také vtáhnout do instalace, kde se stanete zachránci planety Země

Playground od českých umělců INITI je interaktivní hra, při které klidně i 100 hráčů najednou zachraňuje planetu před útoky z Vesmíru. Míčky létají na obří 12metrovou projekční plochu a jenom díky spolupráci hráčů může být naše planeta zachráněna. Ostatně jako v reálném životě.

Nebo se nechte oslnit kombinací hudby a interaktivní světelné projekce

GROW od Luboše Zbranka zase nabídne prostředí hry na piano, které reaguje na hráče. Stanete se tak zároveň performerem i vizuálním tvůrcem svého unikátního koncertu. Hrajete v prostředí industriální haly a hudbou symbioticky přetransformováváte umělou architekturu v organickou strukturu. S každým úderem kláves se rozeznívá světelná krajina, která postupně v průběhu skladby vychází nad vaším pomyslným obzorem a přináší tak jedinečný zážitek vám i vašim posluchačům.

Dalšími příklady instalací je analogová psí bouda s digitálním obranářem uvnitř, laserová prolézačka, hry s UV světlem, světelné malování nebo ultra velké a zářivé Člověče, nezlob se! Instalací bude ale celá řada a je na každém, aby nový formát hřiště zakusil na vlastní kůži.                   

Seznam instalací:

  • Luboš Zbranek: GROW
  • INITY Interactive: Playground
  • WROart Media Center WroArt / Paweł Janicki a Dominika Sobolewska: Malování světlem
  • 3dsense: Roj částic
  • WROart Media Center: Chovatelská stanice
  • Lukáš Kellner / MULTILAB SUTNARKA: Zpátky na Měsíc
  • Vojtěch Žák Leischner / www.trackmeifyoucan.com: Ozvěna
  • Vojtěch Žák Leischner / www.trackmeifyoucan.com: Hemžení
  • Jan Jáchim/ NTC ZČU: "Zářivý úsměv dívky s kyticí /
  • Bright smiling girl with a bouquet"
  • Vít Trunec / FAB LAB DEPO2015: Pocta Člověče, nezlob se!
  • IVO OPL / DEPO2015: Barevné stíny
  • IVO OPL / DEPO2015: Analogová laserová prolézačka
  • IVO OPL / DEPO2015: UV kostky
  • IVO OPL / DEPO2015: UV malování
Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
364 x [13%]
Aperol spritz
255 x [9%]
Cuba Libre
268 x [9%]
Piňa Colada
255 x [9%]
Daiquiri
259 x [9%]
Margarita
358 x [13%]
Cosmopolitan
275 x [10%]
Mai-Tai
281 x [10%]
Whiskey sour
252 x [9%]
Pisco sour
263 x [9%]

Celkem hlasovalo : 2830

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru