Švestková povidla? Doma a snadno!

Výroba povidel má u nás obrovskou tradici, v minulosti se na ní mnohdy podílela i celá vesnice. Povidla se vařila v kameninových nádobách a používaly se švestky i s peckami, které se poté ze sítě vybíraly březovým koštětem. Švestky prostě neodmyslitelně patří k české tradici a můžeme je najít ve spoustě tradičních pokrmů. My jsme si pro vás připravili jednoduchý recept na domácí švestková povidla pečená v troubě případně na sporáku.

Domácí švestková povidla

Suroviny na 4 - 5 menších skleniček
Švestky            5000 g
Cukr krystal      1200 g
Vinný ocet        130 ml
Skořice celá      1 ks
Badyán             2 ks
Rum                 40 ml

Postup

Švestky pečlivě omyjte, vypeckujte a nakrájejte na větší kousky. Použít můžete krájecí desku s ostřičem na nože Lamart LT2061. V pekáči smíchejte švestky s cukrem a octem a nechte nejlépe do druhého dne odstát. Druhý den přidejte koření a vařte v troubě na 140 °C cca 3-4 hodiny. Během pečení občas promíchejte. Po vyjmutí z trouby nechte vystydnout, vyjměte koření a promixujeme tyčovým mixérem. Povidla přemístěte do dózy na skladování potravin Lamart LT6012, uložte ji do chladu a druhý den stejný postup opakujte, aby se z povidel odpařila veškerá tekutina. Na závěr vmíchejte do povidel rum. Takto připravená povidla můžete plnit do sklenic.

Kuchařské techniky

  • Povidla můžeme samozřejmě vařit i v hrnci na sporáku – například v nepřilnavém hrnci s poklicí Lamart LT1138, který má silné dno a marble povrch odolný proti oděru a připalování.
  • Na přípravu povidel je dobré mít švestky opravdu zralé až přezrálé, ale zároveň zdravé.
  • Při vaření můžete v povidlech nechat pár pecek, které před mixováním vyjmeme
PENNY má nové plyšáky

Pro chuť i pro zdraví

Revalid Skin Care

Anketa

Které jméno podle vás nejvíce rezonuje mezi návrháři?

Zoltán Tóth
160 x [10%]
Josefína Bakošová
138 x [8%]
Dominik Navrátil
371 x [22%]
Machač
140 x [8%]
Iveta Řádková
122 x [7%]
Lucie Marim
136 x [8%]
Luděk Šmehlík
149 x [9%]
Klára Nademlýnská
148 x [9%]
Beáta Rajská
146 x [9%]
Miroslav Michael Knot
156 x [9%]

Celkem hlasovalo : 1666

POČASÍ
BLOG/ČEK

„Náš strážný anděl se občas nemůže dívat na to, jak se ničíme, a tak nás zastaví docela drastickým způsobem. Někdy zpomalí či přímo zastaví naše fyzické tělo úrazem, který nám nedovolí konat. Jindy nám uštědří zradu přátel, abychom nešli vstříc po jejich boku vlastní zkáze!“
Lenka Žáčková

Facebook

JDI nahoru