Švestková povidla? Doma a snadno!

Výroba povidel má u nás obrovskou tradici, v minulosti se na ní mnohdy podílela i celá vesnice. Povidla se vařila v kameninových nádobách a používaly se švestky i s peckami, které se poté ze sítě vybíraly březovým koštětem. Švestky prostě neodmyslitelně patří k české tradici a můžeme je najít ve spoustě tradičních pokrmů. My jsme si pro vás připravili jednoduchý recept na domácí švestková povidla pečená v troubě případně na sporáku.

Domácí švestková povidla

Suroviny na 4 - 5 menších skleniček
Švestky            5000 g
Cukr krystal      1200 g
Vinný ocet        130 ml
Skořice celá      1 ks
Badyán             2 ks
Rum                 40 ml

Postup

Švestky pečlivě omyjte, vypeckujte a nakrájejte na větší kousky. Použít můžete krájecí desku s ostřičem na nože Lamart LT2061. V pekáči smíchejte švestky s cukrem a octem a nechte nejlépe do druhého dne odstát. Druhý den přidejte koření a vařte v troubě na 140 °C cca 3-4 hodiny. Během pečení občas promíchejte. Po vyjmutí z trouby nechte vystydnout, vyjměte koření a promixujeme tyčovým mixérem. Povidla přemístěte do dózy na skladování potravin Lamart LT6012, uložte ji do chladu a druhý den stejný postup opakujte, aby se z povidel odpařila veškerá tekutina. Na závěr vmíchejte do povidel rum. Takto připravená povidla můžete plnit do sklenic.

Kuchařské techniky

  • Povidla můžeme samozřejmě vařit i v hrnci na sporáku – například v nepřilnavém hrnci s poklicí Lamart LT1138, který má silné dno a marble povrch odolný proti oděru a připalování.
  • Na přípravu povidel je dobré mít švestky opravdu zralé až přezrálé, ale zároveň zdravé.
  • Při vaření můžete v povidlech nechat pár pecek, které před mixováním vyjmeme
KUSMI TEA 28denní čajový rituál na posílení imunity

VEVA PLUS - ŠKOLITEL

Nezapomínáte na školení BOZP a požární ochrany??? 

Víte, že většina z nás má povinnost absolvovat toto školení pravidelně?

Vyvarujte se případným problémům a pokutám!

Rozklikněte a hned budete vědět jak na to!

Anketa
POČASÍ
Facebook

Návštěvnost
TOPlist
JDI nahoru