Trhaná vepřová plec na jablečném moštu a cideru s bramborovými noky

Teď by měli zbystřit všichni milovníci trhaného masa. Už jste tuto delikatesu někdy zkoušeli upéct? Jedná se o poměrně dlouhou přípravu, ale skoro všechno za vás udělá trouba. Na vás jenom je připravit si marinádu, do níž maso naložíte. Aby pak bylo masíčko co nejkřehčí a mělo říz, marinujte vepřové v jablečném moštu 
a cideru, tedy v jablečném víně. Coby přílohu doporučujeme lehce dokřupava osmažené bramborové noky, smíchané s čerstvými bylinkami.

Doba přípravy: 5 hod. a 30 min.

Ingredience:

Maso:

  • 1 kg vepřové plece
  • 1 litr jablečného moštu
  • 250 ml jablečného cideru
  • 8 snítek tymiánu
  • 3 stroužky česneku
  • 15 kuliček celého pepře
  • 10 kuliček nového koření
  • 30 g soli
  • hladkolistá petržel na posypání

Noky:

  • 1 kg brambor
  • 250–300 g krupice
  • 3 vejce
  • sůl
  • máslo

Postup:

  1. Jako první si uděláme marinádu, do které naložíme maso.
  2. Smícháme jablečný mošt se ciderem a přimícháme sůl, pepř, nové koření, tymián a rozdrcený česnek.
  3. Do hotové marinády položíme vepřovou plec a přes noc necháme marinovat v lednici.
  4. Maso vyndáme z marinády a zprudka opečeme na rozpálené pánvi z každé strany.
  5. Opečené maso dáme do zapékací mísy, zalijeme marinádou, přiklopíme a pečeme v troubě na 140 °C 4–5 hodin. Během pečení maso občas otočíme. 
  6. Po upečení maso vytáhneme z marinády a pomocí vidličky natrháme.
  7. Marinádu přecedíme do kastrůlku a svaříme na půlku. Svařenou marinádu vmícháme do natrhaného masa.
  8. Uvaříme celé brambory včetně slupky v osolené vodě.
  9. Když jsou hotové, vodu slijeme a ještě teplé oloupeme. Oloupané brambory najemno nastrouháme nebo najemno rozmělníme pomocí pasírovače. 
  10. Brambory dáme do mísy, přimícháme vajíčka, poloviční množství krupice a spojíme do jednotného těsta. Podle potřeb přidáváme krupici, ale výsledné těsto by mělo být kompaktní a lepivé. 
  11. Noky tvarujeme pomocí lžíce a vaříme v osolené vodě.
  12. Až noky vyplavou, vytáhneme je a dokřupava opečeme na pánvi s troškou másla.
  13. Hotové noky smícháme s trhaným masem a posypeme čerstvou petrželí.

Zdroj a foto: Akademie kvality

PURE fest

Pro chuť i pro zdraví

Revalid Skin Care

Anketa

Které jméno podle vás nejvíce rezonuje mezi návrháři?

Zoltán Tóth
134 x [10%]
Josefína Bakošová
110 x [8%]
Dominik Navrátil
321 x [24%]
Machač
115 x [8%]
Iveta Řádková
98 x [7%]
Lucie Marim
107 x [8%]
Luděk Šmehlík
118 x [9%]
Klára Nademlýnská
119 x [9%]
Beáta Rajská
119 x [9%]
Miroslav Michael Knot
124 x [9%]

Celkem hlasovalo : 1365

POČASÍ
BLOG/ČEK

„Náš strážný anděl se občas nemůže dívat na to, jak se ničíme, a tak nás zastaví docela drastickým způsobem. Někdy zpomalí či přímo zastaví naše fyzické tělo úrazem, který nám nedovolí konat. Jindy nám uštědří zradu přátel, abychom nešli vstříc po jejich boku vlastní zkáze!“

Lenka Žáčková

Facebook

JDI nahoru