Trhaná vepřová plec na jablečném moštu a cideru s bramborovými noky

Teď by měli zbystřit všichni milovníci trhaného masa. Už jste tuto delikatesu někdy zkoušeli upéct? Jedná se o poměrně dlouhou přípravu, ale skoro všechno za vás udělá trouba. Na vás jenom je připravit si marinádu, do níž maso naložíte. Aby pak bylo masíčko co nejkřehčí a mělo říz, marinujte vepřové v jablečném moštu 
a cideru, tedy v jablečném víně. Coby přílohu doporučujeme lehce dokřupava osmažené bramborové noky, smíchané s čerstvými bylinkami.

Doba přípravy: 5 hod. a 30 min.

Ingredience:

Maso:

  • 1 kg vepřové plece
  • 1 litr jablečného moštu
  • 250 ml jablečného cideru
  • 8 snítek tymiánu
  • 3 stroužky česneku
  • 15 kuliček celého pepře
  • 10 kuliček nového koření
  • 30 g soli
  • hladkolistá petržel na posypání

Noky:

  • 1 kg brambor
  • 250–300 g krupice
  • 3 vejce
  • sůl
  • máslo

Postup:

  1. Jako první si uděláme marinádu, do které naložíme maso.
  2. Smícháme jablečný mošt se ciderem a přimícháme sůl, pepř, nové koření, tymián a rozdrcený česnek.
  3. Do hotové marinády položíme vepřovou plec a přes noc necháme marinovat v lednici.
  4. Maso vyndáme z marinády a zprudka opečeme na rozpálené pánvi z každé strany.
  5. Opečené maso dáme do zapékací mísy, zalijeme marinádou, přiklopíme a pečeme v troubě na 140 °C 4–5 hodin. Během pečení maso občas otočíme. 
  6. Po upečení maso vytáhneme z marinády a pomocí vidličky natrháme.
  7. Marinádu přecedíme do kastrůlku a svaříme na půlku. Svařenou marinádu vmícháme do natrhaného masa.
  8. Uvaříme celé brambory včetně slupky v osolené vodě.
  9. Když jsou hotové, vodu slijeme a ještě teplé oloupeme. Oloupané brambory najemno nastrouháme nebo najemno rozmělníme pomocí pasírovače. 
  10. Brambory dáme do mísy, přimícháme vajíčka, poloviční množství krupice a spojíme do jednotného těsta. Podle potřeb přidáváme krupici, ale výsledné těsto by mělo být kompaktní a lepivé. 
  11. Noky tvarujeme pomocí lžíce a vaříme v osolené vodě.
  12. Až noky vyplavou, vytáhneme je a dokřupava opečeme na pánvi s troškou másla.
  13. Hotové noky smícháme s trhaným masem a posypeme čerstvou petrželí.

Zdroj a foto: Akademie kvality

LUISA SPAGNOLI

VEVA PLUS - ŠKOLITEL

Nezapomínáte na školení BOZP a požární ochrany??? 

Víte, že většina z nás má povinnost absolvovat toto školení pravidelně?

Vyvarujte se případným problémům a pokutám!

Rozklikněte a hned budete vědět jak na to!

Anketa
BLOG: PARAEVROPSKÁ CESTA

Můj projekt PARAEVROPSKÁ CESTA:

21.3.2019 jsem odstartovala svůj cestovatelský projekt výletem do Vídně. Chtěla jsem navštívit všechna hlavní města zemí, která leží v Evropě, ale netušila jsem, že zakrátko bude pozastaven. Projekt jsem změnila s ohledem na zněny, které přinesla pandemie a do projektu zařadím všechny své cesty po světě, i ty do Brna. Na poslední výpravu jsem se vydala s mojí Zuz letos červenci. Bergamo, Milano a italský venkov. Bohužel 3. den večer naše cesta skončila… Zuza si zlomila nohu.

Kdo jsem?

Jsem novinářka, sociálně-právní poradce, lektorka, psychoterapeutka, máma, kamarádka, ale nikdy jsem nebyla cestovatelka. Cestování vždy bylo bohužel na samém okraji mého žebříčku aktivit, bylo prostě zbytné. Přišel čas to změnit! Cestuji podle finančních možností, ale zážitky se koupit nedají, ty fakt musíte zažít a nepotřebujete nijak velký rozpočet, podstatné je si to užít!

Lenka Žáčková

21.3. 2019 jsem se vydala do Vídně.

 

PALEC NAHORU PRO VŠECHNY ODPOVĚDNÉ!

Facebook

POČASÍ
Návštěvnost
TOPlist
JDI nahoru