Kolagen bychom měli doplňovat

Udržet si krásnou pleť a pružné tělo můžete i ve vyšším věku. Nestačí však různé krémy, kúry, tabletky, masky ani pohyb. Pokud nám totiž začne s věkem ubývat bílkovina zvaná kolagen, vytrácí se i naše mladistvá krása a pružnost. Zajímá vás, jak předejít nechtěnému předčasnému stárnutí?

Proč je vlastně kolagen tak důležitý?

Kolagen často neprávem opomíjíme. Dermatoveneroložka MUDr.  Vanda Martišková říká: „Kolagen je základní stavební bílkovina lidského těla, odpovídá za pevnost kůže, šlach a chrupavek, ale nachází se také ve vlasech a nehtech. Jeho úkolem je udržování pevnosti a odolnosti těchto struktur, čímž přímo ovlivňuje zdraví, ale i krásu. Po 25. roce života však jeho přirozená tvorba v těle začíná klesat.“  Všimnout si toho můžeme například na bolavých kloubech, vráskách či ochablé pokožce, která

již zdaleka nepřipomíná pružnou a hladkou dětskou tvář. Pokud chceme být fit, je důležité kolagen tělu průběžně doplňovat. Ukazuje se, že v tekuté formě je nejefektivnější, protože tělo tak dokáže vstřebat až 99 % této drahocenné látky! Na rozdíl od podávání v podobě tabletek nebo mastiček se dostane všude tam, kde je ho nedostatek. „Aby měl kolagen maximální efekt a blahodárné účinky na zdraví, je důležité vytvořit si každodenní rutinu,“ říká majitelka kosmetické a farmaceutické společnosti Pharma MKL Katarína Demetriou. „Ideální je zředit tekutý kolagen s vodou a vypít ho večer před spaním.“

Co je dobré vědět o kolagenu?

  • Tvoří až 30 % všech stavebních bílkovin v našem těle.
  • Jeho množství a kvalita s věkem klesají.
  • Nevděčíme mu jen za krásu, ale také za zdraví našich kostí, vlasů, pokožky, kloubů, šlach či nehtů.
  • Kolagenu nepřeje kouření či nadměrné UV záření.
  • Nejlepší je doplňovat ho ve formě tekutého, hydrolyzovaného kolagenu, v kombinaci s vitamínem C.

Životnost kolagenu v našem těle

Kolagen má vlastní "koloběh života" - z organismu se nám postupem času vytrácí. Jaká je však jeho kvalita a množství v těle v různých etapách života?

  • Zářivé mládí v pětadvaceti

Bohužel už po dvacítce máme důvod strachovat se o tenčení zásob kolagenu. K urychlení přispívá i uspěchaný způsob života a mnohdy nedostatečně kvalitní péče o pokožku. Ano, čtete dobře, kvalitní! Pokud se však budete vyhýbat kouření a zvýšenému UV záření, úbytky kolagenu naštěstí nebudou v tomto životním stádiu až tak velké.

  • Citelné změny ve čtyřiceti

Čtyřicet let je přesně ten čas, kdy si začnete citelně uvědomovat úbytek kolagenu. Dochází k jeho výraznému poklesu, přibližně až o 30 %. Svalstvo ochabuje, objevují se vrásky, trpí chrupavky, bolí nás kosti, pokožka je sušší a vlasy lámavé. Pokud jste dosud zanedbávali péči o pokožku, nastal ten správný čas, abyste se o ni začali řádně starat.

  • Vytrácející se pružnost po šedesátce

Po šedesátce má už většina žen po menopauze. „Během menopauzy dochází v těle ženy k dramatickým hormonálním změnám. Hladina estrogenu prudce klesá, což má za následek široké spektrum nepříjemných změn. Estrogen je hormon, který kromě mnoha jiných funkcí ovlivňuje i fibroblasty, buňky produkující kolagen. Jeho nedostatek se proto projevuje především ve tkáních, které kolagen obsahují - kůže, chrupavky, nehty, vlasy. Pro menopauzální pleť je typická postupná suchost, vrásky, tmavé skvrny, menší pružnost kůže a její ztenčování. Obdobné změny postihují i jiné tkáně. Jde o tzv. hormonální stárnutí organismu,“ vysvětluje dermatoveneroložka MUDr. Vanda Martišková. To vede k celkovému úpadku vitality. V tomto věku dochází k úbytku kolagenu a v těle nám zůstává přibližně 40% množství.

  • Pětina zásob kolagenu po osmdesátce

Po dosažení tohoto úctyhodného věku hladina kolagenu v našem těle klesne na pouhých 20 %, proto jsou výživové doplňky a suplementy na jeho podporu v tomto věku opravdu nezbytné.

Ideální kolagen

Abychom z užívání tekutého kolagenu vytěžili maximum, je důležité vybrat si ten správný. „Kolagen by měl být v co nejčistší formě bez různých přidaných látek, které snižují jeho dávku v přípravku. Doporučuje se sáhnout i po hydrolyzovaném kolagenu, který je díky svému zpracování nejrychleji a nejlépe vstřebatelný,“ radí Katarína Demetriou, majitelka kosmetické a farmaceutické společnosti Pharma MKL, která má v portfoliu hydrolyzovaný kolagen Optimal Plus F - PRO Collagen.

Při užívání se kolagen nebojte zkombinovat s vitamínem C, který přispívá k jeho správné absorpci. „Vitamín C je důležitý v procesu hojení tkání, obranyschopnosti před infekcemi a jako antioxidant chrání buňky před oxidativním stresem. Zvyšuje také vstřebávání železa a je důležitý při metabolismu bílkovin a přenosu nervového vzruchu. Málokdo ví, že při tvorbě kolagenu hraje nezastupitelnou roli právě tento vitamín. Je zapotřebí již v první fázi produkce kolagenu a odpovídá vlastně za jeho základní vlastnost - pevnost. Jeho nedostatek vede k tvorbě defektního a nestabilního kolagenu,“ dodává MUDr. Vanda Martišková.

Zdroj fotek: iStock a Pharma MKL

Audioknihy: Já, vrah 2

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
197 x [11%]
Aperol spritz
182 x [10%]
Cuba Libre
189 x [10%]
Piňa Colada
181 x [10%]
Daiquiri
183 x [10%]
Margarita
186 x [10%]
Cosmopolitan
200 x [11%]
Mai-Tai
164 x [9%]
Whiskey sour
182 x [10%]
Pisco sour
189 x [10%]

Celkem hlasovalo : 1853

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru