Upečte si kváskový chléb z kvalitní mouky od Probio!

Kváskový chléb zvládnete upéct i doma. Co je však důležité, je mít kvásek, který snadno připravíte. Stačí vám opravdu jen mouka, voda a sůl. Nejpodstatnější je kvalitní mouka a nejlépe v biokvalitě. My můžeme jen doporučit PROBIO z Velkých Hostěrádek. Veganský, bezlaktózový chléb připravíte za 20 minut bez kynutí a pečení.

Ingredience na 1 bochník
Rozkvas:

  • 1 lžíce žitného kvásku
  • 250 g žitné celozrnné mouky jemně mleté PROBIO
  • 250 ml odstáté vlažné vody

Těsto:

  • 550 g pšeničné celozrnné mouky jemně mleté PROBIO
  • 300 ml odstáté vody
  • 20 g mořské soli
  • 7 g kmínu

Postup:

Večer před pečením si připravte rozkvas. V míse smíchejte kvásek, mouku a vodu. Přikryjte talířem/ poklicí a nechte 12 hodin pracovat. Druhý den nezapomeňte odebrat do skleničky lžíci kvásku na příští pečení a uložte jej do lednice. Do mísy přidejte mouku, vodu, sůl a kmín. Důkladně promíchejte a uhněťte těsto. Nechte jej přikryté v míse kynout asi 2 hodiny. Na pomoučený vál vyklopte těsto, znovu jej prohněťte a zpracujte bochánek, který vložte do moukou vysypané ošatky. V ošatce nechte přikrytý cca 1 hodinu kynout. Troubu rozpalte na 250 ˚C i s plechem a pečicím papírem, na spod trouby můžete dát kastrolek nebo plecháček s vodou pro měkčí kůrku. Chléb vyklopte na rozpálený plech. Pečte 10 minut na 250 ˚C, potom na 200 ˚C asi 35-40 minut. Chléb nechte zchladnout na mřížce.

Zdobeného bochníku dosáhnete nařezáním chleba žiletkou. Z ošatky jej vyklopte nejprve na sázecí lopatku/moukou vysypaný karton, žiletkou nařežte různé tvary a pak vsaďte na rozpálený plech do trouby.

PENNY má nové plyšáky

Pro chuť i pro zdraví

Revalid Skin Care

Anketa

Které jméno podle vás nejvíce rezonuje mezi návrháři?

Zoltán Tóth
160 x [10%]
Josefína Bakošová
138 x [8%]
Dominik Navrátil
370 x [22%]
Machač
139 x [8%]
Iveta Řádková
121 x [7%]
Lucie Marim
136 x [8%]
Luděk Šmehlík
149 x [9%]
Klára Nademlýnská
148 x [9%]
Beáta Rajská
146 x [9%]
Miroslav Michael Knot
156 x [9%]

Celkem hlasovalo : 1663

POČASÍ
BLOG/ČEK

„Náš strážný anděl se občas nemůže dívat na to, jak se ničíme, a tak nás zastaví docela drastickým způsobem. Někdy zpomalí či přímo zastaví naše fyzické tělo úrazem, který nám nedovolí konat. Jindy nám uštědří zradu přátel, abychom nešli vstříc po jejich boku vlastní zkáze!“
Lenka Žáčková

Facebook

JDI nahoru