Čokoládové cupcakes s čokoládovo-kávovým krémem

Podzimní počasí se dostavilo v plné síle a s ním přišla i chuť zavřít se do tepla, přikrýt se dekou a s přivřenýma očima se nechat rozmazlovat něčím dobrým. My jsme vyzkoušeli recept na čokoládové cupcakes s kávovo-čokoládovým krémem. S šálkem lahodné kávy si ho vychutnáte ještě lépe.

Pro přípravu espressa na krém jsme použili kávovar SAGE The Barista Express BES875 s integrovaným mlýnkem. Dokonalé espresso dokáže připravit díky několika základním faktorům – čerstvě namleté kávě, správnému tlak a stálé teplotě vody. Elektronický PID systém zaznamenává teplotu v průběhu extrakce a zajišťuje stabilitu teploty během celého procesu s přesností +/-1°C. Optimální tlak pro extrahovanou kávu umí napovědět průvodce tlaku. Mlýnek na kávu s nerezovými mlecími kameny umožňuje namlít jen potřebné množství kávy přímo do držáku. Díky těmto proměnným, tedy možnosti nastavení hrubosti a dávkování, máte možnost nekonečného experimentování s přípravou kávy podle vaší chuti.

  • počet - 12 cupcakes
  • náročnost – jednoduché
  • doba přípravy - 2 hodiny

Suroviny na cupcakes:

  • 250 g hladké mouky
  • 40 g kakaa
  • 100 g cukru krupice
  • ½ lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 60 g másla
  • 2 vejce
  • 250 ml teplého mléka

Na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 100 g hořké čokolády
  • malé espresso

Na ozdobu:

  • 50 g nasekaných lískových oříšků

Postup

Na přípravu těsta na cupcakes:

  1. Ve větší míse smíchejte hladkou mouku, kakao, cukr, kypřící prášek do pečiva a jedlou sodu. K suchým ingrediencím poté přidejte máslo o pokojové teplotě, vajíčka a teplé mléko. Těsto důkladně promíchejte, mělo by mít řidší konzistenci.
  2. Hotové těsto nalijte do cupcakes košíčků a dejte je péct do vyhřáté trouby na 170 °C na 20 minut. Po upečení dejte cupcakes vychladnout.
  3. Jakmile jsou cupcakes studené, můžete u nich lehce seříznout vršek, aby se na ně lépe dával krém.

Na přípravu kávovo-čokoládového krému:

  1. Nejprve si připravíte espresso v kávovaru SAGE BES875.
  2. Kávu nasypte do zásobníku na kávu a vložte páku do nástavce na mlýnek. Stiskněte tlačítko FILTR SIZE a nastavte funkci SINGLE, kontrolka se rozsvítí. Páku stlačte a nechte namlít čerstvou voňavou kávu.
  3. Tamperem upěchujte mletou kávu a případně na srovnání můžete použít Razor.
  4. Páku zajistěte pod sprchou a zapněte funkci espressa.
  5. Po dokončení kávovou sedlinu vyklepněte z páky, utřete ji a nechte ještě jednou protéct vodou naprázdno, abyste páku i sprchu vypláchli.
  6. Hotové espresso nechte vychladnout.
  7. V robotu si nechte vyšlehat mascarpone a poté do něj postupně přidávejte rozpuštěnou hořkou čokoládu, která není horká, jinak by se mascarpone začalo rozpouštět.
  8. Jakmile máte zašlehanou všechnu čokoládu, začněte postupně přilévat studené espresso. Nechte robotem espresso důkladně zapracovat do krému.
  9. Hotový krém dejte vystydnout zhruba na 1 hodinu do lednice.

Zdobení cupcakes: Na vystydlé cupcakes za pomoci cukrářského pytlíku a zdobící špičky dejte krém. Dozdobte cupcakes krémem a nasekanými lískovými oříšky.

Audioknihy: Já, vrah 2

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
197 x [11%]
Aperol spritz
183 x [10%]
Cuba Libre
189 x [10%]
Piňa Colada
182 x [10%]
Daiquiri
183 x [10%]
Margarita
186 x [10%]
Cosmopolitan
200 x [11%]
Mai-Tai
165 x [9%]
Whiskey sour
182 x [10%]
Pisco sour
189 x [10%]

Celkem hlasovalo : 1856

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru