Ceny české filmové kritiky získalo 8 snímků, filmem roku je Jan Palach

Drama Roberta Sedláčka Jan Palach je podle filmových novinářů nejlepším českým filmem roku 2018. Cenu české filmové kritiky si jeho producenti převzali dnes  na slavnostním večeru v pražském Divadle Archa. Nejlepším režisérem byl vyhlášen Olmo Omerzu díky road-movie Všechno bude, nejlepší scénář napsali Tomáš Pavlíček a Lucie Bokšteflová ke komedii Chata na prodej. Nejlepší dokument, Až přijde válka, natočil Jan Gebert.

Vítězný film Roberta Sedláčka Jan Palach se zaměřuje na poslední měsíce života české „pochodně č. 1“ a snaží se zachytit okamžiky, ve kterých mladý student dospěl ke svému osudovému rozhodnutí. Film byl díky šesti nominacím favoritem večera. Další ocenění si mezi sebe rozdělilo sedm snímků. Dvě sošky si nakonec odnesli tvůrci Hovorů s TGM. Jeho debutující režisér Jakub Červenka získal Cenu innogy pro objev roku, představitel T. G. Masaryka Martin Huba byl zvolen nejlepším hercem. Z hereček zaujala českou filmovou kritiku nejvíce Jenovéfa Boková v debutu Beaty Parkanové Chvilky. Oba dva nejlepší herecké výkony roku tedy diváci mohli vidět v debutových filmech.

V kategorii audiovizuální počin připadla cena Janu a Václavu Švankmajerovým za výtvarnou stylizaci posledního celovečerního snímku Jana Švankmajera Hmyz. Kategorii Mimo kino, věnovanou televizním, online a dalším počinům, jež se neobjevily v české kinodistribuci, ovládl hokejový dokument Ondřeje Hudečka Nagano Tapes, který vznikl v produkci Olympic Channel. 

Slavnostní ceremonii v pražském Divadle Archa moderovala v přímém přenosu na programu ČT art dvojice Jana Plodková a Jiří Havelka. Tradiční tematické příspěvky na plátně letos publicisté věnovali žánru životopisného historického filmu, situaci českých kin a ohlédnutí za kariérou Jana Švankmajera.

Ceny české filmové kritiky organizuje Sdružení českých filmových kritiků za podpory hlavních partnerů, kterými jsou innogy, Česká televize, Státní fond kinematografie a Ministerstvo kultury. Dalšími partnery cen jsou Divadlo Archa, Champagnerie a Mowshe.

Výsledky hlasování a rozhodování jednotlivých kritiků a kritiček jsou veřejně dostupné online na inovovaném webu www.filmovakritika.cz.

Kompletní výsledky Cen české filmové kritiky za rok 2018

Nejlepší film:

Jan Palach – Viktor Schwarcz, Jan Schwarcz, Silvia Panáková, Erik Panák, Jan Maxa (producenti)

Nejlepší dokument:

Až přijde válka – Jan Gebert

Nejlepší režie:

Všechno bude – Olmo Omerzu

Nejlepší scénář:

Chata na prodej – Tomáš Pavlíček, Lucie Bokšteflová

Nejlepší herečka:

Chvilky – Jenovéfa Boková

Nejlepší herec:

Hovory s TGM – Martin Huba

Audiovizuální počin:

Hmyz, výtvarná stylizace – Jan Švankmajer, Václav Švankmajer

Mimo kino:

Nagano Tapes – Ondřej Hudeček, Jon Weinbach

Cena innogy pro objev roku:

Jakub Červenka – Hovory s TGM

 

Audioknihy: Já, vrah 2

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
197 x [11%]
Aperol spritz
183 x [10%]
Cuba Libre
189 x [10%]
Piňa Colada
183 x [10%]
Daiquiri
184 x [10%]
Margarita
186 x [10%]
Cosmopolitan
200 x [11%]
Mai-Tai
165 x [9%]
Whiskey sour
183 x [10%]
Pisco sour
190 x [10%]

Celkem hlasovalo : 1860

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru