Věřte nebo ne, imunita začíná ve střevech

Věděli jste, že mozkem vaší imunity jsou střeva? Střevní mikrobiom (mikroflóru) ovlivňuje nejen strava, ale celkový životní styl. Střevní mikroflóra ovlivňuje lidský mozek a má velký vliv na to, jak se cítíte. Kolísající nálady mají velmi blízko k momentálnímu stavu vašich střev. Výzkumy dokazují, že bakterie, které jsou součástí střevní mikroflóry, mohou ovlivňovat hladinu serotoninu, tedy látky podílející se na vzniku nálad. Tyto bakterie se nazývají střevní mikrobiom (někdy také střevní mikroflóra) a jsou pro lidské zdraví velmi důležité. Zatímco některé bakterie jsou zdraví prospěšné, jiné se podílí na vzniku řady onemocnění. 

Jste to, co jíte

Střevní mikrobiom plní svou funkci pouze tehdy, když jsou střevní bakterie a mikroby v rovnováze (symbióza). Špatné stravovací návyky, vysoce rafinované nezdravé potraviny, nadužívání antibiotik, přemíra konzumace alkoholu či každodenní požívání nesteroidních analgetik narušuje střeva a vzniká střevní nerovnováha (dysbióza). „Pokud tedy krmíte bakterie stravou plnou cukru a bílé mouky, vychýlí se rovnováha střevní mikroflóry,“ říká Barbora Hernychová, expertka pro přirozenou stravu ze společnosti PROBIO. Ke vzniku chronických střevních potíží (zácpa, průjem) se následně pojí další systémové příznaky (migrény, chronická únava, deprese, neklid, bolesti kloubů, ekzémy a další) – a poté mohou vzniknout podmínky pro různé civilizační nemoci. 

Kvalitní suroviny, spokojená střeva

Důležitou součástí potravy pro pozitivní bakterie je převážně vláknina, která udržuje v trávicím traktu rovnováhu. Vlákninou je nabité ovoce i zelenina, které by měly být ideálně lokální. Bohatým zdrojem vlákniny jsou i celozrnné produkty. Pečivo musí obsahovat minimálně 80 % celozrnné mouky. Do svého jídelníčku pravidelně zařazujte potraviny bez lepku – pohanku, jáhly, rýži, čirok či quinou. „Všechny suroviny volte nejlépe v bio kvalitě. Jsou to nejbezpečnější a nejvíce kontrolované potraviny na trhu,“ dodává Barbora Hernychová. Maso si dopřávejte omezeně, dvakrát týdně je dostačující. Skvělou náhražkou masa je tofu, tempeh, luštěniny, ale i čirok. Zkuste do vašich pokrmů přidat i mladé klíčky a výhonky, které jsou plné vitaminy. V pohodlí vašeho domova můžete klíčit například mungo, řeřichu, vojtěšku, hrách či hořčici. 

Zdroj: PROBIO, www.probio.cz

PENNY má nové plyšáky

Pro chuť i pro zdraví

Revalid Skin Care

Anketa

Které jméno podle vás nejvíce rezonuje mezi návrháři?

Zoltán Tóth
160 x [10%]
Josefína Bakošová
138 x [8%]
Dominik Navrátil
371 x [22%]
Machač
140 x [8%]
Iveta Řádková
122 x [7%]
Lucie Marim
136 x [8%]
Luděk Šmehlík
149 x [9%]
Klára Nademlýnská
148 x [9%]
Beáta Rajská
146 x [9%]
Miroslav Michael Knot
156 x [9%]

Celkem hlasovalo : 1666

POČASÍ
BLOG/ČEK

„Náš strážný anděl se občas nemůže dívat na to, jak se ničíme, a tak nás zastaví docela drastickým způsobem. Někdy zpomalí či přímo zastaví naše fyzické tělo úrazem, který nám nedovolí konat. Jindy nám uštědří zradu přátel, abychom nešli vstříc po jejich boku vlastní zkáze!“
Lenka Žáčková

Facebook

JDI nahoru