Fakta o tucích nebo jen fikce?

Proč si mravenci vybírají máslo a odmítají margarín? Je nutné vyřazovat tuky z našich jídelníčků, abychom netloustli? Je chemické složení margarínu skutečně jen málo odlišné od složení plastů? Pojďme se podívat, jak to vlastně ve skutečnosti vůbec je.

  1. Je nutné omezovat příjem tuků, abychom se nestali obézními?

Tuky a oleje jsou nezbytnou součástí pestré stravy a podle doporučení bychom měli zkonzumovat zhruba 30 % denního kalorického příjmu právě z tuků. Nicméně je nezbytné brát v potaz i zdroj, ze kterého tuky čerpáme. Je prospěšné snížit denní příjem nasycených kyselin, protože právě ony mají za následek zvýšení cholesterolu v krvi. Místo toho obohaťme náš jídelníček o polynenasycené tuky – ty nemohou být vytvořeny naším vlastním organismem a jejich konzumace je tak pro naše zdraví naprosto klíčová. Kvalitní margaríny obsahují právě tyto esenciální mastné kyseliny, ale i vitamíny z řepkového, lněného a slunečnicového oleje. Pokud chcete snížit konzumaci tuků, poohlédněte se po nízkokalorických potravinách.

  1. Proč mravenci preferují máslo a ignorují margarín?

Téměř každý viděl video, kolující po internetu, na kterém je testováno, kterou surovinu si mravenci vyberou – máslo nebo margarín? Ve videu si mravenci margarínu nevšímali a vrhli se na máslo – to mělo za následek vznik často opakovaného tvrzení, že mravenci odmítli „umělý“ margarín a vybrali si „přírodní opravdové máslo“ – co za tím však skutečně stojí? Nejoblíbenější potravou mravenců jsou larvy a hmyz – ty jsou však velmi bohaté na cukry. Mravenci tak dali přednost máslu právě kvůli tomu, že obsahuje mléčné cukry. Margarín, na rozdíl od másla, obsahuje minimum sacharidů, a proto nebyl pro mravence dostatečně atraktivní volbou.

  1. Je margarín opravdovou potravinou?

Pokud se zrovna netočí pozornost kolem mravenců, vyvstávají na povrch polemiky o opravdovosti margarínu. Stejně jako máslo, i margarín obsahuje hlavně tuk a vodu, jediným rozdílem je zdroj, ze kterého tuk pochází. U másla je to mléčný tuk, u margarínu pak rostlinný olej. Cenné ingredience rostlinných olejů jsou zachovány v průběhu výroby margarínu, tím, že výroba kombinuje syrové produkty během chlazení. Mnoho výrobních kroků je současně shodných jako u výroby másla. Margarín je však možné si vyrobit i doma. Kromě rostlinného oleje, roztíratelného kokosového oleje, vody a trošku smetany je zapotřebí také miska s ledem, aby ingredience mohli být průběžně chlazeny, zatímco budou mixovány.

+1. Jak může být margarín téměř na chlup podobný svým složením plastům?

Všeobecně kolující mýtus ohledně škodlivosti margarínu je tvrzení, že jeho chemická struktura je podobná plastům. Tohle však platí taktéž pro máslo, dokonce i pro mastné kyseliny, které se nachází přirozeně v lidském těle. Stejně jako voda (H2O) je téměř shodná s peroxidem vodíku (H2O2), jakákoliv látka složená z podobných atomů a odlišné struktury může být považována jako „na chlup“ podobná jiné sloučenině s toxickými nebo naprosto odlišnými vlastnostmi. 

Je zapotřebí, abychom nevěřili mýtům a automaticky nepřijali žádnou z těchto děsivých pověstí a legend, ale místo toho akceptovali fakta, pocházející z autentických a odborných zdrojů.

Dárky z Levandulového údolí

Dárky z Levandulového údolí

Absolut vodka - limitovaná edice Andy Warhol

Prací papírky

Anketa

Jakou pohádku či vánoční film si nenecháte utéct?

Tři oříšky pro Popelku
47 x [10%]
Anděl Páně
34 x [7%]
Lotrando a Zubejda
40 x [9%]
Alenka v říši divů
139 x [30%]
Grinch
38 x [8%]
Princ a Večernice
35 x [7%]
Coco
35 x [7%]
Princezna zakletá v čase
33 x [7%]
Alois Nebel
32 x [7%]
Zloba – Královna černé magie
35 x [7%]

Celkem hlasovalo : 468

BLOG/ČEK

„Povrchní lidé mají v sobě nebezpečný nástroj v podobě své povrchnosti. Pokud křehký člověk s nimi vstoupí do hlubokého přátelství, může být velmi vážně (až smrtelně) zraněn, pokud je odvržen, když už ho nepotřebují…“ 

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru