Pozdvihněte hlavu k nebi, třeba uvidíte Betlémskou hvězdu!

Letošní vánoční čas obohatí výjimečný astronomický jev, bude možné spatřit opravdovou Betlémskou hvězdu. V den, kdy začíná astronomická zima, tedy v pondělí 21. prosince 2020, pozdvihněte asi tak v 16 hodin a 30 minut hlavu k jihozápadnímu obzoru, nejlépe z vyvýšeného místa.

Možná spatříte blízko nad jihozápadním obzorem konjunkci planet Jupiter a Saturn. Bude-li dobrá viditelnost, spatříte pomocí dalekohledu obě planety, a to i se čtyřmi největšími Jupiterovými měsíci. Budete-li vybavení o něco lepší technikou, možná spatříte nejen Saturnův prstenec, ale i jeho největší měsíc Titan. Úkaz bude možné pozorovat pouhé dvě hodiny. Planety se k sobě přiblíží na pouhých 6 úhlových minut, což je jedna pětina průměru měsíčního disku a v oku běžného pozorovatele se budou přibližovat až splynou v jedno. Pozor, ještě i 22. prosince, spatříte planety v téměř shodné úhlové výšce nad obzorem, ale to už se budou od sebe vzdalovat. Popisovaná konjunkce byla poprvé spatřena o Vánocích v roce 1226, opakovala se v roce 1623, avšak ze Země nebyla pozorovatelná. Hovoří se o otevřeně o biblické události, které je popsáno v Matoušovu evangeliu (kap. 2 verš 2).

Mudrci od východu se v Jeruzalémě ptali krále Heroda: „Kde je ten narozený král Židů? Viděli jsme na východě jeho hvězdu a přišli jsme se mu poklonit.“ Herodes pak mudrce povolal a velmi dopodrobna si nechal popisovat, kdy se hvězda ukázala. Nařídil jim, aby se vydali do Betléma v Judeji. A hle, hvězda, kterou viděli na východě, šla před nimi, až se zastavila nad místem, kde bylo dítě. Jakmile uviděli hvězdu, zaradovali se nevýslovnou radost. Mudrci se poklonili malému Ježíškovi a předali mu své dary.

Vánoční obrazy a biblické příběhy vybarvují Betlémskou hvězdu jako kometu, ale přitom jde o velmi vzácné sblížení Jupiteru a Saturna. Opakovat se bude opět až v roce 2080. Na světě tak bude jen malé procento lidí, kteří uzří tento nebeský úkaz ve vánočním čase dvakrát za svůj život. Neváhejte a pokuste se ji pozorovat se svými malými dětmi, za 60 let se tak mohou stát zcela výjimečnými, protože spatří dvakrát za svůj život Betlémskou hvězdu.

Zhruba před 400 lety přišel Johannes Kepler se svým vysvětlením biblického jevu. Byl přesvědčený, že v roce 7 před naším letopočtem, šlo o třikrát po sobě jsoucí konjunkce Jupitera a Saturnu. Ztvárňovaná kometa nad obzorem je jen umělecká invence, se kterou přišel ve 14. století italský malíř Giotto di Bondone.

Přináší nám tento ojedinělý nebeský úkaz odehrávající se v zimním slunovratu upozornění na velké věci, které přijdou v roce 2021?  Přichází opravdu spasitel našich osudů? Možná ano, možná ne, ale rozhodně nám všem zcela jistě dává naději v lepší zítřky!

Audioknihy: Já, vrah 2

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
197 x [11%]
Aperol spritz
182 x [10%]
Cuba Libre
189 x [10%]
Piňa Colada
181 x [10%]
Daiquiri
183 x [10%]
Margarita
186 x [10%]
Cosmopolitan
200 x [11%]
Mai-Tai
164 x [9%]
Whiskey sour
182 x [10%]
Pisco sour
189 x [10%]

Celkem hlasovalo : 1853

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru