Pražské náplavky budou mít svoji turistickou známku

Obdobně jako nejoblíbenější cíle výletníků v Česku budou mít pražské náplavky u Rašínova a Hořejšího nábřeží svoji vlastní turistickou známku. Od nového roku ji budou prodávat převozníci mezi Smíchovem a Vyšehradem.

Kulaté, dřevěné plakety jsou už více než dvě desítky let oblíbeným suvenýrem českých turistů a výletníků z návštěv historických a přírodních památek nebo jiných atraktivních míst po celé zemi. Na seznam takto oceněných zajímavých lokalit se nově zařadí také náplavky v centru města u Rašínova a Hořejšího nábřeží. Originální turistické známky zobrazující náplavky si budou moci návštěvníci už brzy koupit na památku. K dostání by měly být od začátku příštího roku u převozníků přímo na loďkách v trase Smíchov – Vyšehrad.

„Pražské náplavky jsou svojí podobou i rozsahem ojedinělou památkou v České republice. V posledních letech se je navíc daří dále zvelebovat, k čemuž přispělo zejména zpřístupnění kobek v nábřežních zdech. V nich nyní fungují galerie, kavárny nebo dokonce pobočka Městské knihovny v Praze. Náplavky se tak staly místem pro kulturní a společenské vyžití Pražanů i návštěvníků města. Zavedením striktním pravidel pro jejich provoz však zároveň myslíme i na obyvatele žijící v okolí,“ říká Jan Chabr, radní hl. m. Prahy pro oblast majetku.

Proces získání známky úspěšně absolvovaly náplavky letos v létě, kdy o nich hlasovali sami sběratelé, a jejich nominaci schválili. Z dalších pražských zajímavostí letos uspěl také Valdštejnský palác a jeho přilehlé zahrady na Malé Straně, Starý židovský hřbitov v Josefově nebo Státní opera.

„Jsem velice rád, že se nám podařilo, a to zejména díky hlasování fanoušků náplavek, získat turistickou známku pro Pražské náplavky a stát se tak součástí jedné z největších turistických organizací v ČR. Náplavky na Rašínově a Hořejším nábřeží a se tak zařadily mezi oficiální výběr těch nejzajímavějších míst v ČR, která stojí za to navštívit.  Věřím také, že nám toto ocenění unikátnosti dané lokality pomůže rozšířit povědomí o náplavkách mezi stávající i nové návštěvníky. Ty všechny, jak pevně doufám, uvítáme v nadcházející sezoně už v plné síle,“ doplňuje kurátor pražských náplavek Petr Hozman.

Pražské náplavky původně sloužily jako překladiště kmenů stromů, písku, ledu i dalšího materiálu. Současnou podobu dostaly ve druhé polovině 19. století v rámci nové výstavby na nábřežích. Tehdy vznikly společně s kamennými nábřežními zdmi a mosty přes Vltavu.

Dřevěné turistické známky o průměru 6 cm a tloušťce 1 cm vydává v Česku už od roku 1998 společnost Turistické známky, která sídlí v Rýmařově. Aktuálně už bylo vydáno 2670 známek vztahujících se k zajímavým místům především u nás, ale v menší míře i v dalších evropských zemích nebo dokonce v USA.

Audioknihy: Já, vrah 2

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
197 x [11%]
Aperol spritz
183 x [10%]
Cuba Libre
189 x [10%]
Piňa Colada
183 x [10%]
Daiquiri
184 x [10%]
Margarita
186 x [10%]
Cosmopolitan
200 x [11%]
Mai-Tai
165 x [9%]
Whiskey sour
183 x [10%]
Pisco sour
190 x [10%]

Celkem hlasovalo : 1860

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru