Ivo Toman: Snažím se dělat nadčasové věci, aby na mě žádný další lockdow neměl vliv

Motivátor, školitel osobního rozvoje, úspěšný spisovatel, ale také vydavatel se s námi podělil o to, co nového se díky koronaviru naučil, a čemu se nyní věnuje, když nemůže přednášet na svých turné či firemních akcích.

Máte na svém kontě už patnáct knih. Většinu jste si vydal sám. V čem vidíte výhodu být svým vlastním vydavatelem?

Výhodou je to, že to máte naprosto pod kontrolou. A pokud je kniha v zisku, tak vyděláváte více, protože máte zisk autora i vydavatele. Nevýhody jsou, že to musíte předem sám celé zaplatit, také vyšší rizika, když se to neprodá, a hlavně máte veškeré starosti s prodejem a distribuci. 

Skýtá tato činnosti i nějaká úskalí?

Hlavně to riziko v případě neúspěchu. S možností většího zisku souvisí i větší riziko. Na bestselleru vydělává vydavatel více než úspěšný autor, avšak ostatní knihy jsou méně ziskové i často prodělečné. Vydavatel nese veškeré náklady, ale autor často dostane zálohu a něco vydělá, i přestože je jeho kniha neúspěšná. Vydavatel pak má na skladě hromadu neprodaných knih a přemýšlí, jak je dokáže prodat za nákupní cenu nebo to dát sběru. U nás je oficiálně registrováno přes 4 000 vydavatelství včetně už neexistujících. Asi 500 z nich vydává aspoň jednu knihu ročně a stále v zisku je jich podle mne jen pár desítek. Takže úskalí velká.

Vaše knihy se věnují hlavně tématům jako je motivace nebo osobní rozvoj. Poslední kniha nese název Debordelizace vztahů. Proč jste se tentokrát rozhodl zaměřit se na vztahy?

Protože už v předchozích knihách jsem se ke vztahům vždy nějak dostal, ale okrajově. Psal jsem o motivací a k tomu patří i to, jak se vzájemně motivujeme, to jsou vztahy. Psal jsem o štěstí a tam narazíte na to, jak vztahy ohromně ovlivňují naše pocity štěstí. Píšete o úspěchu, a i tam narazíte na vztahy. Takže teď jsem se na ně zaměřil podrobněji.

Velký úspěch jste zaznamenal nejen jako spisovatel, ale také jako přednášející. Co vás baví více? Předávat svoje rady prostřednictvím knih nebo osobně na přednáškách a školeních?

To je jako otázka, zda bylo dříve vejce nebo slepice. Obojí mě baví. Někdy se daří více jednomu, jindy zase druhému, ale hlavně to spolu souvisí. Čím více přednášíte, tím více prodáváte knih. A čím více prodáte knih, tím větší poptávka po našich přednáškách.

Kromě vydávání vlastní knih, jste se rozhodl vydat také knihu Radima Uzla Životopis bez cenzury, kterou napsal u příležitosti svých 80. narozenin. Proč právě tato kniha rozšířila portfolio vašeho vydavatelství?

Protože kromě mých vlastních přednášek s kolegou Ing. Murčem pořádáme i přednášky jiných řečníků. A jednou z nejlepších takových spoluprací máme s panem doktorem Uzlem. Je ohromně moudrý, vtipný a dobře se prodává. Když nás tedy pan Uzel poprosil, uzda bychom mu ve vydání knihy pomohli, neváhali jsme ani chvilku. Je to skvělé čtení.  

Přednášky jste nyní přesunul do online prostředí. Jak vaše videokurzy probíhají a kdo se do nich může přihlásit?

Klasické webináře moc nedělám. Letos jsem to realizoval jednou a předtím asi třikrát. Místo toho přednášku nahraji jako video nebo audio přednášku. Za poslední čtvrtrok jsem natočil tři. A ty najdete www.ivotoman.cz. Takže zúčastnit se toho může úplně každý.

Vypadá to, že i v této době, kdy nemůžete přednášet a jezdit se svým programem po celém Česku a Slovensku, máte práce požehnaně. Jak probíhá váš běžný pracovní den?

Protože pozdě chodím spát tak, také později vstávám, okolo 9:00 - 10:00. Momentálně se věnuji stříhání a úpravě tří nových video přednášek, které jsem natočil minulý týden. Tomu se budu věnovat 5 - 10 hodin denně do konce ledna, hlavně okolo oběda a pak v noci. Pak začnu připravovat další knihu a přednášku. Každý druhý den se snažím hodinu sportovat, což se mi celkem daří. 

Na co se nejvíce těšíte, až se svět vrátí do normálu?

Na to, že se svět vrátí do normálu, a na ty veřejné přednášky, protože člověk touží zejména po tom, co zrovna nemá. A teď kvůli koronaviru nemůžeme veřejně přednášet.

Shledal jste na celé této koronavirové době něco pozitivního?

Ano. Naučil jsem se sám stříhat videa a více jsem pronikl do problematiky natáčení. Když jsem dříve něco natočil, pak jsem se při stříhání dohadoval s tím, kdo to stříhal. Teď už si za všechno mohu sám, nedohaduji se, je to rychlejší. Navíc jsem zjistil, že mě to začalo bavit.

Máte nějaké plány, třeba vydání dalších knih? Nebo se bojíte plánovat a čekáte co vám doba přinese za podněty?

Nyní dokončuji už zmíněná tři video školení. Jde o Jak najít sebevědomí, Jak se zbavit trémy a strachu a pak převedu do video podoby knižní bestseller Kurvítka v hlavě.

Mám náměty. Pokud jde o knihu tak mám dvě rozdělaná témata, nechci je ještě veřejně roztrubovat, ale bude to z oblasti osobního rozvoje.

Rozhodně se nebojím plánovat. Naopak. Snažím se dělat věci, které jsou nadčasové, a tedy aby žádný další lockdown na mě neměl moc velký vliv.

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
490 x [15%]
Aperol spritz
292 x [9%]
Cuba Libre
309 x [9%]
Piňa Colada
292 x [9%]
Daiquiri
294 x [9%]
Margarita
398 x [12%]
Cosmopolitan
310 x [9%]
Mai-Tai
317 x [10%]
Whiskey sour
292 x [9%]
Pisco sour
299 x [9%]

Celkem hlasovalo : 3293

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru