Nespí se vám v zimě dobře? Možná máte špatnou přikrývku

Najít správnou přikrývku, která vás bude hřát celou zimu, není moc těžká a nebudete si pod ní připadat jako ve skleníku, naštěstí není v dnešní době takový problém. A to ani pro alergiky. Hodí se ovšem vědět, na jaké vlastnosti se při výběru zaměřit. S tím radí Josef Handrejch, zakladatel písecké firmy Kvalitex.

Když se řekne zimní přikrývka, většina lidí si představí silnou a hutnou peřinu, do které se můžeme pořádně zachumlat a zahřát se i v těch nejchladnějších dnech. Není ale pravidlem, že čím tlustší deka, tím je teplejší. V posledních letech trend směřuje k lehkým a vzdušným přikrývkám, které zahřejí úplně stejně jako duchna po babičce. To důležité totiž mají společné.

„To, čím nás ve skutečnosti přikrývka zahřívá, je vzduch. Čím více vzduchu, tím lépe. Tento vzduch sami ohříváme svým tělesným teplem a úkolem přikrývky je držet ho celou noc u nás,“ vysvětluje Josef Handrejch. Jak vybrat lehkou přikrývku, která spolehlivě zahřeje?

Nejdůležitějším kritériem je kvalita výplňového materiálu. „V současnosti můžete na trhu vybírat z přírodních materiálů (např. ovčí vlna, peří apod.) nebo syntetických vláken, která jsou vhodná pro alergiky a jejich údržba je daleko snadnější a pohodlnější. Výrobou přikrývek se zabýváme již 20 let a našim zákazníkům doporučujeme prošité přikrývky z dutých vláken,“ radí zakladatel Kvalitexu.

Vlastnosti dutého vlákna

Pojem „duté vlákno“ naznačuje, že uvnitř vláken je právě tolik žádaný vzduch. Z hlediska tepelného komfortu je proto rouno dutého vlákna pro výrobu zimních přikrývek optimální. Pro výrobu prošívaných přikrývek je nejvhodnější tzv. termicky pojené duté vlákno ze 100% polyesteru, které má až dvojnásobnou životnost oproti těm z nepojených vláken. Rouno se vyrábí v různých tloušťkách a gramážích. Pro zimní období je vhodné vybrat přikrývku s vyšší gramáží, nejteplejší přikrývky mají minimálně 400 g vláken na m² a více.

Vnější materiál přikrývky

Rouno dutého vlákna se do přikrývky vkládá pod povrchovou tkaninu. Její kvalita je neméně důležitá pro dlouhou životnost přikrývky. „V současnosti je nejpoužívanějším povrchovým materiálem mikrovlákno složené ze 100% polyesteru. Tento materiál díky velké hustotě dostavy velmi jemných přízí nepropouští duté vlákno vně přikrývky,“ vysvětluje Josef Handrejch.

Správné prošití přikrývek

Tvar prošití je velmi důležitým faktorem pro stabilitu a udržení rouna dutých vláken v přikrývce. „Nedoporučujeme přikrývky, které mají pouze vodorovné nebo pouze příčné prošití v rovném, vlnkovitém, nebo cikcak tvaru. Důvodem je, že rouno není dostatečně upevněno k povrchové tkanině a k okraji přikrývky. Prošití by mělo být po obvodě celé přikrývky, co nejblíže k jejímu okraji. V případě obvodového prošití už tolik nezáleží na tom, jak je prošitý vnitřek obdélníku. Nám se osvědčilo prošití do osem, které brání nežádoucímu pohybu rouna v přikrývce, zároveň ale není příliš husté, aby snížilo hřejivost přikrývek,“ vysvětluje výrobce.

Thermo provedení

Hřejivost přikrývky ještě zvyšuje tzv. thermo provedení. Přikrývky thermo jsou vyrobené speciálním způsobem, kdy jsou k sobě dvě celoroční přikrývky pevně spojeny lemovacím strojem. Díky této výrobě vzniká uvnitř přikrývky vzduchová kapsa, která izoluje teplo pod přikrývkou.

Thermo přikrývka z dutého vlákna 140x200 cm zimní, na Kvalitex.cz: 970 Kč

„Správný výběr přikrývky je důležitý pro kvalitní spánek a zajistí, že vám přikrývka déle vydrží. Při správné péči je minimální doba použití 5 let,“ dodává odborník.

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
342 x [13%]
Aperol spritz
232 x [9%]
Cuba Libre
248 x [10%]
Piňa Colada
234 x [9%]
Daiquiri
236 x [9%]
Margarita
338 x [13%]
Cosmopolitan
252 x [10%]
Mai-Tai
217 x [8%]
Whiskey sour
231 x [9%]
Pisco sour
241 x [9%]

Celkem hlasovalo : 2571

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru