Nahrávám...


Víte, že imunitu se můžete naučit?

Slovo imunita pochází z latinského immunis, což znamená nezatížený nebo nedotčený. Imunitní systém nás tedy chrání před všemi cizími organismy, které jakýmkoliv způsobem vstupují do našeho těla. Imunita nás tedy dělá v podstatě nedotknutelnými.

Laicky řečeno tedy, čím silnější máme imunitu, tím více odolní jsme vůči cizím organismům, tedy vůči bakteriím a virům – zkrátka nemocem. Náš imunitní systém je tedy pro nás velmi důležitý, resp. jeho správné fungování je pro nás velmi důležité, jelikož pokud je slabý, jsme často unavení a nemocní a časté nemoci mohou vést k dlouhodobým zdravotním komplikacím či problémům. Co však, když máme imunitní systém přecitlivělý?

Přecitlivělý imunitní systém, jeho silná reakce se naopak projevuje u člověka alergiemi. Alergická reakce je v podstatě přehnaná reakce na jakoukoli cizorodou látku, ať už se jedná o bakterii, vir nebo cokoli dalšího, co vstupuje do lidského organismu.

Co je tedy správné? Jak to tedy udělat, aby naše tělo reagovalo adekvátně na bakteriální či jinou nákazu, ale ne přehnaně na vlastní buňky či alergeny?

Vědci se léta zabývají výzkumem imunitního systému. Obecně se doporučuje jíst hodně čerstvého ovoce a čerstvé zeleniny, dostatek odpočinku, vyvážený a sladění jídelníček, omezení masité a tučné stravy, ale již dávno se setkáváme s alergiemi na ovoce a zeleninu a dokonce na „zdravé potraviny“ obecně, jako jsou třeba alergie na ořechy, vepřové maso a podobně.

Velmi zajímavým a velmi pohotovým řešením, jak vyvážit náš imunitní systém jsou houby. Houby na jedné straně posilují slabý imunitní systém a na druhé straně regulují přecitlivělý imunitní systém, aby nedocházelo k přehnaným imunitním reakcím – alergiím.

Díky pravidelnému začlenění hub do našeho jídelníčku začneme totiž náš imunitní systém učit, co je pro organismus správné a co naopak škodlivé. Posílíme slabý imunitní systém a ten přecitlivělý doslova naučíme správně reagovat.

Co je totiž na houbách v tomto případě nejzajímavější, jsou jejich imunostimulační účinky, které naučí náš imunitní systém reagovat správně. Houby mají totiž svůj vlastní specifický obranný systém, kterým se brání proti patogenům (bakteriím, virům apod.). Tento systém je komplementární s lidským imunitním systémem, takže je schopen nám pomoci detekovat a označit tyto patogeny i v našem těle. Náš imunitní systém je tak schopen reagovat mnohem rychleji a v podstatně ve větší šíři. Navíc velkou výhodou je, že si imunitní systém tyto nové informace zapamatuje a příště je již schopen včas sám reagovat. Díky tomu je konzumace hub nejen výborná prevence běžných onemocnění, ale i civilizačních chorob.

Pravidelným začleněním čerstvých hub v sezonním obdobím do našeho jídelníčku tak začneme učit náš imunitní systém, jak reagovat. Začneme ho sami stimulovat a učit ho tak správným reakcím. V zimním období, kde již není možnost sbírat v lese houby, můžeme koupit spoustu houbových preparátů.

Jednou z nejčastěji používaných hub pro imunostimulaci je houba nazývaná „chaga“, pod českým názvem známá jako Rezavec šikmý. Chagu lze dnes snadno koupit již extrahovanou, namletou v surové podobě nebo ve formě kapslí. Nejedná se o žádné farmaceutické produkty, ale o naprosto přírodní produkty, které nám zajistí dostatečný příjem potřebných látek pro náš imunitní systém.

Dalším zajímavým řešením jsou přírodní preparáty značky Epicellife, které jsou kombinací extraktů hub a bylinek ve formě kapslí pro pravidelné denní užívání, které navíc fungují i jako vynikající antioxidanty, příznivě působí na naše klouby a kosti, pozitivně podporují krevní oběh, čistí ledviny nebo působí příznivě na náš nervový systém.

Zkrátka začleněním hub do našeho jídelníčku významnou mírou podpoříme náš imunitní systém a v kombinaci s bylinkami navíc výrazně podpoříme náš v dnešní době tolik zatěžovaný organismus.

CHOCOLAND

BLOG: PARAEVROPSKÁ CESTA
Půlstoletí na tomto světě si žádá, abychom opustili hluboce vyjeté koleje, některé zvyky, zřekli se povinností, které jsme na sebe ušili a jsou naším bičem... 
Jsem novinářka, sociálně-právní poradce, lektorka, psychoterapeutka, máma, kamarádka, ale do téhle chvíle rozhodně ne cestovatelka. Cestování vždy bylo bohužel na samém okraji mého žebříčku aktivit, bylo prostě zbytné. Přišel čas to změnit!
Rozhodla jsem se, že navštívím všechna hlavní města zemí, která leží v Evropě. Svůj tříletý projekt jsem nazvala PARAEVROPSKÁ CESTA a odstartovala jsem ho 21. 3. cestou do Vídně  Touto cestou chci poděkovat všem, kteří mne podporují!  

Víte kolik leží v Evropě zemí? 

Lenka Žáčková

HIMALYO
NÁŠ TIP

MIOMAT

8G PŘIJÍMAČKY.CZ

SLOVA SLAVNÝCH

„Čas je život. Nedá se vrátit ani nahradit. Marnit čas znamená marnit život. Ovládat svůj čas však znamená ovládat svůj život a plně ho využívat.“

Alan Lakein, americký spisovatel 

Anketa

JAKÉMU MASU DÁVÁTE PŘEDNOST?

Kuřecímu
75 x [13%]
Hovězímu
65 x [11%]
Vepřovému
48 x [8%]
Krůtímu
50 x [9%]
Jehněčímu
46 x [8%]
Sladkovodním rybám
57 x [10%]
Mořským rybám
62 x [11%]
Mořským plodům
59 x [10%]
Jinému druhu masa
53 x [9%]
Maso nejím
57 x [10%]

Celkem hlasovalo : 572

O BOURBONU
  • Musí být vypálen na území USA 
  • Musí být vyroben ze směsi obilovin, kdy jej od 51 % do 79 % musí tvořit kukuřice
  • Minimální doba zrání jsou dva roky
  • Voda v Kentucky, která se používá při výrobě bourbonu, je považována za nejsladší na světě
  • V Kentucky zraje více sudů, než zde žije obyvatel 
  • V Kentucky zraje více sudů, než zde žije obyvatel 
  • Musí zrát v nových vypálených sudech z Bílého dubu 
AKTUALITY
JDI nahoru