Vyzkoušejte letos i celozrnné jidášky

Už je všeobecně známo, že bílá mouka je pro naše tělo jen prázdnou potravinou. Dopřejte svému velikonočnímu pečivo trochu více „života“, obohaťte je a i sebe o živiny v podobě celozrnné mouky. Vláknina, enzymy, oleje, minerální látky v celozrnné mouce navíc v bio kvalitě udělají z vašeho velikonočního pečení mlsání bez výčitek.

Doba přípravy: 30 minut + doba kynutí + doba pečení

Množství: asi 20 kousků

Ingredience:

  • 30 g droždí
  • 500 g celozrnné pšeničné mouky jemně mleté bio PROBIO + 1 lžíce do kvásku
  • 70 g třtinového cukru bio PROBIO+ 1 lžíce do kvásku
  • 200 ml mléka
  • 70 g másla
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • na špičku nože nastrouhaného muškátového oříšku bio
  • nastrouhaná kůra z ¼ citronu bio
  • vejce na potření
  • med na potření

Postup:

  1. Droždí rozdrobte do misky. Přidejte lžíci cukru a rozmíchejte. Přilijte trochu vlahého mléka, přidejte mouku a rozmíchejte. Překryjte utěrkou a nechte v teple vzejít kvásek.
  2. V míse promíchejte mouku, cukr, špetku soli, muškátový oříšek a citronovou kůru. Ve zbytku mléka rozpusťte na kousky pokrájené máslo. Do zchladlé mléčné směsi zašlehejte žloutky.
  3. Po 20 minutách kvásek přendejte k mouce, přilijte mléčnou směs a vypracujte těsto. Zakryjte mísu utěrkou a nechte 45 – 60 minut kynout. Během kynutí těsto propracujte.
  4. Těsto rozdělte na +/- 17 kousků. Z každého vyválejte pramen a ten stočte do libovolného tvaru. Ty přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte 20 minut kynout.
  5. Potřete rozšlehaným vejcem. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C – horkovzduch. Pečte 20 minut. Ještě horké potřete medem.

Autor: @vareniste

Termo lahev Fizz&Go COOL

Pro chuť i pro zdraví

Revalid Skin Care

BLOG/ČEK

„Náš strážný anděl se občas nemůže dívat na to, jak se ničíme, a tak nás zastaví docela drastickým způsobem. Někdy zpomalí či přímo zastaví naše fyzické tělo úrazem, který nám nedovolí konat. Jindy nám uštědří zradu přátel, abychom nešli vstříc po jejich boku vlastní zkáze!“
Lenka Žáčková

Anketa

Které jméno podle vás nejvíce rezonuje mezi návrháři?

Zoltán Tóth
190 x [10%]
Josefína Bakošová
166 x [8%]
Dominik Navrátil
423 x [21%]
Machač
165 x [8%]
Iveta Řádková
157 x [8%]
Lucie Marim
160 x [8%]
Luděk Šmehlík
178 x [9%]
Klára Nademlýnská
178 x [9%]
Beáta Rajská
173 x [9%]
Miroslav Michael Knot
186 x [9%]

Celkem hlasovalo : 1976

POČASÍ
Vysoké Tatry
Facebook

JDI nahoru