Nahrávám...


České vejce z dílny JK Jitka Kudláčková

Unikátní České vejce vzniklo ve zlatnické dílně JK Jitka Kudláčková a je jedinečným artefaktem, který nemá v českých zemích, v Evropě  a pravděpodobně ani na světě žádnou konkurenci. Je důkazem, že poctivé české řemeslo ještě nevymřelo, což je velice potěšující zpráva.

„Jedná se o privátní zakázku klienta, který nás před necelými dvěma lety navštívil s prvotním nápadem, kdy se mu líbila vejce Faberge, ale nechtěl přesně stejné ani kopii. Chtěl dárek pro svoji ženu k výročí. Jeho žena má ráda růže a zároveň měla věc nést české prvky. A tak začal vznikat nápad na unikát, kdy nás společně napadlo vyrobit České vejce,“ popisuje příběh vzniku ředitel JK Jitka Kudláčková Dušan Mlynarčík.

Na výrobu tohoto jedinečného skvostu byly použity české granáty, zlato, diamanty, stříbro, vltavíny, perleť a mosaz na výrobu mechanismu (hracího strojku), a také trochu surové ropy, jelikož klient k ní má určitý vztah. Na podstavci je pak dřevo z české lípy. Na Českém vejci najdete 258 malých diamantů, 47 českých granátů, 6 vltavínů, necelých 300 g zlata 14kt, necelých 200 g stříbra.

„České vejce, které se otevírá do růže pomocí ručního mechanismu, přitom hraje skladbu Vltava od Bedřicha Smetany, povrch vejce má secesní Muchovy motivy a níže na podstavci jsou znaky Čech, Moravy i Slezska. Autorem je člen týmu JK designér a zlatnický mistr David G. Hrubec,“ doplňuje svého manžela kreativní ředitelka a spoluzakladatelka rodinné firmy Jitka Mlynarčík Kudláčková.

České vejce zaujalo také známé tváře, které přišly tento skvost obdivovat přímo do reprezentativní prodejny JK Jitka Kudláčková v Praze v budově Filadelfie v areálu BB centra. Zde se rovněž nachází i zlatnická dílna, kde vejce vznikalo.

A zajímá vás, jaká je hodnota tohoto skvostu? „Současná výrobní hodnota tohoto artefaktu je čtyři miliony korun, vycházíme z náročnosti práce a použitých materiálů. Tržní hodnota může být vyšší a v budoucnu bude určitě stoupat z důvodu jedinečnosti a originality,“ dodává Dušan Mlynarčík. České vejce je již u svého majitele, ale nezoufejte, přislíbil, že tento skvost bude ještě k vidění, třeba při některé z mimořádných událostí v budoucnosti. Dá se předpokládat, že budou pravděpodobně souviset s oslavou země vzniku.

 

BLOG: PARAEVROPSKÁ CESTA
Půlstoletí na tomto světě si žádá, abychom opustili hluboce vyjeté koleje, některé zvyky, zřekli se povinností, které jsme na sebe ušili a jsou naším bičem... 
Jsem novinářka, sociálně-právní poradce, lektorka, psychoterapeutka, máma, kamarádka, ale do téhle chvíle rozhodně ne cestovatelka. Cestování vždy bylo bohužel na samém okraji mého žebříčku aktivit, bylo prostě zbytné. Přišel čas to změnit!
Rozhodla jsem se, že navštívím všechna hlavní města zemí, která leží v Evropě. Svůj tříletý projekt jsem nazvala PARAEVROPSKÁ CESTA a odstartovala jsem ho 21. 3. cestou do Vídně  Touto cestou chci poděkovat všem, kteří mne podporují!  

Víte kolik leží v Evropě zemí? 

Lenka Žáčková

CHOCOLAND

HIMALYO
NÁŠ TIP

MIOMAT

8G PŘIJÍMAČKY.CZ

SLOVA SLAVNÝCH

„Čas je život. Nedá se vrátit ani nahradit. Marnit čas znamená marnit život. Ovládat svůj čas však znamená ovládat svůj život a plně ho využívat.“

Alan Lakein, americký spisovatel 

Anketa

JAKÉMU MASU DÁVÁTE PŘEDNOST?

Kuřecímu
43 x [14%]
Hovězímu
34 x [11%]
Vepřovému
26 x [9%]
Krůtímu
27 x [9%]
Jehněčímu
26 x [9%]
Sladkovodním rybám
28 x [9%]
Mořským rybám
35 x [11%]
Mořským plodům
28 x [9%]
Jinému druhu masa
30 x [10%]
Maso nejím
28 x [9%]

Celkem hlasovalo : 305

O BOURBONU

Musí být vypálen na území USA 

˜ Musí být vyroben ze směsi obilovin, kdy jej od 51 % do 79 % musí tvořit kukuřice

˜ Minimální doba zrání jsou dva roky

˜ Voda v Kentucky, která se používá při výrobě bourbonu, je považována za nejsladší na světě

˜ V Kentucky zraje více sudů, než zde žije obyvatel 

˜ V Kentucky zraje více sudů, než zde žije obyvatel 

˜ Musí zrát v nových vypálených sudech z Bílého dubu 

AKTUALITY
JDI nahoru