Nebezpečný efekt. Knihu o našem chování v online světě ocení zejména rodiče

„Fascinující kniha. Pokud máte děti, všeho nechte a kupte si ji,“ doporučil britský deník The Times knihu The Cyber Effect světově proslulé kyberpsycholožky Mary Aiken. Bestseller věnovaný nástrahám online světa vychází nyní konečně i v češtině. Pod názvem Nebezpečný efekt ho vydává Nakladatelství ZEĎ. Poutavě napsaná kniha by měla být povinnou četbou zejména pro rodiče dětí a teenagerů, kteří nechtějí své potomky vydat všanc svodům a hrozbám internetu. Publikace vyhlášená časopisem Time coby Kniha roku v kategorii „Myšlení“ a oceněná respektovaným vědeckým časopisem Nature vychází 18. března v rámci Velkého knižního čtvrtku. Objednávat ji lze už teď na www.knihyzed.cz

Nebezpečný efekt vypráví o tom, jak pobyt v on-line světě zásadním způsobem mění naše chování, a tím i celý náš život. „Je skvělou četbou pro všechny zájemce o technologie a psychologii, určitě by po ní ale měli sáhnout hlavně rodiče malých či dospívajících dětí,“ říká nakladatel Jan Dražan z Nakladatelství ZEĎ.

Právě děti totiž jsou v online světě nejvíc ohroženy. „Mary Aiken přináší spoustu varovných příkladů, perfektních postřehů i nových, vědecky ověřených poznatků. A s nimi i nadějné přesvědčení, že pokud budeme my dospělí více poučení a dodržíme některá jednoduchá pravidla, existují cesty, jak z toho ven,“ uvádí nakladatel.

Nekonečná, nebezpečná zábava

„Internet je jako katalog přání, který si říká o prolistování,“ trefně píše Mary Aiken. V knize přibližuje témata, jako je kyberšikana, kyberpletky, kybercelibát, kyberchondrie a další nové fenomény. Ty často souvisejí s falešným pocitem anonymity, bezpečí a lákavé, ničím neohraničené zábavy.

„Představte si, že vyhlédnete z okna a uvidíte, jak si váš desetiletý syn venku kope s dvěma, třemi nebo čtyřmi dospělými muži, které jste nikdy předtím neviděli. Neznepokojilo by vás to trochu? Nevyšli byste z domu zjistit, co se děje, nebo ho raději nepřivolali domů? Přesně to se totiž v online prostředí odehrává. Avšak vy se tolik neznepokojujete, protože váš kluk koneckonců sedí u sebe v pokoji. Tiše hraje svou hru. Je doma. V bezpečí. Nebo ne?“ ptá se Mary Aiken, zasazující se za větší ochranu dětí na internetu i na půdě OSN. A volá po větší odpovědnosti jak vývojářů, tak gigantů typu Facebook nebo Youtube, kteří děti ponechávají napospas nepřehlednému prostředí a algoritmy záměrně vytvářejí tak, aby způsobovaly závislost.

Online, v němž je možné žít

Co tedy můžeme dělat s tím, že na děti ve věku 8 až 12 let číhají na sítích trollové, aby se jim začali vysmívat? Jak je nejspíš zkusí ulovit devianti? Souvisí u chlapců hraní počítačových her s poruchou pozornosti (ADHD)? Proč dochází ke kyberšikaně, když by jí dnes uměly chytré technologie elegantně bránit? Co ještě dětem dovolit a co už radši ne? Co způsobuje u teenagerů záchvaty vzteku, když je rodiče nutí jejich tablet nebo mobil vypnout? A co ve virtuální realitě hrozí dospělým, toužícím se jen trochu „povyrazit“?

I na tyto otázky odpovídá kniha Nebezpečný efekt. Radí také, jak se neutopit v „hlubokém internetu“, temných vodách kyberzločinu, a obsahuje užitečný slovníček pojmů od Algoritmu až po Zdánlivou identitu. I ten je, stejně jako celá průlomová publikace, určen pro všechny, kdo se chtějí v on-line světě lépe vyznat, aby v něm mohli bezpečně žít.

Nebezpečný efekt (The Cyber Effect). Mary Aiken, přeložil Antonín Suchánek. 400 stran, 439 korun, na stránkách e-shopu 351 Kč. Vydává Nakladatelství ZEĎ.

www.knihyzed.cz

Audioknihy: Já, vrah 2

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
197 x [11%]
Aperol spritz
183 x [10%]
Cuba Libre
189 x [10%]
Piňa Colada
183 x [10%]
Daiquiri
184 x [10%]
Margarita
186 x [10%]
Cosmopolitan
200 x [11%]
Mai-Tai
165 x [9%]
Whiskey sour
183 x [10%]
Pisco sour
190 x [10%]

Celkem hlasovalo : 1860

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru