Ze zámku na šlakhamr kolem Mamuta a Mamlase

Současná doba moc výletům nepřeje, můžete je ale plánovat dopředu a těšit se, kam vyrazíte, až to bude možné. Mnoho zajímavostí nabízí oblast Žďárských vrchů, kde se můžete toulat přírodou nebo se vrátit zpátky do minulosti díky místním památkám. Skvělým výchozím bodem je Žďár nad Sázavou, kde se nachází zámek a Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého. V okolí je celá řada míst, která stojí za návštěvu, navštívit můžete třeba šlakhamr nebo se projít k obrovským sochám.

Tuhle kouzelnou procházku po blízkém okolí Žďáru nad Sázavou zahájíme u zámku. Sem se z centra města dostanete pohodlně MHD, po cyklostezce nebo autem. V rozsáhlém areálu najdete zábavu na několik hodin. Nechybí zde kavárna, obchod se suvenýry ani informační centrum. Přímo na recepci si můžete koupit vstupenku do multimediálního Muzea nové generace, které patří mezi nejkreativnější muzea ve střední Evropě. Můžete ale také zajít na komentovanou prohlídku zámkem Po stopách Santiniho společně s Barokní galerií, nebo je možný vstup pouze do Barokní galerie. Ze zámku se pěšky vydejte přes hráz rybníka na kopec Zelená hora, kde na vás čeká slavný Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, který je jednou z 14 památek UNESCO v České republice.  

Ze Zelené hory se vrátíme zpět k zámku, podél zámecké zdi se vydáme Dvorskou ulicí přes starý most kolem hospodářského dvoru Lyra. Odsud vystoupáme alejí k jezdeckému statku Starý dvůr, kde si v případě zájmu můžete domluvit i projížďku. Pokračujeme dál po modré turistické značce a cestou se nezapomínejte kochat okolní krajinou, spatříte totiž skvostnou Zelenou horu z jiného úhlu, než jak jste ji viděli dosud.

Mamlas a Mamut: obři z betonu

Tato jména nesou mohutné plastiky z betonu, jejichž autorem je žďárský rodák Michal Olšiak. Narazit na ně můžete při procházkách po Žďársku v lesích i obcích. Socha dobrácky vyhlížejícího Mamlase se nachází přímo na turistické stezce u Starého dvora. U obce Hamry nad Sázavou vás zase překvapí velký Mamut, měří více než 2,5 metru, takže se nemusíte bát, že byste jej přehlédli. Pravěké zvíře vyrůstá ze země hned u Rozštípené skály. Skalní stěna je přírodní památkou, jedná se o skalní útvar rozštípnutý zvětralou puklinou o délce deset metrů. Možná vás překvapí, že se tato stěna nachází v pohraničí, nedaleko totiž vede historická česko-moravská hranice.

Víte, co je šlakhamr?

Na výlet můžete pokračovat dál do nedalekého Hamru nad Sázavou, kde se nachází zajímavá technická stavba, šlakhamr. Že nevíte, co si pod tímto slovem představit? Pak vězte, že se jedná o bývalý vodní mlýn, původně středověký hamr, který odkazuje na železářskou tradici tohoto kraje. Jeho hlavním úkolem bylo zpracovávat železnou rudu těženou v okolí. Při prohlídce se dozvíte, jak středověcí železáři získávali základní suroviny: dřevo, dřevěné uhlí a železo. Uvidíte také, jak funguje buchar, který je poháněn vodními koly. Jádrem expozice je plně funkční hamerské zařízení, získané z nářaďového hamru v Podhůří u Nepomuku.

Více na: www.slavanazdaarvyletu.cz

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
353 x [13%]
Aperol spritz
245 x [9%]
Cuba Libre
259 x [10%]
Piňa Colada
245 x [9%]
Daiquiri
250 x [9%]
Margarita
349 x [13%]
Cosmopolitan
266 x [10%]
Mai-Tai
230 x [9%]
Whiskey sour
243 x [9%]
Pisco sour
253 x [9%]

Celkem hlasovalo : 2693

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru