Helena Vondráčková je nejen tvrdohlavá, ale i moderní a elegantní

Zatímco předcházející Helenino album Dávno vím svý (2017) překvapilo komorní atmosférou a šansonovým výrazem, nejnovější album Tvrdohlavá (2020) sází na o poznání barvitější tóny i nálady a posouvá zpěvaččinu hudební tvář. Může za to využití živých muzikantů, ale také chytrá dramaturgie a zpěvaččin perfektní výkon. Její zralý kumšt i um a hudebnost všech zúčastněných se line celým albem.

Aktuální řadové album slibuje výhradně nejen česko-slovenské písně, ale i nový svěží vítr ve zpěvaččině repertoáru. Zatímco téměř polovinu skladeb napsal Karel Mařík, který je současně i producent alba, další písně zkomponovali například renomovaní tvůrci jako Ondřej Soukup, Lešek Wronka či Vašo Patejdl. A nechybí ani duet, v tomto případě hned dva, a to s Olgou Lounovou a operní pěvkyní Vandou Šípovou.

Když si uvědomíme, že své první řadové album (Ostrov Heleny Vondráčkové) natočila v roce 1970, je až neskutečné, kolik desítek vynikajících alb pořídila do současnosti. Jednak se vypracovala a také nezpohodlněla, jednak má skvělé spolupracovníky, kteří se čas od času mění, což je dobře. A i když je stále svá, nesází na "staré říční proudy", naopak její nové písně jsou moderní a současné.

Právě hudební tvář alba Tvrdohlavá stojí právě na změně autorů, kteří pro Helenu Vondráčkovou tentokrát nově psali. Je to nejen již zmíněný Karel Mařík, ale také Jakub Lenz, Lucia Šoralová či mistři rýmů Josef Peterka, Miro Jurika a Tomáš Belko. Z autorů, kteří už Heleně dříve psali, to jsou osvědčení tvůrci Ondřej Soukup a Gabriela Osvaldová, Lešek Wronka a Petr Šiška, Vašo Patejdl a Jan Krůta nebo Václav Noid Bárta.

Výsledkem je svěží a navíc kompaktní album, u něhož byste neřekli, že jej nazpívala zpěvačka ročník 1947. Mnohé z písní evokují její osobitost a osobnost, třeba hned první písnička Dívčí žena, ale i následující další skladby Ten den chce nápad, Já s tebou dál cestou kráčím a Tvrdohlavá lákavě, svůdně a svižně otevírají zpěvaččino novinkové album. Překvapením jsou oba duety – Navěky spálils mou tvář (s Olgou Lounovou) a Chlap je koala (s Vandou Šípovou). I když každý z obou dvojzpěvů je o něčem jiném, zapadá do žánrové mozaiky a je příjemným zpestřením.

Povedly se i další, do moderního šansonu posazené písně Podzimní tvář, Čekal jsi víc či S polštářem ticha, přičemž bonusem a de facto poslední písní je Ženská pomsta. Jde o výsostně hitovou melodii (ze stejnojmenného filmu), která je nejen další povedenou písničkou, ale současně obstarává finále. Právě autorský tandem Lešek Wronka a Petr Šiška napsali Heleně Vondráčkové podobných hitů během dvaceti let pěknou řádku.

I když od dnes už málem kultovního alba Vodopád uteklo dvacet let, mám pocit, že i zpěvaččino nejnovější album Tvrdohlavá se dere do života a překvapuje čímsi novým. Stejně tak je elegantní obal CD s bookletem s písňovými texty a krásnými fotografiemi zpěvačky.

Tvrdohlavá je jedna z nejlepších českých zpěvaček Helena Vondráčková už neuvěřitelných pětapadesát let! Když v září roku 1965 začínala v pražském Rokoku, bylo jí osmnáct let. Od té doby natočila stovky písní, desítky hitů.

Snad jen s výjimkou dechovky a country je naší nejuniverzálnější pop zpěvačkou, protože zazpívala prakticky všechno: swing, jazz, šansony, balady, funky, náročné muzikálové árie či slavné filmové melodie. Díky tomu se stala naší nejúspěšnější interpretkou v zahraničí, která měla úspěch i se svým šarmem, tanečním uměním, stepem, hrou na klavír a bicí, jazykovými schopnostmi.

Proto se líbila v Jižní Americe, Kanadě i Japonsku, kde zpívala pro tamní publikum, ale své fanoušky a časté vystoupení má dodnes v Polsku a Německu. Ve své záviděníhodné kariéře zpívala dvakrát v newyorské Carnegie Hall, vystoupila v pařížské Olympii, slavila řadu úspěchů na mezinárodních festivalech ať už šlo o Sopoty, Athény nebo Rio de Janeiro.

Obrovské množství cen a uznání získala i v tuzemsku, má Zlatého slavíka a plejádu stříbrných a bronzových slavíků, dva Anděly, desítky zlatých a platinových desek a řadu dalších cenných trofejí z domácích soutěží a festivalů.

Vedle zpěvu se objevila také v několika filmech (Šíleně smutná princezna, Zpívající film, Romance za korunu, Jen ho nechte, ať se bojí...) a muzikálech (Bídníci, Hello, Dolly!, Kočky, Mamna Mia...), které posílily její popularitu, která trvá. V malé roli se objeví i v nové komedii režiséra Dušana Rapoše Ženská pomsta, kde navíc nazpívala ústřední melodii. Písnička, která má stejný název jako film a vznikl z ní i videoklip, nechybí ani na nejnovějším řadovém albu Tvrdohlavá.

Robert Rohál

Foto Warner Music

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
355 x [13%]
Aperol spritz
246 x [9%]
Cuba Libre
261 x [10%]
Piňa Colada
246 x [9%]
Daiquiri
252 x [9%]
Margarita
351 x [13%]
Cosmopolitan
267 x [10%]
Mai-Tai
231 x [9%]
Whiskey sour
244 x [9%]
Pisco sour
254 x [9%]

Celkem hlasovalo : 2707

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru