Velikonoční jidáše s medem

Co by nemělo chybět na vaší velikonoční tabuli? Kromě mazanců také jidáše z kynutého těsta! Podle křesťanské tradice by se měly péct na Zelený čtvrtek. Jak je ale možné, že jsou tak vláčné a naprosto neodolatelné? Protože se po dopečení potírají medovou směsí provoněnou kardamomem a skořicí. Skvěle se nám osvědčil Skaličský med – květový lipový od Jaroslava Juráně – Včelí farma Skalička. Jedná se o velmi kvalitní květový med z lípy z malého rodinného včelařství na pomezí Valašska a Moravské brány, který byl po vytočení šetrně přefiltrován. Za své jedinečné kvality, vůni a chuť si v roce 2019 zasloužil ocenění Regionální potravina v Olomouckém kraji.

Počet porcí: 24 kusů    Doba přípravy: 90 minut    Náročnost: **

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 70 g másla (v pokojové teplotě)
  • 2 žloutky
  • 300 ml smetany 33%
  • 80 g cukru krupice
  • 25 g droždí
  • 4 g soli
  • špetka strouhaného muškátového ořechu
  • kůra z 1 citronu

NA POLEVU

Postup:

  1. Nejdříve si založíme kvásek. V misce smícháme 100 ml vlažné smetany, droždí, lžíci cukru, lžíci mouky a těstíčko necháme kynout někde v teple.
  2. Zbytek surovin na těsto dáme do velké mísy, přidáme kvásek a vše prohněteme, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme v teple, dokud nenakyne.
  3. Těsto prohněteme ještě jednou a rozdělíme na 24 stejných kusů.
  4. Z těsta vytvoříme válečky asi 2 cm široké a 20 cm dlouhé. Válečky stočíme do tvaru, jaký se nám líbí. Jidáše dáme na plech s pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a necháme ještě asi 20 minut kynout.
  5. Jidáše znovu potřeme vejcem a pečeme na 190 stupňů 15–20 minut, dokud nezezlátnou.
  6. Připravíme si do kastrolku med a máslo a rozpustíme nad ohněm. Přidáme koření.
  7. Po dopečení jidáše ještě teplé potřeme medovou směsí a posypeme mandlemi.

Zdroj fotografií a receptů: Regionální potravina

KUSMI TEA 28denní čajový rituál na posílení imunity

VEVA PLUS - ŠKOLITEL

Nezapomínáte na školení BOZP a požární ochrany??? 

Víte, že většina z nás má povinnost absolvovat toto školení pravidelně?

Vyvarujte se případným problémům a pokutám!

Rozklikněte a hned budete vědět jak na to!

Anketa
POČASÍ
BLOG: PARAEVROPSKÁ CESTA

Můj projekt PARAEVROPSKÁ CESTA:

21.3.2019 jsem odstartovala svůj cestovatelský projekt výletem do Vídně. Chtěla jsem navštívit všechna hlavní města zemí, která leží v Evropě, ale netušila jsem, že zakrátko bude pozastaven. Projekt jsem změnila s ohledem na zněny, které přinesla pandemie a do projektu zařadím všechny své cesty po světě, i ty do Brna. Na poslední výpravu jsem se vydala s mojí Zuz letos červenci. Bergamo, Milano a italský venkov. Bohužel 3. den večer naše cesta skončila… Zuza si zlomila nohu.

Kdo jsem?

Jsem novinářka, sociálně-právní poradce, lektorka, psychoterapeutka, máma, kamarádka, ale nikdy jsem nebyla cestovatelka. Cestování vždy bylo bohužel na samém okraji mého žebříčku aktivit, bylo prostě zbytné. Přišel čas to změnit! Cestuji podle finančních možností, ale zážitky se koupit nedají, ty fakt musíte zažít a nepotřebujete nijak velký rozpočet, podstatné je si to užít!

Lenka Žáčková

21.3. 2019 jsem se vydala do Vídně.

 

Facebook

Návštěvnost
TOPlist
JDI nahoru