Velikonoční jidáše s medem

Co by nemělo chybět na vaší velikonoční tabuli? Kromě mazanců také jidáše z kynutého těsta! Podle křesťanské tradice by se měly péct na Zelený čtvrtek. Jak je ale možné, že jsou tak vláčné a naprosto neodolatelné? Protože se po dopečení potírají medovou směsí provoněnou kardamomem a skořicí. Skvěle se nám osvědčil Skaličský med – květový lipový od Jaroslava Juráně – Včelí farma Skalička. Jedná se o velmi kvalitní květový med z lípy z malého rodinného včelařství na pomezí Valašska a Moravské brány, který byl po vytočení šetrně přefiltrován. Za své jedinečné kvality, vůni a chuť si v roce 2019 zasloužil ocenění Regionální potravina v Olomouckém kraji.

Počet porcí: 24 kusů    Doba přípravy: 90 minut    Náročnost: **

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 70 g másla (v pokojové teplotě)
  • 2 žloutky
  • 300 ml smetany 33%
  • 80 g cukru krupice
  • 25 g droždí
  • 4 g soli
  • špetka strouhaného muškátového ořechu
  • kůra z 1 citronu

NA POLEVU

Postup:

  1. Nejdříve si založíme kvásek. V misce smícháme 100 ml vlažné smetany, droždí, lžíci cukru, lžíci mouky a těstíčko necháme kynout někde v teple.
  2. Zbytek surovin na těsto dáme do velké mísy, přidáme kvásek a vše prohněteme, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme v teple, dokud nenakyne.
  3. Těsto prohněteme ještě jednou a rozdělíme na 24 stejných kusů.
  4. Z těsta vytvoříme válečky asi 2 cm široké a 20 cm dlouhé. Válečky stočíme do tvaru, jaký se nám líbí. Jidáše dáme na plech s pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a necháme ještě asi 20 minut kynout.
  5. Jidáše znovu potřeme vejcem a pečeme na 190 stupňů 15–20 minut, dokud nezezlátnou.
  6. Připravíme si do kastrolku med a máslo a rozpustíme nad ohněm. Přidáme koření.
  7. Po dopečení jidáše ještě teplé potřeme medovou směsí a posypeme mandlemi.

Zdroj fotografií a receptů: Regionální potravina

VEVA PLUS - ŠKOLITEL

Nezapomínáte na školení BOZP a požární ochrany??? 

Víte, že většina z nás má povinnost absolvovat toto školení pravidelně?

Vyvarujte se případným problémům a pokutám!

Rozklikněte a hned budete vědět jak na to!

AKTUALITY
ŠTĚSTÍ PŘEJE PŘIPRAVENÝM
Anketa

NECHÁTE SE OČKOVAT PROTI COVIDU?

ANO
75 x [22%]
Prozatím ne, ale uvažuji o tom
66 x [19%]
Spíše ne
74 x [21%]
Ještě nevím
63 x [18%]
Ne
70 x [20%]

Celkem hlasovalo : 348

BLOG: PARAEVROPSKÁ CESTA
Jsem novinářka, sociálně-právní poradce, lektorka, psychoterapeutka, máma, kamarádka, ale nikdy jsem nebyla cestovatelka. Cestování vždy bylo bohužel na samém okraji mého žebříčku aktivit, bylo prostě zbytné. Přišel čas to změnit! Cestuji podle finančních možností, ale zážitky se koupit nedají, ty fakt musíte zažít a nepozřebujete nijak velký rozpočet, podstatné je si to užít!

21.3.2019 jsem svůj cestovatelský projekt odstartovala. Na poslední výpravu jsem se vydala v únoru 2020 a křížem krážem jsem s mojí Zuz prochodila Londýn,

Rozhodla jsem se, že navštívím všechna hlavní města zemí, která leží v Evropě, to byl původní plán. Nakonec jsem se rozhodla, že do projektu zařadím všechny své cesty po světě, i ty do Brna. Můj projekt PARAEVROPSKÁ CESTA měl být původně tříletý, ale okolnosti se celosvětově změnily, takže nevím, zda ho někdy dokončím...

Lenka Žáčková

Jsou to 2 roky, co jsem zahájila svoji Paraevropskou cestu.

21.3. 2019 jsem se vydala do Vídně.

Návštěvnost
TOPlist
PALEC NAHORU PRO VŠECHNY ODPOVĚDNÉ!

Facebook

JDI nahoru