Polévka ze zeleného chřestu s ovčím sýrem

Zelený chřest je už několik let v kurzu. To sice neznamená, že ho musíte nutně jíst, ale rozhodně stojí za to, na něj upozornit. Třeba právě naprosto delikátní záležitostí – chřestovou polévkou, provoněnou cibulí, česnekem a bílým vínem, kterou jsme zjemnili smetanou a posypali hoblinkami tvrdého ovčího sýru. Proč znovu zažívá zelený chřest renesanci? Snadno se s ním pracuje, skvěle chutná, a navíc je velmi výživný. Za všechny jeho benefity jmenujme vysoký obsah kyseliny listové, která podporuje krvetvorbu a správnou funkci srdce a cév.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 50 minut

Náročnost: *

Ingredience:

  • 10 stonků zeleného chřestu
  • 1 střední cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 100 ml bílého suchého vína
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany
  • 50 g tvrdého ovčího sýru
  • 50 g másla
  • cukr, sůl, pepř, čerstvý kopr

Postup:

  1. Čerstvý zelený chřest zbavíme zdřevnatělých konců. A rozkrájíme na menší kousky. Špičky chřestu můžeme odložit a nechat na dozdobení polévky.
  2. Na rozpuštěném másle restujeme najemno nakrájenou cibulku do sklovata, poté přidáme nadrobno nakrájený česnek. Nakonec přidáme překrájený chřest a opět chvíli restujeme.
  3. Chřest zalijeme vínem, které necháme svařit na polovinu. Poté přilijeme vývar se smetanou
    a vaříme cca 20 minut.
  4. Polévku rozmixujeme do hladka s máslem a dochutíme solí, pepřem a cukrem. Polévku můžeme přecedit.
  5. Polévku dokončíme hoblinkami sýru, orestovanými špičkami chřestu a nasekaným koprem.

Náš tip: Skvělý zelený chřest se pěstuje také u nás. Preferencí místních surovin pomůžeme mimo jiné ochránit životní prostředí.

Zdroj fotografií a receptů: Akademie kvality

PENNY má nové plyšáky

Pro chuť i pro zdraví

Revalid Skin Care

Anketa

Které jméno podle vás nejvíce rezonuje mezi návrháři?

Zoltán Tóth
160 x [10%]
Josefína Bakošová
138 x [8%]
Dominik Navrátil
370 x [22%]
Machač
139 x [8%]
Iveta Řádková
121 x [7%]
Lucie Marim
136 x [8%]
Luděk Šmehlík
149 x [9%]
Klára Nademlýnská
148 x [9%]
Beáta Rajská
146 x [9%]
Miroslav Michael Knot
156 x [9%]

Celkem hlasovalo : 1663

POČASÍ
BLOG/ČEK

„Náš strážný anděl se občas nemůže dívat na to, jak se ničíme, a tak nás zastaví docela drastickým způsobem. Někdy zpomalí či přímo zastaví naše fyzické tělo úrazem, který nám nedovolí konat. Jindy nám uštědří zradu přátel, abychom nešli vstříc po jejich boku vlastní zkáze!“
Lenka Žáčková

Facebook

JDI nahoru