Zpátky do formy aneb 5 tipů, jak na povánoční hubnutí

Čas Vánoc a konce roku je většinou i časem, kdy výrazně utrpí naše linie a tělesná hmotnost. Na jednu stranu se těšíme na všechny ty pochoutky, které nám toto období nabízí, na stranu druhou už po pár dnech trpíme výčitkami a děsíme se okamžiku, kdy stoupneme na váhu nebo budeme zapínat oblíbené kalhoty. Přesto si ale většinou řekneme, že si alespoň jednou za rok budeme dopřávat a úderem nového roku začneme s novým režimem, dietou a hlídáním váhy i stravování, které půjdou ruku v ruce s novoročními předsevzetími. Právě v těch totiž v nejvyšší míře figuruje snaha o snížení tělesné hmotnosti nebo vyrýsování postavy. Víte ale, jak správně přistoupit k povánočnímu hubnutí, aby se obdobně jako většina novoročních předsevzetí nerozplynula nejpozději v průběhu února? Poradíme, jak na to!

Při vyřknutí slov hubnutí nebo dieta přepadne většinu z nás negativní pocit, trápení se, hladovění nebo odříkání s nejasným nebo nevydařeným výsledkem. To je však podle odborníků špatně. Faktem bohužel zůstává, že drtivá většina diet skutečně nedopadá dle očekávání hubnoucích, na druhou stranu, ale platí, že rozumné hubnutí člověka baví a jednotlivé dílčí úspěchy dovedou motivovat. Problémem dokonce není ani osoba, která potřebuje zhubnout i 20 kilogramů. Zhubnout totiž může skutečně každé tělo, bohužel ale ne každý člověk. Co to znamená? Zhubnout a získat postavu snů je možné u každého organismu, ale naopak, je to lidský faktor, který tuto snahu hatí. Správné a zdravé hubnutí má totiž několik jednoduchých zásad. Pokud je člověk dodrží není důvod, aby skutečně nezhubl a nezískal i patřičné sebevědomí nebo díky novému životnímu stylu se z něj nestal i nový člověk.

Na co je ale potřeba myslet?

Stanovení reálných cílů

Stejně jako s jakoukoli jinou aktivitou je zásadní hned na jejím samotném startu vědět, kam chceme dojít. V tomto případě tedy, na jakou se chceme dostat váhu nebo ještě lépe, jakou konfekční velikost chceme obléknout. Samotná váha a kilogramy jsou dnes už nepříliš relevantním měřítkem, můžeme totiž zhubnout 5 kilogramů v tuku a naopak nabrat 3 kilogramy ve svalech, a pokud nemáme speciální váhu bude nám náš úspěch připadat jako zanedbatelný. Proto je z tohoto hlediska vhodnější řídit se spíše konfekční velikostí oblečení.

Vedle toho, že si stanovíme cíl je ale ještě mnohem důležitější si stanovit reálný cíl. Zapomenout bych měli na všechny rádoby lákavé reklamy, který slibují například zhubnutí 11 kilogramů během tří týdnů a další takto vysoké váhové skoky, dost často ještě doplněné o informace, že nebudeme muset měnit naše stravovací návyky a postačí nám jen kouzelné pilulky nebo vodičky. Takto hubnutí skutečně fungovat nemůže. Vhodné je si stanovit krátkodobé, střednědobé a dlouhodobé cíle v hubnutí. V první řadě nemůžeme okamžitě čekat zázraky. Důležité je například vědět, že zdravé hubnutí odpovídá zhruba ztrátě půl kilogramu za týden, tedy 2, maximálně 3 kilogramům během prvního měsíce. Jen takovýmto způsobem můžeme dosáhnout dlouhodobého efektu, založeného na rozumném stravování, bez hladovění, ale naopak se změnou životního stylu i stravovacích návyků.

Stravování pod kontrolou každý den

Pokud jsme do dnešního dne hřešili a jedli vše, co se nám dostalo pod ruku, budou pro nás začátky trochu náročnější. V takovém případě je vhodné si udělat alespoň základní plán. Tedy, například si stanovit kolikrát denně budeme jíst, jaké množství jídel a samozřejmě jejich typ, snažit se co nejvíce vynechávat smažená jídla, pečivo, nebo extrémně mastná či sladká jídla. Pomocníkem nám nejprve může být klasický sešit, kam si budeme každý den jídla zapisovat. Často, až v okamžiku, kdy skutečně vidíme napsáno, vše, co během dne jíme si uvědomíme skutečnost, tedy, jak moc toho zkonzumujeme a v jaké kvalitě.

Vsadit můžeme ale i na nejrůznější aplikace, které nám naše stravování pomohou hlídat a my v nich jen zadáváme daný pokrm a popřípadě skenujeme čárový kód. Jednoduše v nich zadáme i naši aktuální tělesnou váhu a životní styl a aplikace nám už samy spočítají optimální energetický příjem a výdej vedoucí k hubnutí. Tato forma hlídání vlastní stravy má výhodu v tom, že nám přesně spočítá jednotlivé složky pokrmů jako je množství sacharidů, vlákniny, tuku a bílkovin, na druhou stranu je trochu náročnější na náš čas, kdy vyžaduje naši spolupráci, a to, jak samotné zapisování, tak i vážení jednotlivých porcí a částí jídel.

Hubnutí se speciálními dietními programy

Na internetu se můžeme často dočíst i mýty, jako například, že pokud chceme zhubnout nad 10 kilogramů, je třeba se svěřit jen do rukou školených profesionálů. To je i není pravda, navíc v dnešní době, kdy bojujeme s koronavirem, a tato zařízení jsou zavřená, to představuje zásadní komplikaci. Vsadit ale můžeme na ucelené dietní plány a programy, které nám nejen doporučí vhodné pokrmy, ale i jednotlivý typ jídel nebo přímo speciální stravu určenou jako náhradu klasických potravin.

Tyto programy pak pracují na základě takzvané ketózy, kdy se zásadně omezí příjem sacharidů a cukrů, a naopak se zvýší příjem bílkovin. Organismus se následně dostane do stavu ketózy, kdy si energii bere z tuků a dochází k rychlejšímu, ale stále zdravému hubnutí.

Pro úspěšný start diety doporučujeme alespoň po dobu 6 týdnů vsadit na stravu založenou čistě na speciálních pokrmech sortimentu Chia Shake, které vynikají vysokým obsahem bílkovin, minerálů a vitamínů, ale i vlákniny, kdy dochází ke snížení chuti na sladké, snížení hladiny cukru v krvi a spalování tuku prakticky bez pohybu. Člověk se cítí více v pohodě, má více energie, netrpí pocitem hladu, stravuje se 5x denně a nemusí se obávat ani jojo efektu.

Po této době je možné buď některé z pokrmů programu kombinovat s klasickými jídly, popřípadě udělat například 1x do měsíce týden založený opět čistě na speciálních pokrmech programu. Díky nastartování metabolismu je navíc možné se postupně vrátit ke klasickým běžně dostupným pokrmům, které je možné doplnit například speciálními koktejly nebo polévkami či kašemi. Navíc všechna jídla programu vynikají lahodnou chutí a člověk se netrápí ani nebojuje s pocitem, že jí jen náhražky.

 

Jídelníček pro hubnutí bez hladovění

A jak může takový jídelníček keto diety vypadat?

Snídaně: Tvaroh, Dietní proteinová kaše Chia Shake banán, cottage sýr nebo bílý jogurt s otrubami, uvařené vajíčko, vaječná omeleta se zeleninou;

Oběd: Vařené kuřecí maso, grilovaná zelenina, Dietní proteinová omeleta sýrová Chia Shake, vařené hovězí maso a dušená zelenina, Dietní proteinová polévka Rajská Chia Shake

Svačina: Dietní proteinový koktejl Čokoláda, Pistácie nebo Vanilka Chia Shake, ovesné palačinky

Večeře: Masová polévka, Dietní proteinová polévka Zeleninová, grilovaná ryba a zeleninový salát, krůtí šunka a listový salát s ředkvičkami, Dietní proteinová omeleta Sýrová nebo Žampionová Chia Shake

Hubnutí versus pohyb

Další z mýtů, který se hojně traduje je ten, že bez pohybu není možné zhubnout. I to však není zcela pravda. V první řadě je třeba upravit jídelníček a stravování, a to nejen tak, že si řekneme, že potřebujeme zhubnout například 5 kilogramů a budeme se trápit hlady a každý den hodinu cvičit, ale je třeba přenastavit celý náš stravovací a životní styl. Zvyknout si na nové druhy pokrmů, jejich novou úpravu, jiné možnosti nebo vynechání sladkého a cukrů či stravování v pozdních večerních hodinách. Celkově tedy musíme snížit energetický příjem, který v případě hubnutí musí být nižší než energetický výdej.

Samotný pohyb a sportování sice naše snahy mohou podpořit, ale zhubnout jde prakticky i bez pohybu. Nakonec, celá řada osob s nadváhou jsou v takové tělesné kondici, že je pro ně pohyb téměř nemožný. Sport je pak zásadní spíše v rámci vyrýsování svalů a přeměny tuků na svaly, to se však bavíme až o pozdější fázi hubnutí. A nakonec, ani po delší době, kdy jsme se skoro nehýbali není hned vhodné začít například běhat nebo se dřít při kardio tréninku nebo posilování.

Ať už si hubnutí naplánujeme v rámci novoročních předsevzetí nebo sami cítíme potřebu, že je s naší vahou a tělesnou konstitucí nezbytné něco udělat je ideální začátek neodkládat a nepřistupovat k němu stylem „dneska se ještě pořádně najím a s hubnutím začnu až od pondělí, středy, dalšího týdne atd.“ Tento přístup totiž často vede k tomu, že vždy najdeme další a další důvod proč zrovna teď ne. A přesně tak se novoroční předsevzetí mění v cár papíru. 

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
360 x [13%]
Aperol spritz
252 x [9%]
Cuba Libre
265 x [9%]
Piňa Colada
252 x [9%]
Daiquiri
257 x [9%]
Margarita
355 x [13%]
Cosmopolitan
273 x [10%]
Mai-Tai
278 x [10%]
Whiskey sour
249 x [9%]
Pisco sour
260 x [9%]

Celkem hlasovalo : 2801

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru