Rodinné výlety do přírody jen tak něčím nenahradíte

Jaro je období výletů do přírody, na které se těšíme celou zimu. Česko navíc oplývá nejkrásnějšími přírodními památkami, najdeme zde vzácné pralesy, zcela výjimečné skální útvary, jezera i vrcholky hor, které by nám okolní státy mohly jen tiše závidět. Proto je turistika a vše spojené s přírodou populární aktivitou většiny Čechů. Než se ale vydáte po stopách tuzemských krás, ujistěte se, že máte kvalitní vybavení a správné oblečení, které vám i vašim dětem zajistí pohodlí a komfort v případě rozmarného počasí.

Blížící se doba dovolených poskytuje ideální příležitost pro nejrůznější výlety do přírody. Stejně jako v loňském roce, kdy v tuzemsku zůstalo 60 % lidi, i v tom letošním očekávají horské chaty, kempy i soukromá ubytování rekordní návštěvnost. Ať už tedy máte namířeno na jednodenní výlet, nebo si chcete užít pár dní pod stanem, rozhodně byste neměli podcenit základní výbavu, díky které můžete zůstat i za nepříznivého počasí v suchu a teple.

Co sbalit s sebou?

Na jednodenní výlet vám postačí batoh s objemem cca 20 l., kde se vám vleze jen to nejnutnější – voda, svačina, mikina, popřípadě foťák. Pokud však odjíždíte na více dní, rozhodně sáhněte po turistickém batohu nebo krosně. Při balení dávejte těžké věci nahoru, aby bylo těžiště co nejvýše a hmotnost výbavy vás zbytečně netáhla dolů. Pokud si k tomu zapnete bederní pás, část hmotnosti se automaticky přenese z ramen na pánev a zmenší se tím tlak na páteř a záda, která pod tíhou závaží nebudou trpět. Vždy si s sebou vezměte nejnutnější doklady s hotovostí, dostatečnou zásobu tekutin, nejlépe 1,5 litru, lehké malé energeticky vydatné jídlo v podobě zeleniny, ovoce nebo obložené housky a v neposlední řadě také náplasti, kdyby se vám po cestě udělal nepříjemný puchýř. V jarních a letních měsících přibalte do batohu navíc opalovací krém, protože horské sluníčko bývá touto dobou obzvlášť nebezpečné.

Co se oblečení týče, využijte osvědčený systém “cibule”, při kterém vrstvíte jednotlivé kousky na sebe. Začněte u termoprádla z tenkých, rychleschnoucích a syntetických materiálů jako polypropylén nebo polyester, které odvádí pot z těla. V další vrstvě oblékněte tričko nebo mikinu z fleecu, jenž rychle schne, ale zároveň zajišťuje stabilní teplotu těla. Na závěr nezapomeňte na nepromokavou a větruvzdornou bundu s kapucí. Vysokohorští turisté si oblíbili například špičkovou značku SALEWA, která navrhuje outdoorové vybavení i oblečení již více než 80 let. U dětí platí totéž, jen jim ještě pro případ promočení vezměte náhradní tričko a ponožky a nezbytnou pokrývku hlavy. Ani na obuvi nešetřete. Do nenáročných míst postačí základní outdoorovou obuv, na obtížnější výšlapy ale použijte kvalitní pohorky. Za redakci doporučujeme například boty značky SALOMON ARAMIS, které pořídíte v prodejnách Hervis Sports nebo na www.hervis.cz za 1 499 Kč.

Hervis si pro své zákazníky připravil outdoorové oblečení a další výbavu od prémiových značek Mammut, Martini, Salewa nebo Haglöfs, které zakoupíte v obchodní síti prodejen, popřípadě na našem e-shopu, za bezkonkurenční ceny. Vyzkoušet si je nyní můžete už i na našich pobočkách,” doplňuje marketingový ředitel Hervis Sports Jan Štádler.

Nocování v přírodě

Děti milují jakékoliv dobrodružství. Proto pro ně bude noc ve stanu, v karavanu nebo v chatce nezapomenutelným zážitkem. Aby se vám však z přespání nestala noční můra, naplánujte si dopředu, co budete ke klidnému spánku potřebovat. Kromě kvalitního stanu se neobejdete bez spacáku, karimatky, základní lékárničky, čelovky a repelentu proti otravnému hmyzu. Vhodné místo si najděte nejlépe na rovném povrchu u stromu nebo na vyvýšenině. Naopak, v blízkosti řeky bývá půda často podmáčená, takže se zde nedoporučuje přespávat. Dávejte si také pozor na mraveniště a frekventované zvířecí trasy, abyste v noci nebyli překvapeni návštěvou nezvaných hostů.

Pokud chcete zintenzivnit zážitek z výletu, přespěte rovnou v přírodě. Skvělé zázemí vybudovala pro takové nadšence například Šumava, která vytvořila nouzová nocoviště – místa, kde můžete na jednu noc přespat i se stanem. Ty se nachází především podél páteřní červené turistické značky na stanovištích jako Hůrka, Poledník, Modrava, Bučina, Strážný či Nové Údolí. Jestli si s dětmi na podobná dobrodružství netroufáte, v Česku existují desítky kvalitních kempů se sociálním zázemím. Mezi ty nejoblíbenější se již dlouhodobě řadí například Sedmihorky u Českého ráje, Vranovská pláž na jižní Moravě a Kemp Karolína na Plzeňsku.

Tipy na nejpůvabnější přírodní památky v Česku

Ať už se rozhodnete podniknout krátký výlet nebo vícedenní výpravu po přírodních krásách Česka, rozhodně si nenechte ujít místa, která patří v zemi k těm nejkrásnějším. V národním parku České Švýcarsko stojí za návštěvu jedna z nejvyšších skalních bran v Evropě, Pravčická brána, jejíž krásu můžete obdivovat z okolních vyhlídek. Pokud máte namířeno na Šumavu, navštivte největší a zároveň nejhlubší Černé jezero nedaleko Železné Rudy. V Beskydech vás zase pro změnu překvapí prales Mionší, přírodní rezervace, v níž vede sedm kilometrů dlouhá naučná stezka pro pěší. Vydáte-li se na výlet do Krkonoš po červené značce z Bedřichova přes Labskou boudu, po 13 kilometrech se vám naskytne jedinečný pohled z vrchu Pančavského vodopádu s výškou 148 metrů. Česká republika ale nabízí mnohem větší množství půvabných scenérií, které potkáte téměř na každém rohu.

Audioknihy: Já, vrah 2

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
199 x [11%]
Aperol spritz
185 x [10%]
Cuba Libre
192 x [10%]
Piňa Colada
185 x [10%]
Daiquiri
186 x [10%]
Margarita
188 x [10%]
Cosmopolitan
202 x [11%]
Mai-Tai
167 x [9%]
Whiskey sour
185 x [10%]
Pisco sour
192 x [10%]

Celkem hlasovalo : 1881

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru