Víte, jaké repelenty skutečně odpuzují komáry a klíšťata?

Letní pohodu nám dokáže znepříjemnit hmyz. Komáři jsou sice v první řadě nepříjemní, klíšťata mohou být ale také nebezpečná. Můžeme se před nimi chránit repelentem. Jaké jsou nejlepší a jak je použít k tomu, abyste skutečně fungovali?

Ty malé otravné potvůrky si nás vždycky najdou. Příroda je vyzbrojil – stejně jako nás – nástroji pro přežití. Aby se samičky komárů mohli rozmnožit, musí mít zásobu energie. Proto mají dobře vyvinuté receptory, které jsou schopny zachytit různé chemické a fyzikální podněty, jako je tělesný zápach, obsah oxidu uhličitého v našem dechu, vlhkost a teplo. Avšak za hlavní smyslový podnět je považována vůně uvolňující se z lidské kůže. Samička komára hlavně snadno zachytí kyselinu mléčnou a máselnou, které jsou součástí potu.

Oxid uhličitý a tyto kyseliny mohou také snadno identifikovat klíšťata. Spolu s vibracemi okolí je to pro ně signál, že v okolí je potrava.

Repelenty fungují tak, že "maskují" vůni kyseliny mléčné a máselné. Molekuly repelentu přímo reagují s receptory, takže nutí hmyz odletět, případně se nepřisát. V závislosti na koncentraci repelentu může ochrana trvat od dvou do osmi hodin.

Různé složení, rozdílná aplikace

„Na základě toho, jaký druh látky se v nich používá k odpuzování hmyzu, můžeme repelenty rozdělit na přírodní a syntetické," říká Lenka Petrovičová, certifikovaná expertka na přírodní kosmetiku z Ťuli A Ťuli. Kromě složení existuje zásadní rozdíl v jejich aplikaci. Zatímco přírodní repelenty jsou na bázi oleje, proto se nanášejí přímo na kůži, repelenty působící na bázi syntetických chemikálií nesmí být aplikovány na kůži, pouze na oděv. To by mělo být také provedeno venku a repelentem "vylepšené" oblečení by mělo být ihned po použití vypráno.

Syntetické chemické repelenty obvykle obsahují chemické látky, jako je diethyltoluamid, známý jako DEET, Picaridin nebo PMD. Čím silnější je chemická koncentrace v repelentu, tím déle je přípravek účinný, ale zároveň se zvyšuje riziko podráždění kůže.

Nám to voní, hmyz to odpuzuje

Přírodní repelenty obsahují extrakty z rostlin, které nám voní, ale hmyz odpuzuje. Například eukalyptus, citronel, olej z čajovníku nebo máta peprná. „Výborně se osvědčili čisté esenciální oleje z citronové trávy, paculu, palmarosi a levandule, které spolu s nosným jojobovým olejem nejen chrání před hmyzem, ale mají také blahodárné účinky na pokožku těla a hlavy,“ pokračuje Lenka Petrovičová, certifikovaná odbornice na přírodní kosmetiku.

Jako kombinaci odpuzující klíšťata doporučuje směs 100% esenciálních olejů gerania, citronely, cedrového dřeva a rozmarýnu. „Jejich vůně je nejen odpuzující, ale také toxická pro klíšťata a jiný hmyz. Pokud jsou tyto esenciální oleje součástí směsí s kokosovým olejem a kakaovým máslem, je pokožka chráněna před nepříjemným hmyzem a zároveň je dokonale hydratovaná," dodává Lenka Petrovičová z Ťuli A Ťuli.

Pozor na čas

Bez ohledu na to, jaký druh repelentu si vyberete, je třeba mít na paměti, že jeho účinek je časově omezený a také ovlivněný tím, jak se pohybujeme, potíme nebo koupeme... Syntetické repelenty s nižší účinností obsahují nižší koncentraci chemických látek a měly by být aplikovány pravidelně přibližně každé dvě hodiny.

Přírodní chrání po dobu dvou až čtyř hodin a pak je třeba je znovu aplikovat na pokožku.

U obou druhů by měly být chráněny před repelentem oči. Nežádoucí účinky mohou vzniknout i z rostlinných produktů. Proto je vždy nutné si přečíst etiketu na výrobku a používat repelent podle pokynů. Zvláštní pozornost by měla být věnována upozorněním týkajícím se používání repelentu na dětskou kůži, ale také těhotných a kojících žen nebo lidem užívající jakékoli léky.

Součástí návodu pro použití repelentu by měly také pokyny pro první pomoc, pokud dojde k nežádoucím účinkům.

Na co nezapomínat při ochraně před hmyzem

  • Chcete-li se účinně chránit před hmyzem, nepoužívejte v době jeho výskytu parfémy nebo deodoranty, protože jejich vůně přitahují hmyz.
  • Pokud jste alergičtí na bodnutí nějakého druhu hmyzu, vždy mějte po ruce vhodnou první pomoc.
  • Vzhledem k tomu, že repelent snižuje účinnost ochrany před UV zářením, doporučuje se nejprve natřít opalovacím krémem a poté nastříkat repelentem, nikoli naopak.
  • Čím vyšší je koncentrace DEET v repelentu, tím vyšší je riziko poškození kůže. Podle odborníků je vhodnější použít méně koncentrované repelenty, ve kterých je kombinace několika odpuzujících látek.
  • Pokud používáte elektrická zařízení k odpuzování hmyzu, vždy větrejte místnost.
  • Při cestování letadlem do zahraničí si zabalte repelent do odbavovaného zavazadla. Riziko, že Vás s ním nepustí na palubu v kabelce nebo v příruční tašce, je vysoké.
  • Neaplikujte repelent na podrážděnou, poraněnou nebo spálenou pokožku.
Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
348 x [13%]
Aperol spritz
241 x [9%]
Cuba Libre
255 x [10%]
Piňa Colada
241 x [9%]
Daiquiri
246 x [9%]
Margarita
345 x [13%]
Cosmopolitan
262 x [10%]
Mai-Tai
226 x [9%]
Whiskey sour
239 x [9%]
Pisco sour
249 x [9%]

Celkem hlasovalo : 2652

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru