Galetka je tradiční palačinka z pohankové mouky

Když se řekne galetka, může se vám vybavit koláč se sladkou náplní, s okraji zohýbanými dovnitř. Anebo se vám může vybavit tato tradiční verze palačinek z pohankové mouky složených do psaníčka, se sázeným vejcem uvnitř. Připravte si tuto jednoduchou, ale vynikající snídani nebo večeři s různými obměnami – s čerstvou zeleninou a sýrem, pečenými houbami, hummusem a pečenou zeleninou, grilovanou paprikou a feta sýrem... variant je mnoho!

Odkud recept na galetku pochází? Její původ je ve Francii, v Bretani a Normandii, kde tyto tenoučké galette připravují k snídani. Jejich tenkost je docílena kroužícím dřívkem ve tvaru obráceného T po pánvi s těstem. Pohanka se mele v bezlepkovém mlýně společnosti PROBIO, která pochází z Ekofarmy Probio. Mele se za nízkých teplot, aby byly zachovány všechny prospěšné látky a přirozená chuť a vůně této zdravé pseudoobiloviny.  

Ingredience:

Palačinky:

  • 1 šťastné vejce
  • 220 ml biomléka nebo vody
  • 100 g bio pohankové mouky PROBIO 
  • špetka soli
  • olej na smažení

Na obložení:

  • 4 vejce
  • čerstvý sýr
  • čerstvá zelenina 
  • bylinky 

Postup:

  1. Z vejce, mléka nebo vody, pohankové mouky a špetky soli vymíchejte metlou hladké lité těsto. Nechte odpočívat asi 10 minut. 
  2. Mezitím si můžete osmažit z vajec volská oka, nakrájet zeleninu a bylinky, kterými budete chtít galetky nakonec posypat.
  3. Na rozpálené, omaštěné pánvi osmažte palačinky z obou stran. Potřete čerstvým sýrem. Doprostřed každé palačinky položte volské oko a okraje přehněte (do psaníčka). 
  4. Podávejte posypané čerstvými bylinkami, s čerstvou zeleninou.
NÁŠ TIP

Léto na vlně audioknih

Anketa

Co je pro vás důležité pro udržení vztahu

Vášeň
60 x [12%]
Věrnost
50 x [10%]
Velkorysost
52 x [10%]
Laskavost
48 x [9%]
Spolehlivost
52 x [10%]
Zásadovost
51 x [10%]
Poctivost
51 x [10%]
Dostatek pozornosti
59 x [11%]
Sebedůvěra
48 x [9%]
Smysl pro humor
48 x [9%]

Celkem hlasovalo : 519

VEVA PLUS - ŠKOLITEL

Nezapomínáte na školení BOZP a požární ochrany??? 

Víte, že většina z nás má povinnost absolvovat toto školení pravidelně?

Vyvarujte se případným problémům a pokutám!

Rozklikněte a hned budete vědět jak na to!

O BOURBONU
  • Musí být vypálen na území USA 
  • Musí být vyroben ze směsi obilovin, kdy jej od 51 % do 79 % musí tvořit kukuřice
  • Minimální doba zrání jsou dva roky
  • Voda v Kentucky, která se používá při výrobě bourbonu, je považována za nejsladší na světě
  • V Kentucky zraje více sudů, než zde žije obyvatel 
  • V Kentucky zraje více sudů, než zde žije obyvatel 
  • Musí zrát v nových vypálených sudech z Bílého dubu 
POČASÍ
Facebook

JDI nahoru