Febiofest zahájil Redfordem a předal cenu pro Fondu

Ve čtvrtek 21. března proběhlo slavnostní zahájení 26. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest za účasti ministra kultury Antonína Staňka. Ten na prvním večeru festivalu předal cenu Kristián za celoživotní přínos kinematografii herečce Jiřině Bohdalové.

„Mám z této ceny velkou radost, znamená pro mě moc, protože je pojmenována po jednom z velikánů českého filmu, se kterým jsem měla tu čest nejen hrát ve Světácích, ale dokonce jsme spolu konferovali pořad v televizi,“ řekla v děkovné řeči o Oldřichu Novém dáma, která kinematografii zasvětila opravdu celý svůj život. „Dnes dostávám cenu za práci v českém filmu, kterému sloužím od svých pěti let. Do dneška je to 83 let. Tehdy byl film ještě němý, já už jsme mluvila,“ dodala vtipně herečka.

Druhého Kristiána převzali za americkou hvězdu Petera Fondu, který se kvůli zdravotním problémům nemohl na slavnostní večer dostavit, dva pánové provázaní s nejvýraznějším filmem jeho kariéry – Bezstarostná jízda. Snímek z roku 1969 o čtyřicet let později vydala v české verzi na DVD distribuční společnost Bontonfilm, a tak si pro cenu přišel její ředitel Martin Palán a český hlas Fondy, dabér Zdeněk Mahdal. Cenu prý hollywoodskému herci jistě předají.

Slavnostního zahájení se zúčastnilo také několik zahraničních tvůrců, kteří v nejbližších dnech představí své filmy divákům osobně. Po červeném koberci se tak kromě prezidenta festivalu Fera Feniče, ředitele festivalu Kamila Spáčila, velvyslanců Litvy, Izraele a Mexika a českých hereckých hvězd prošla také britská herečka Rachel Jackson, francouzský režisér Méryl Fortunat-Rossi, izraelský režisér Elad Keidan, americký kameraman Alex Salahi či tvůrci kampaní například filmů Larse von Triera, kteří si říkají The Einstein Couple. Bylo připomenuto předání stříbrné pamětní medaile režiséru Jiřímu Menzelovi, kterou převzala jeho manželka Olga Menzelová. Jako překvapení byla další stříbrná medaile s vlastním portrétem od České mincovny předána také Jiřině Bohdalové. Na závěr byl v premiéře promítnut nejnovější snímek Roberta Redforda Gentleman s pistolí, o kterém herec prohlásil, že je jeho posledním.

V kinech CineStar Anděl, CineStar Černý Most a Ponrepo odstartoval festival tentýž den projekcemi snímků ze všech sekcí. Promítány začaly být také soutěžní snímky ze sekce Nová Evropa. Deset filmů začínajících filmařů bude posuzovat porota složená ze 33 porotců z řad diváků v čele s čestným předsedou, fotografem Janem Saudkem. Vítěz bude vyhlášen na slavnostním zakončení festivalu 28. března v CineStar Anděl. Během téhož večera cenu získají zároveň výherci amatérské soutěže I ty jsi filmařem!, a předána bude i Amnesty International Award, v jejíž porotě zasedl například český herec Petr Vacek nebo švédská režisérka Isabella Eklöf.

Během pátečního dne proběhne v Press centru hotelu Andel´s od 13:30 setkání s tvůrci a herci několika česko-slovenských projektů (Viktor Tauš, Klára Melíšková, Teodor Kuhn, Ela Lehotská, Vladimír Škultéty, Ondřej Zima, Jakub Felcman, Tomáš Michálek atd.) a večer slavnostní premiéra slovenského soutěžního filmu Ostrým nožem režiséra Teodora Kuhna. První kulinářský večer otevře sekci Culinery Cinema snímek Tazzeka, po kterém svoje marocko-francouzské menu připravuje šéfkuchař Lukáš Čížek. Akci moderuje Jolana Voldánová.

O dalších dnech vás budeme informovat průběžně, aktuální informace získáte na webu či facebooku.

Audioknihy: Já, vrah 2

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
199 x [11%]
Aperol spritz
185 x [10%]
Cuba Libre
192 x [10%]
Piňa Colada
185 x [10%]
Daiquiri
186 x [10%]
Margarita
188 x [10%]
Cosmopolitan
202 x [11%]
Mai-Tai
167 x [9%]
Whiskey sour
185 x [10%]
Pisco sour
192 x [10%]

Celkem hlasovalo : 1881

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru