Září je tu: Děti potřebují nejen sešity, ale i silnou imunitu

Začátek školního roku přináší vždy velké změny pro školáky, školkové děti ale i pro jejich rodiče. Navíc je září obdobím, kdy se zvyšuje výskyt virů. Letos, ať se nám to líbí nebo ne, bude opět "obohacen", nyní pravděpodobně i o nové varianty koronaviru. Jak na to připravit děti?

Děti se rodí s určitou imunitní výbavou, tj. schopností organismu se bránit vůči nepřátelům z vnějšího prostředí. Dětská imunita je však nezralá a musí se naučit reagovat na nové podněty.  "Imunita dítěte se vyvíjí již během těhotenství, postupně se tvoří jednotlivé složky tzv. nespecifické a specifické imunity a po narození se vyvíjejí dále. Vzhledem k nezralosti imunitního systému jsou malé děti náchylnější k infekcím," vysvětluje dětská lékařka MUDr. Zora Szitásová.

Informace, že u dětí jsou běžné mírné kašlíky a soplíky, by mohla rodiče uklidnit. Výraznější a častější kašel nebo zbarvené výtoky sekretu z nosu již naznačují přítomnost infekce a pak je vhodné nechat dítě doma. Nejenže může infikovat ostatní v kolektivu, ale k již existující, i když mírné infekci, se můžou přidat další. Navíc tyto příznaky dnes mohou znamenat, že se jedná o covid, který naštěstí většina dětí překonává bez vážnějších problémů. Mohou však přenášet infekci, aniž by vykazovali jakékoli příznaky.

Chce to klid, ale...

V současné situaci není snadné nepanikařit a neděsit se, zda nejde náhodou o „covid“, jakmile dítě jen kýchne. Podle pediatričky není vůbec neobvyklé, že malé děti častěji trápí respirační infekce, průjmy, infekce močových cest nebo kožní infekcemi. To vše je v pořádku (samozřejmě vyžadují si odpovídající pozornost a péči či léčbu), pozor je třeba dávat na alergie nebo nesnášenlivost.  "Vždy je nutné velmi přesně posoudit, zda se jedná o infekci způsobenou nezralou imunitou, respektive její přechodného oslabení nebo o poruchu imunity. Proto je rozumné nechat dítě vyšetřit pediatrem, který zváží, zda je nutné i vyšetření u imunologa."  říká pediatrička. Znamená to, že žádná nemoc by neměla být podceňována, ale také zbytečně bez názoru odborníka přeceňována.

Výzva pro imunitu

Dětský kolektiv, ve kterém jsou běžné infekce přirozené, je dobrou výzvou pro imunitu dítěte, aby se naučila něco nového, čímž se posiluje. "Dětská imunita se s většinou nemocí setkává poprvé a některé jí mohou dát více zabrat, protože tělo na ně ještě nezná vhodnou odpověď. Imunita dítěte proto potřebuje správné stimuly a měla by být ve vhodné míře vystavována podnětům, aby se na ně učila reagovat," zapojuje se do debaty odborník na imunitu Adrián Doboly z biotechnologické společnosti Natures.  Na druhou stranu, pokud se organismus dítěte potýká s infekcí nebo onemocněním, i když mírným, nemusíme ho vystavovat dalším infekcím, např. neštovicím. Také děti mladší jednoho roku by neměly přijít do kontaktu s infikovanými lidmi. Jejich imunita a organismus jsou ještě velmi nezralé, a dokonce i běžné onemocnění může způsobit závažnější problémy nebo trvalé následky, které nemusí být v raném věku okamžitě zřejmé. U dětí do 1 roku tedy třeba dávat pozor, nakolik je u nich větší riziko těžšího průběhu. Větší riziko je také u dětí s obezitou, astmatem a/nebo chronickými onemocněním dýchacích cest, cukrovkou, genetickými, neurologickými nebo metabolickými onemocněními, srpkovitou anémií, léčbou imunosupresivy a s chronickými onemocněními, která postihují více částí těla.

Důležitá rozcvička

Jaké podněty potřebuje imunita každého dítěte? Důležitá je vyvážená strava obsahující všechny vitamíny, stopové prvky a vlákninu, dostatečný pitný režim (bez zbytečně přidaného cukru nebo kofeinu), ale také dostatek spánku nebo pohybu. Neméně významná je hygiena, zejména správné mytí rukou před jídlem nebo po návštěvě toalety.

Odborníci také doporučují otužování. To neznamená, že dítě budeme koupat ve studené vodě, ale příležitostná vlažná sprcha, saunování a zejména odpovídající oblečení a pobyt v nepřetápěných místech udělá obrovskou službu.

Pomoc i pro nejmenší

Letošní rok určitě nebude na škodu ještě před začátkem případné třetí vlny pandemie posílit imunitu dětí vhodnými výživovými doplňky. Kromě vitaminu C, D a zinku doporučuje většina lékařů jako vhodnou doplňkovou prevenci také imunomodulátory, jako je beta glukan.  To však není vše, účinná látka beta glukan se dokonce doporučuje jako součást podpůrné léčby mírných a středně závažných průběhů covidu u pediatrických pacientů (dětí a mládeže do 18let).

"Důležitým stavebním prvkem imunity jsou makrofágy a NK-buňky, buňky, které rozpoznávají a ničí poškozené buňky. Je prokázáno, že beta glukany regulují a posilují nejen makrofágy, ale i další buňky zodpovědné za správné fungování imunity," vysvětluje A. Doboly.  

V lékárnách je dostatek produktů určených pro děti na bázi beta glukanu.  Ale jak si vybrat?  "Doporučuji vybrat produkty, ve kterých se beta glukan extrahovaný z čerstvé hlívy ústřičné a upravovaný způsobem, která se nazývá mikronizace. Takto zpracovaný beta glukan se lépe vstřebává do těla a má vyšší účinnost," radí odborník.

Upozorňuje ale, že s dávkováním to není třeba přehánět. "Imunitu u dospělých a zejména dětí je třeba posilovat systematicky, průběžně a s rozumem. Ačkoli nejsou známy žádné vedlejší účinky beta glukanu, není návykový a lze jej užívat dlouhodobě, vždy doporučujeme, aby se začalo s menšími dávkami a ty se zvyšovali až v období nemocí," doporučuje A. Doboly z Natures.  

Dalším dobrým způsobem, jak zabránit rozvoji infekce, je naučit děti dobře si mýt ruce a dobře se vysmrkat.

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
364 x [13%]
Aperol spritz
255 x [9%]
Cuba Libre
268 x [9%]
Piňa Colada
255 x [9%]
Daiquiri
259 x [9%]
Margarita
358 x [13%]
Cosmopolitan
275 x [10%]
Mai-Tai
281 x [10%]
Whiskey sour
252 x [9%]
Pisco sour
263 x [9%]

Celkem hlasovalo : 2830

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru