Pop rocková kapela GAIA chystá v Otrokovicích koncert a křest aktuálního alba

Příznivci otrokovické pop rockové skupiny GAIA jsou zváni na její podzimní koncert, který proběhne v pondělí 27. září v 19 hodin v restauraci Dolly v Otrokovicích. Vedle  osvědčených hitů je v plánu i několik horkých novinek, ale také kapela konečně pokřtí aktuální CD Druhá Múza. Kmotrem bude Tmelda neboli Milan Rábek, který možná i něčím překvapí...

Celkem obsahuje album Druhá múza sedm autorských písní a jednu orchestrální skladbu, kterou její autor Vladan Vavruša nazval Leon. A třebaže jde "jen" o sedm písniček, každá je jiná. Přitom jsou jako z jednoho kusu, vždy se opírají o silný melodický nápad a nápadité texty, které mají daleko do šedi a průměru. Zajímavý je ostatně i obal i booklet cédéčka, kde kromě hezkých fotek nechybějí ani všechny texty.

Nahrávka představuje výrazné hudební nápady a celkově pestřejší zvuk a rytmiku, cit pro výběr textů, které dokáží hlouběji oslovit, ale i kvalitu obou zpěváků. CD není jen autorsky původní, ale je také nabité hitovou energií. I když je vyloženě rockové, lze z něj cítit lehkost a průzračnost. Spojením s chytrými texty, promyšlenými aranžemi a působivými pěveckými party nabízí kompaktní celek slyšitelnou dravost a gusto zúčastněných muzikantů.

Na nahrávce hraje kompletní sestava kapely (Vladan Vavruša - kytar, Milan Koplík - basa, Libor  Školný - bicí a zpěv, Filip Doležal - klávesy, Pavel Martinka - kytary, Bára Havelková - zpěv), ale také host a historicky prověřený kamarád, vynikající muzikant Radek Bednařík, který v písničce Jsem nahrál flétnu a v písničce Na vlnách saxofon.

"Kapela GAIA má sice poměrně dlouhou historii, ale základní sestava byla velmi dlouho stabilní a zásadním způsobem se změnila teprve před rokem odchodem zpěváka Drahoše Kvasničky, kterého po nějakém čase nahradila Bára Havelková, která se na této pozici velmi rychle a velmi dobře etablovala. Jinak se sestava měnila jen na pozici doprovodného kytaristy, kde v minulosti hráli třeba Martin Wicherek, Leoš Botek, Luboš Holba anebo Josef Mikulčík. Žánrově se kapela samozřejmě také vyvíjela, a to od původních spíše art-rockových kompozic s dlouhými stopážemi až k současně rockově – rock-popové podobě, kde kompozice nahradily písničky, ve kterých se ale stále snažíme nacházet nové neoposlouchané postupy a aranže, stejně jako v textech sázíme na vlastní způsob vyjadřování a harmonické souznění textu s hudbou," říká kapelník, kytarista a autor všech písniček Vladan Vavruša.

Zatímco bubeník Libor Školný je zkušený rocker a zpěvák spíše civilního projevu a příjemně mužného témbru, Bára Havelková je novou akvizicí skupiny GAIA. I když má za sebou díky koroně jen sérii koncertů, na nahrávce alba Druhá múza dokazuje svůj talent a mimořádné pěvecké kvality. I když předtím veřejně nevystupovala, „angažmá“ v pop rockové kapele GAIA, kde jí sednou starší písně stejně jako duety se zpívajícím bubeníkem Liborem Školným, si novopečená zpěvačka považuje. Navíc má úspěch jak se zpěvem, tak s texty, které si píše. Na albu Druhá múza je s Vladanem Vavrušou spoluautorkou u třech písniček.  

„Co se zpěvačky Báry Havelkové týče," přiznává Vladan Vavruša, "je to určitě největší změna v celé historii kapely GAIA, která nás sice žánrově maličko odklonila od původních rockových kolejí mírně směrem k pop-rocku, ale současně obohatila vyznění kapely, a zvláště kombinace hlasů Báry a Libora současně zní parádně. Navíc se Bára zapojila aktivně i jako spoluautorka hudby i textů, kytaristka a v neposlední řadě jsme využili i její fotografické schopnosti k propagaci kapely."

Na otázku, proč se stala ve svých čtyřiceti zpěvačkou a textařkou, Bára Havelková říká: „Nejspíš to ve mně spalo, aniž bych o tom věděla. Je pravda, že jsem vždycky měla ráda češtinu, úpravu textů nebo hrátky s rýmy. Konečně nastal ten čas to v sobě probudit a využít. Psaní textů je pro mě nová zkušenost, která mě moc baví..Než jsem do kapely nastoupila, neznala jsem ani jednu jejich skladbu. Postupně jsem všechny přezpívala a úspěšně si je „adoptovala“. Štěstí bylo, že bývalý zpěvák měl výš položený hlas, takže mi ty songy hlasově sedly. Pochopitelně, že mnohem bližší vztah mám ale k novým písničkám, na kterých jsem se autorsky podílela. Jsou hlavně o vztazích mezi partnery, o pocitech, emocích, jsou zkrátka ze života a může se v nich najít každý."

Robert Rohál

Foto Bára Havelková a archiv GAIA

Audioknihy: Já, vrah 2

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
197 x [11%]
Aperol spritz
182 x [10%]
Cuba Libre
189 x [10%]
Piňa Colada
181 x [10%]
Daiquiri
183 x [10%]
Margarita
186 x [10%]
Cosmopolitan
200 x [11%]
Mai-Tai
164 x [9%]
Whiskey sour
182 x [10%]
Pisco sour
189 x [10%]

Celkem hlasovalo : 1853

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru