Jantar: vzácný polodrahokam z třetihor. Proč ho nosí kojenci a jak o něj pečovat?

Šperky z drahých kamenů se u Čechů těší velké oblibě. A nutně nemusí jít jen o diamantové nebo briliantové módní doplňky. V posledních letech je opět velmi populární jantar. Šperky z jantarových korálků nosí dokonce už kojenci.

Ačkoli jantar patří mezi drahé kameny, o kámen se vlastně vůbec nejedná. Abychom se dobrali původu vzácného polodrahokamu, je třeba vrátit se několik desítek milionů let zpět v čase. „Jantar je fosilizovaná pryskyřice z několika druhů, dnes již neexistujících, jehličnatých stromů, nejčastěji z období třetihor. Postupem času oxidací a polymerací pryskyřice z těchto stromů vznikl jantar, jak ho známe dnes. Největším nalezištěm jantaru nejen v Evropě, ale také na světě je jižní část Baltského moře. Jantar má kromě obliby u šperkařů také velký význam pro paleontologii. Byly v něm objeveny některé významné fosilní pozůstatky obratlovců nebo hmyzu z dávných časů,“ řekl Martin Stibor, zakladatel společnosti Korálky.cz, největšího e-shopu v Česku s komponenty k výrobě šperků.

Jantar patří k oblíbeným drahým kamenům už od starověku. Využíván byl pro výrobu nádobí, sošek a zejména šperků, což je jeho dnešní nejrozšířenější využití. Jantarové aplikace jsou k vidění také na lidových krojích. Oblíbený je zejména pro svou různorodost. „Jantar se prodává v několika tvarech a velikostech, mezi nejběžnější patří klasické kulaté korálky, zlomky nebo korálky organického tvaru. Těm se říká také barokní korálky, protože tento ne úplně kulatý tvar byl zvláště oblíbený především pro dětské šperky právě v období baroka. Zlomky korálků patří k nejprodávanějším. Jedná se o minimálně opracované kousky jantaru, kdy je každý korálek jedinečným originálem. Co se týče barev, asi nejznámější zabarvení jantaru je medové s lehkým oranžovým nádechem, existuje ale celá škála barev - jako je máslová, koňaková, červená, zelená, ale i černá. Nejvzácnější a nejcennější je modrý jantar,“ uvedla Zuzana Dobšíčková, kreativní ředitelka Korálky.cz.

Nárůst poptávky po drahých kamenech v Česku stoupá i proto, že stále větší počet lidí věří v pozitivní účinky, které jsou jednotlivým kamenům přisuzovány. „Věří se, že jantar v sobě ukrývá pozitivní energii Slunce. Jantaru jsou přisuzovány blahodárné účinky – má zlepšovat koncentraci, pomáhat proti revmatu a bolestem v krku i při depresi. Lidé, kteří věří blahodárným účinkům jantaru, tvrdí, že je ideální k navození vnitřní rovnováhy a dobré nálady. Říká se, že jde o silně léčivý kámen, který je po staletí využíván také při různých rituálech, jelikož má mít i ochranné účinky. Používá se také k přivolání správného životního partnera a finanční hojnosti,“ řekla Zuzana Dobšíčková.

Jantarové korálky dnes zdobí krk nejednoho miminka. Zejména prarodiče mají ve zvyku dávat novorozencům do kolébky jako dárek nejrůznější talismany v podobě šperků. Vedle zlatých křížků, stříbrných andělíčků nebo přívěsků se znamením zvěrokruhu se mezi dárky čím dál častěji objevují jantarové korálky. „Jantar je velmi populární mezi maminkami. Nosí jej v době těhotenství, jelikož věří, že jantar chrání matku i miminko. Kupují je také pro své děti v době, kdy ratolestem rostou první zoubky, korálky mají tišit bolest, srážet zvýšenou teplotu a celkově dítě zklidnit. Kvůli velikosti korálků je třeba dbát zvýšené opatrnosti při výrobě a pak i nošení takových doplňků,“ upozornila Zuzana Dobšíčková.

Jantarové korálky jsou v mnohém jedinečné a stejně tak je specifická i péče o ně. Ve spoustě věcí je odlišná od péče o běžnou bižuterii nebo o šperky s drahými kameny a minerály. Jantarové korálky jsou totiž náchylnější k poškození. „Existuje několik základních pravidel, která by se měla při péči o jantarové šperky vždy dodržovat, aby netrpěla jejich barva, lesk nebo dokonce struktura,“ doporučil Martin Stibor.

Deset rad, jak pečovat o jantar

1) Jantarové šperky mohou být citlivé na sluneční paprsky, ideálně je tedy dlouhodobě nevystavujte přímému slunečnímu světlu a vždy si je sundejte, pokud se jdete opalovat.

2) Šperkům, ve kterých je zakomponován jantar, nesvědčí extrémy a výkyvy počasí, jako je třeba vysoká vlhkost, přechody ze zimy do tepla a podobně. Doporučuje se tedy nebrat si jantarové šperky třeba při otužování nebo horké koupeli. Stejně tak je třeba je sundávat před vstupem do sauny. Barva jantarových korálků se může po vystavení nevhodným podmínkám zakalit a taková změna je bohužel nevratná.

3) Doporučuje se uchovávat jantarové šperky v samostatných bavlněných nebo saténových sáčcích, případně ve speciálních, látkou vystlaných krabičkách. Jantar je poměrně křehký materiál, takovýmto uchováváním předejdete tomu, aby se ve šperkovnici jantarové šperky odřely o jiné.

4) Vyhněte se situacím, kdy na jantarové korálky bude vyvíjen větší tlak. Je to sice pevná hmota, ale zároveň relativně křehká. Určitě není vhodné převážet jantarové šperky například vespod zavazadla.

5) Jantar vznikl kombinací chemického a fyzikálního procesu, může být citlivější na některé chemikálie. Doporučujeme tedy všechny parfémy, vlasovou nebo dekorativní kosmetiku nanášet vždy před nasazením jantarových šperků.

6) Opatrnost platí také pro všechny domácí a stavební práce, kdy hrozí poškození šperku buď chemikáliemi v čisticích prostředcích, nebo fyzické poškození při neopatrné manipulaci.

7) Pokud se jakákoli chemikálie dostane do kontaktu s jantarovým šperkem, je třeba okamžitě jednat. Šperk je třeba co nejdříve jemně omýt teplou (ne horkou!) vodou případně je možné použít trošku jemného mýdla.

8) Čistit jantar je doporučeno za použití jemného bavlněného nebo flanelového hadříku. Pokud je jantar znečištěn tak, že otření hadříkem nepomůže, je možné ho opatrně omýt teplou vodou či mýdlem. Po umytí šperky hned osušte jemným suchým hadříkem.

9) Nepoužívejte k čištění šperku ultrazvukový nebo parní čistič, který vystaví šperk změně teploty a vlhkosti.

10) Sundávejte si jantarové šperky vždy, když půjdete do bazénu, chlór je pro ně extrémně škodlivý.

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
360 x [13%]
Aperol spritz
252 x [9%]
Cuba Libre
265 x [9%]
Piňa Colada
252 x [9%]
Daiquiri
257 x [9%]
Margarita
355 x [13%]
Cosmopolitan
273 x [10%]
Mai-Tai
278 x [10%]
Whiskey sour
249 x [9%]
Pisco sour
260 x [9%]

Celkem hlasovalo : 2801

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru