Podívejte se s námi na to, jak vznikají panamské Rumy Abuelo

Rumy Abuelo zná celý svět díky vynikající chuti, vysoké kvalitě, pro kterou si jich cení nejen konzumenti, ale také profesionálové i odborníci na slovo vzatí. Tajemství těchto unikátních panamských rumů z rodinné palírny Varela Hermanos vám nyní poodkryjeme.

Rumy Abuelo pochází z Panamy, země střední Ameriky, která leží mezi Kostarikou a Kolumbií. Právě zdejší klima, které je po celý rok horké a vlhké, poskytuje ideální podmínky pro pěstování cukrové třtiny, ze které se rumy vyrábí. Podloží v kraji Herrera je navíc díky specifickému složení z jílu a vulkanické půdy velmi úrodné a bohaté na živiny. To vše podpořilo španělského přistěhovalce, Dona José Varelu, ve splnění svého podnikatelského snu – založení vlastní palírny na výrobu rumu. A tak v roce 1908 otevřel vůbec první panamský cukrovar na zpracování cukrové třtiny, a sice ve městě Pesé v úrodné provincii Herrera. Na přelomu 20. a 30. let rozšířil Varela svůj cukrovar o lihovar, a mohl tak započít s vlastní výrobu panamského rumu. Nedlouho po svém založení se z palírny Varela stal největší výrobce likérů v Panamě a jeho výrobky se staly velmi oblíbené nejen pro své chuťové vlastnosti, ale také pro mimořádnou kvalitu surovin a pečlivý výrobní proces. Rodinná palírna Varela funguje již po třetí generaci a v současnosti její produkty zaujímají celých 90 % panamského trhu s likéry.

A jak se vlastně rumy vyrábí?

Rumy se vyrábí z cukrové třtiny, a to nejen z melasy či třtinové šťávy, ale i ze třtinového medu. Z hlediska výroby rumů jsou nejdůležitější tři fáze: fermentace, destilace a zrání. Fermentace je započata smícháním třtinové šťávy či melasy s čistou vodou a kvasinkami. A protože je kvalita vody naprosto zásadní, palírna Varela ji čerpá z vlastních přehrad. I kvasinky pěstuje palírna zcela vlastní – a to speciální ze sladkého ananasu. Právě díky nim získává rum unikátní charakter. Proces fermentace trvá až 48 hodin metodou kontinuálního kvašení, která propůjčuje rumům Abuelo jemná aromata.

Po fermentaci přichází na řadu destilace. K tomuto procesu používá palírna Varela destilační kolony, které jsou vyrobeny z nerezové oceli. Destilace připravuje rumy na následné zrání a staření v sudech. Po destilaci jsou rumy stařeny v sudech od producentů americké whisky, které mají objem 200 l –  v palírně Varela se jich nachází na 100 000, takže při plném provozu může zrát najednou až 20 milionů litrů panamského rumu.

A slyšeli jste někdy o andělské dani? Tak nazývají palírníci procentuální úbytek tekutiny ze sudů během procesu staření a zrání. Ročně se v palírně Varela odpaří ze sudů až 10 % rumů – a to především díky panamskému podnebí, které urychluje proces zrání.

ABUELO 12 Añejo

Tento dvanáctiletý rum vás pohladí v ústech svou vyváženou a zakulacenou chutí s tóny vanilky, sušeného ovoce a tabáku. V závěru ucítíte sladké čokoládové tóny. Ve vůni dominuje hořké kakao, sušené švestky, ořechy a dřevité aroma sudu. Vychutnejte si ho ve své čisté podobě po malých doušcích.

Objem: 0,7 l

Obsah: 40 %

Doporučená cena: 789,- Kč

 

ABUELO TWO MAJESTIC OAKS

Abuelo Two Majestic Oaks vyniká svým lehce kouřovým aroma s tóny vanilky, kakaových bobů a pražených mandlí. Jeho chuť je plná, intenzivní a dřevitá, s lehkým dotekem kouřovosti. V dlouhém závěru pak ucítíte tóny koření, dřeva, čerstvé kávy a kokosu. Nejlépe si ho vychutnáte ve své čisté podobě a po malých doušcích.         

Objem: 0,7 l

Obsah: 40 %

Doporučená cena: 1249,- Kč

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
348 x [13%]
Aperol spritz
241 x [9%]
Cuba Libre
255 x [10%]
Piňa Colada
241 x [9%]
Daiquiri
246 x [9%]
Margarita
345 x [13%]
Cosmopolitan
262 x [10%]
Mai-Tai
226 x [9%]
Whiskey sour
239 x [9%]
Pisco sour
249 x [9%]

Celkem hlasovalo : 2652

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru