Reishi je známá také jako božská houba nesmrtelnosti

Reishi je přezdívaná „Božskou houbou nesmrtelnosti“. Ačkoli má hned několik poetických přízvisek, v češtině se jedná o lesklokorku lesklou – dřevokaznou chorošovitou houbu, která své jméno získala díky typicky lesklému povrchu. Proč je Reishi tak výjimečná a kam až sahá její historie?

Jestli už jste o Reishi někdy slyšeli, pak je zřejmě ve spojení s tradiční čínskou nebo východní medicínou. Ganoderma lucidum, tedy Reishi, pochází z Asie, kde dostala vznešené označení: božská houba nesmrtelnosti či královská houba. Tamní obyvatelé a jejich předci houbu využívali pro své zdraví po 4 000 let – a tak není divu, že zatím co u nás se o ní hovoří spíše sporadicky, v Asii jde o často skloňovaný název běžně používané medicinální houby. Nejednalo se však pouze o medicinální houbu, ale i o talisman pro štěstí a ochranu před možným zlem. Zajímavé je, že Reishi byla oblíbená i mezi mnichy v taoistických klášterech. Houbu užívali před meditací, věděli totiž moc dobře, že Reishi dokáže kromě jiného i uklidňovat našeho ducha Shen (naši psychiku).

Houba, na které byste si nepochutnali

Když už jsme u využití Reishi,  na lesklokorce byste si nepochutnali. Má výrazně dřevnatou strukturu a je hořká, tedy ne úplně vhodná k přípravě gurmánské večeře. Kromě toho je tvořena z větší části nestravitelnou vlákninou. To jsou důvody, proč je houba jako potravní doplněk stravy dále zpracovávána dvojitou extrakcí, aby bylo možné užívat ji vnitřně.

Co dokáže Reishi?

Co královská houba nebo z čínštiny Lingzhi umí? Může být považována za superpotravinu, ale dle zákonů o zdravotních tvrzeních vám můžeme odhalit jen ty, které jsou schválené Evropskou unií. Reishi je vhodná pro podporu imunitního systému, podporu normálních funkcí oběhové soustavy a k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Pokud vás zajímá více benefitů, které vám složení jedinečné Reishi může nabídnout, pak doporučujeme pátrat po studiích nebo relevantních textech, které se zabývají jejími schopnostmi harmonizovat organismus.

Jak se zorientovat v široké nabídce produktů Reishi?

Dnes se na trhu můžete setkat s mnoha výrobci, kteří Reishi nabízí. Podle čeho se tedy orientovat? Podle kvality houbové suroviny. Ta je klíčová, protože houby do sebe lehce natahují různé škodliviny jako jsou těžké kovy, pesticidy či radioaktivita. A vy potřebujete, aby Reishi podporovala váš imunitní systém - ne, aby ho zanášela dalšími nečistotami. Takže vedle původu suroviny je nutné znát i její kvalitu a bezpečnost.

Firma MycoMedica testuje veškerou houbovou surovinu v německé nezávislé laboratoři Agrolab na více než 300 druhů škodlivých látek. 

Důležitá je i forma zpracování houby Reishi. Reishi obsahuje řadu účinných látek, které jsou nerozpustné ve vodě. Nerozpustí se ani varem. Typickým příkladem jsou triterpeny. Reishi obsahuje 120 druhů triterpenů, z čehož 80 druhů je fyziologicky aktivních. Toto nenajdete u žádné jiné houby. Proto, pokud chcete, aby je váš organismus dokázal využít, užívejte produkty, které prošly dvojitou extrakcí - horkovodní a následně alkoholem. Nejprodávanějším produktem firmy MycoMedica je Reishi zpracovaná dvojitou extrakcí s obsahem polysacharidů 30 %, která obsahuje optimální poměr účinných látek. #mycomedicacz / www.MycoMedica.cz

Krása skrytá uvnitř

Co pomáhá zevnitř, může pomáhat i navenek.  Některé studie se již zabývají i myšlenkou na využití medicinálních hub v kosmetice. To platí i pro Reishi, která v sobě ukrývá přírodní poklad plný aktivních látek. Reishi by podle všeho mohla přispívat k ochraně pleti před oxidačním stresem nebo k prevenci stárnutí pokožky. Vzhledem k návratu k přírodě, o kterém slyšíme čím dál častěji a ze všech stran, je možné, že právě takové rostlinné poklady s všestranným využitím budou v budoucnu stále žádanější. Žádanější jako podpora vitality i krásy. Jinak tomu není ani v naší kosmetice CareMedica, která obsahuje extrakty z medicinálních hub. #caremedicacz / www.CareMedica.cz

Audioknihy: Já, vrah 2

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
197 x [11%]
Aperol spritz
182 x [10%]
Cuba Libre
189 x [10%]
Piňa Colada
181 x [10%]
Daiquiri
183 x [10%]
Margarita
186 x [10%]
Cosmopolitan
200 x [11%]
Mai-Tai
164 x [9%]
Whiskey sour
182 x [10%]
Pisco sour
189 x [10%]

Celkem hlasovalo : 1853

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru