Domů Knihy

Daniel E. Freeman: Il Boemo. Průvodce po životě a díle Josefa Myslivečka

Josef Mysliveček (1737–1781), syn pražského mlynáře, se díky svému nadání stal jedním z nejznámějších skladatelů vážné opery v druhé polovině osmnáctého století. Dosáhl oslnivých úspěchů v Itálii a ovlivnil mladého Mozarta, s nímž se několik let přátelil. U nás je však dnes Mysliveček znám hlavně díky pozdějším legendám inspirovaným jeho dobrodružným životem a předčasnou smrtí. Tato kniha, která vychází v souvislosti s připravovaným filmem Petra Václava Il Boemo, je určena pro nejširší veřejnost. Seznamuje čtenáře s ověřenými fakty o skladatelově životě a díle a nastiňuje vývoj Myslivečkova obrazu a vnímání jeho hudby od osmnáctého století po současnost. Předmluvou ji opatřili režisér Petr Václav a dirigent Václav Luks. Součástí knihy je výběrový seznam literatury o Myslivečkovi a nahrávek jeho děl. Text doplňují dobové portréty, fotografie z míst spojených s Myslivečkovým životem i barevná příloha s exkluzivními záběry z filmu.

Americký muzikolog Daniel E. Freeman je přední zahraniční odborník na hudební kulturu v českých zemích osmnáctého století. K jeho nejvýznamnějším publikacím patří monografie o životě a díle Josefa Myslivečka, o W. A. Mozartovi a Praze a také o operním divadle Františka Antonína, hraběte Šporka. Krom toho publikoval řadu studií o opeře a hudbě pro klávesové nástroje v osmnáctém století a o dílech Antonia Vivaldiho, J. S. Bacha a jeho synů. Vyučuje hudební vědu na Univerzitě v Minnesotě a je rovněž profesionálním pianistou.                                Na jaře 2022 vyjde česky také doplněné a rozšířené vydání jeho odborné monografie                      o Myslivečkovi s obsáhlým poznámkovým aparátem a katalogy skladatelových děl.

Z angličtiny přeložila Petra Johana Poncarová, 160 stran, vyšlo 11. listopadu

Audioknihy: Já, vrah 2

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
179 x [11%]
Aperol spritz
165 x [10%]
Cuba Libre
170 x [10%]
Piňa Colada
165 x [10%]
Daiquiri
168 x [10%]
Margarita
169 x [10%]
Cosmopolitan
182 x [11%]
Mai-Tai
149 x [9%]
Whiskey sour
164 x [10%]
Pisco sour
174 x [10%]

Celkem hlasovalo : 1685

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru