Sváteční hrachová polévka se slaninou a krutony

Pokud si nelibujete v rybí polévce, ale chcete zachovat tradici, uvařte si na Vánoce hrachovou polévku stejně jako naši předkové. Pokrm vás prohřeje po vaší vánoční procházce, nebo vám naopak dodá sílu těsně před ní. Snoubí se v něm hned několik chutí – cibulka, česnek, majoránka i restovaná slaninka. Věřte, že i ze zdánlivě obyčejné „hrachovky“ můžete mít delikátní zážitek. Obzvláště tehdy, když ji uvaříte z kvalitních surovin. Podle čeho je poznáte? Třeba podle značek kvality, jakými jsou např. Klasa, BIO a Regionální potravina.
Počet porcí:
4

Doba přípravy: 50 min.    Náročnost: *

Ingredience:

  • 350 g zeleného hrachu
  • 2 stroužky česneku
  • 10 g majoránky
  • 20 g másla
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 100 g slaniny
  • 50 g cibule
  • chléb
  • 0,1 l oleje
  • 0,2 l smetany
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Hrách namočíme nejlépe den dopředu.
  2. Na rozpáleném oleji orestujeme najemno nakrájenou cibuli, česnek a zalijeme vývarem. Přidáme hrách a vaříme do měkka.
  3. Když je hrách měkký, přidáme smetanu, majoránku a vše důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem. Vše krátce provaříme, dochutíme solí a pepřem a zjemníme máslem.
  4. Chléb a slaninu nakrájíme na kostičky a orestujeme na pánvi.

Tip: Pokud chcete mít jistotu, že při restování nebude slanina prskat, preferujte vybrané druhy určené přímo ke smažení, pečení nebo ke grilování. Jedná se zpravidla o tepelně neopracované slaniny typu „bacon“.

Zdroj: web Akademie kvality 

Termo lahev Fizz&Go COOL

World Burger Tour 2025

BLOG/ČEK

„Nikdo z nás nikdy nespočítá, nevyčísli, nezjistí, kolik měl v životě štěstí. Mnohé okamžiky ani nepostřehneme, a přitom rozhodly o našem životě…“

Lenka Žáčková

Anketa

Jaký typ gastro podniku vám je nejbližší?

Restaurace
90 x [10%]
Hospoda/hostinec
80 x [9%]
Pivnice
96 x [11%]
Vinárna
77 x [9%]
Kavárna
95 x [11%]
Čajovna
81 x [9%]
Bar
95 x [11%]
Bistro
83 x [10%]
Rychlé občerstvení
92 x [11%]
Cukrárna
79 x [9%]

Celkem hlasovalo : 868

Revalid Skin Care

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru