Sváteční hrachová polévka se slaninou a krutony

Pokud si nelibujete v rybí polévce, ale chcete zachovat tradici, uvařte si na Vánoce hrachovou polévku stejně jako naši předkové. Pokrm vás prohřeje po vaší vánoční procházce, nebo vám naopak dodá sílu těsně před ní. Snoubí se v něm hned několik chutí – cibulka, česnek, majoránka i restovaná slaninka. Věřte, že i ze zdánlivě obyčejné „hrachovky“ můžete mít delikátní zážitek. Obzvláště tehdy, když ji uvaříte z kvalitních surovin. Podle čeho je poznáte? Třeba podle značek kvality, jakými jsou např. Klasa, BIO a Regionální potravina.
Počet porcí:
4

Doba přípravy: 50 min.    Náročnost: *

Ingredience:

  • 350 g zeleného hrachu
  • 2 stroužky česneku
  • 10 g majoránky
  • 20 g másla
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 100 g slaniny
  • 50 g cibule
  • chléb
  • 0,1 l oleje
  • 0,2 l smetany
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Hrách namočíme nejlépe den dopředu.
  2. Na rozpáleném oleji orestujeme najemno nakrájenou cibuli, česnek a zalijeme vývarem. Přidáme hrách a vaříme do měkka.
  3. Když je hrách měkký, přidáme smetanu, majoránku a vše důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem. Vše krátce provaříme, dochutíme solí a pepřem a zjemníme máslem.
  4. Chléb a slaninu nakrájíme na kostičky a orestujeme na pánvi.

Tip: Pokud chcete mít jistotu, že při restování nebude slanina prskat, preferujte vybrané druhy určené přímo ke smažení, pečení nebo ke grilování. Jedná se zpravidla o tepelně neopracované slaniny typu „bacon“.

Zdroj: web Akademie kvality 

NÁŠ TIP

Léto na vlně audioknih

Anketa

Co je pro vás důležité pro udržení vztahu

Vášeň
59 x [12%]
Věrnost
50 x [10%]
Velkorysost
50 x [10%]
Laskavost
47 x [9%]
Spolehlivost
50 x [10%]
Zásadovost
51 x [10%]
Poctivost
50 x [10%]
Dostatek pozornosti
57 x [11%]
Sebedůvěra
48 x [9%]
Smysl pro humor
48 x [9%]

Celkem hlasovalo : 510

VEVA PLUS - ŠKOLITEL

Nezapomínáte na školení BOZP a požární ochrany??? 

Víte, že většina z nás má povinnost absolvovat toto školení pravidelně?

Vyvarujte se případným problémům a pokutám!

Rozklikněte a hned budete vědět jak na to!

O BOURBONU
  • Musí být vypálen na území USA 
  • Musí být vyroben ze směsi obilovin, kdy jej od 51 % do 79 % musí tvořit kukuřice
  • Minimální doba zrání jsou dva roky
  • Voda v Kentucky, která se používá při výrobě bourbonu, je považována za nejsladší na světě
  • V Kentucky zraje více sudů, než zde žije obyvatel 
  • V Kentucky zraje více sudů, než zde žije obyvatel 
  • Musí zrát v nových vypálených sudech z Bílého dubu 
POČASÍ
Facebook

JDI nahoru