Odhalit zápal plic či žilní trombózu přímo v ordinaci praktika? Chybí však podpora pojišťoven

S neustálým vývojem zdravotnictví a moderních vyšetřovacích metod by nyní mohly ordinace praktiků připomínat spíše vědecké laboratoře ze sci-fi filmů. Jejich vybavení ale zůstává už po mnoho let stejné. A to přesto, že modernizace zařízení by výrazně ulehčila práci nejen samotným praktikům, ale i specialistům, pojišťovnám a především pacientům. Podle Společnosti všeobecného lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně (SVL) přitom k revolučnímu kroku v ordinacích praktických lékařů mnohdy nechybí mnoho.

Vybavení pro spirometrii, ergometrii, detekci infarktu nebo ultrazvuk. Všechny tyto přístroje zvládne praktický lékař po krátkém školení použít k rychlému určení a diagnózy pacienta přímo ve své ordinaci. Následné správné a efektivní směřování pacientů k léčbě pak může nejen urychlit jejich rekonvalescenci, ale také výrazně snížit náklady pojišťoven na jejich léčbu. „Naším hlavním cílem je modernizace ordinací, to však často selhává na hrazení úkonů a proplácení vybavení od pojišťoven. Ty po nás často chtějí konkrétní data a rovněž úspory, které pořízení daného vybavení přinese,“ komentuje situaci MUDr. David Halata, praktický lékař a člen výboru Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP. A právě data k využití jednoho z přístrojů chce nyní SVL získat prostřednictvím klinické studie.

Revoluční ultrazvuková metoda

Podle SVL může být prvním zásadním krokem k modernizaci ordinací pořízení ultrazvuku a jeho využívání takzvanou metodou POCUS (point-of-care-ultrasound). Tato ultrazvuková metoda pomůže na místě odhalit například zápal plic, žlučníkové kameny či žilní trombózu.

Princip point-of-care testing (POCT) metody už lidé v Česku obecně znají, v ordinaci se běžně pracuje např. s ukazatelem zánětu z kapky krve odebrané z prstu (= POCT CRP). A do stejné skupiny metod patří i POCUS. Toto cílené ultrasonografické vyšetření pacienta provádí a interpretuje ošetřující zdravotník na místě, kde se právě pacient s akutními příznaky nachází. Úkolem je rychle zodpovědět specifickou diagnostickou, anebo terapeutickou otázku či usnadnit léčebnou proceduru: „Typickým příkladem je zápal plic. Díky ultrazvuku, který provedu přímo v ordinaci, mohu rovnou nasadit léčbu nebo pacienta přesně a hned nasměrovat na další vyšetření. Tím se samozřejmě celkově zrychluje i jeho rekonvalescence,“ upřesňuje MUDr. David Halata.

Halata zároveň upozorňuje, že praktičtí lékaři nemají ambici přebrat práci ultrasonografistům ani jiným specialistům: „Zaměřujeme se pouze na velmi jednoduchá vyšetření určitých částí těla, která nám pomůžou lépe stanovit diagnózu. Rozsáhlá a odborná vyšetření samozřejmě zůstanou v kompetenci povolaných kolegů.“

Studie mají přesvědčit pojišťovny

V současné době běží tři klinické studie, jejichž výsledky mají za úkol především přesvědčit pojišťovny, aby začaly ultrazvuk v ordinacích praktických lékařů hradit: „Naší studie se účastní 17 lékařských praxí, které prošly vstupním zaškolením. Nyní sledujeme, jaká je přesnost vyšetření ve srovnání s ultrasonografisty například u vyšetření plic, žlučníkových kamenů nebo hluboké žilní trombózy dolních končetin. Předběžné výsledky jsou zatím velice dobré, přesnou diagnózu se podaří určit v opravdu vysokém procentu případů. To značí velkou bezpečnost a přesnost ultrazvuku u praktických lékařů, i po krátkém vstupním školení,“ komentuje Halata.  Druhá studie sleduje spokojenost pacientů, třetí se zabývá změnami v chodu ordinací, které POCUS používají.

Výsledky studie chce SVL použít k vyjednání úhrady nového výkonu se zdravotními pojišťovnami. Ty totiž použití POCUS zatím nehradí: „Hlavním přínosem pro zdravotní pojišťovny je obrovská finanční úspora – díky včasné diagnostice a efektivnímu směřování pacienta. Pokud například zápal plic vyléčíme doma, stojí léčba jednotky tisíc. V nemocnici už ale vychází na desítky tisíc a na oddělní JIP dokonce na statisíce,“ doplňuje Halata.

Evropský vzdělávací unikát v Česku

SVL společně s Institutem postgraduálního vzdělávání v Česku připravuje pro praktické lékaře vzdělávací centrum POCUS: „Vzdělávání v této metodě chybí po celé Evropě. Vzhledem k tomu, že konkrétní potřeby praktiků jsou specifické, nemůžeme využít kurzy pro jiné specializace. Jde tedy o unikátní projekt, v jehož rámci sestavujeme vlastní vzdělávací program POCUS,“ říká doc. MUDr. Roman Škulec, Ph.D., odborný garant projektu a ředitel Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví. První kurzy proběhnou v prosinci 2021.

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
364 x [13%]
Aperol spritz
255 x [9%]
Cuba Libre
268 x [9%]
Piňa Colada
255 x [9%]
Daiquiri
259 x [9%]
Margarita
358 x [13%]
Cosmopolitan
275 x [10%]
Mai-Tai
281 x [10%]
Whiskey sour
252 x [9%]
Pisco sour
263 x [9%]

Celkem hlasovalo : 2830

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru