Správná péče o zdraví začíná u střev

V průběhu našeho života řešíme řadu situací, týkajících se našeho zdraví. Dbáme na zdravý životní styl, nekouříme, snažíme se omezit tučné výrobky, do jídelníčku zařazujeme více ovoce, zeleniny a luštěnin. Chodíme na pravidelné lékařské prohlídky, někdo opravdu pravidelně, někdo jen když začne mít nějaké zdravotní obtíže.

Jedním z nejdůležitějších orgánů, se zásadním vlivem na naše zdraví, je střevo, vlastně celý trávicí trakt obecně, kterému věnujeme jen malou pozornost. Je to jeden z nejsložitějších a nejpracovitějších systémů, který je pro naše zdraví klíčový. Je to naprosto dokonalý systém ovlivňující nejen naši imunitu a tělesné funkce ale i naší psychiku. Míra kvality našeho trávení totiž ovlivňuje náš zdravotní a psychický stav.

A jak tedy mít v pořádku trávicí trakt, jak dobře trávit a tím si zachovat dobré zdraví a psychickou pohodu a podporovat tak naší imunitu? Naše zdraví je odrazem naší imunity. Imunita přímo souvisí se stavem střeva a střevních bakterií. Střeva jsou vlastně naším největším imunitním orgánem, protože zde je největší počet buněk imunitního systému. Vědci již dávno prokázali přímou souvislost mezi imunitou a stavem střeva.

Pokud upravíme vhodně naší stravu, prostředí střeva méně zatěžujeme, uchováme si potřebné látky a živiny, které naše tělo potřebuje a tím pádem i snáze vylučujeme.

Za prvé bychom tedy měli jíst stravu, která je pro nás přirozená, tzn. Co nejméně průmyslově zpracované potraviny, které jsou zbavené důležitých živin a následně i zatěžují svou nepřirozenou formou náš trávicí systém.  Dále bychom měli jíst dostatek ovoce, zeleniny, luštěnin a celozrnné potraviny. Ideální jsou pro čištění střev i různá semena a ořechy.

Někteří odborníci dokonce radí začlenit pravidelně do našeho stravování i houby.

„Velmi zajímavá je specifická schopnost hub upravit často poškozenou střevní stěnu a tím zajistit správnou vstřebatelnost živin a zároveň bránit prostupu patogenů do organismu. Nejznámější je asi hlíva ústřičná, která je takřka univerzální." Říká Ing. Přemysl Jirák, který se profesně specializuje na epigenetiku a imunomodulaci v rámci celostní medicíny. Věnuje se mykoterapeutické praxi na klinice přírodní medicíny v Praze a dále pak odbornému výzkumu a praktickému využití medicinálních hub ve spolupráci ve spolupráci s dalšími odborníky, včetně Akademie věd ČR

V dnešní době již můžeme zařadit houby do našeho jídelníčku celoročně. Ti, kteří neradi chodí na houby nebo nemají tu možnost přijít snadno k čerstvým houbám, si můžou houby objednat sušené namleté nebo i formou kapslí. Jednu z takových možností nabízí na našem trhu i společnost EpicellFood, kde si klienti mohou vybrat dokonce již předem připravenou kombinaci medicinálních hub a bylin a výrazně tak prospějí nejen svému trávicímu traktu, ale také svému imunitnímu systému.

„Houby by měly být celoročně nedílnou součástí našeho jídelníčku“ říká Markéta Dvořáková, specialistka na léčebnou výživu, nutriční poradenství a epigenetickou výživu. „Správně vyvážená strava v kombinaci s houbami a bylinkami je nejen důležitá pro naše trávení, ale pro naše zdraví obecně“ dodává Markéta Dvořáková, která přednáší a vede kurzy zdravé výživy. Pracuje s klienty a vyvíjí nové typy funkčních potravin, kde využívá své zkušenosti k dokonalé symbióze použitých potravin.

PENNY má nové plyšáky

Pro chuť i pro zdraví

Revalid Skin Care

Anketa

Které jméno podle vás nejvíce rezonuje mezi návrháři?

Zoltán Tóth
160 x [10%]
Josefína Bakošová
138 x [8%]
Dominik Navrátil
371 x [22%]
Machač
140 x [8%]
Iveta Řádková
122 x [7%]
Lucie Marim
136 x [8%]
Luděk Šmehlík
149 x [9%]
Klára Nademlýnská
148 x [9%]
Beáta Rajská
146 x [9%]
Miroslav Michael Knot
156 x [9%]

Celkem hlasovalo : 1666

POČASÍ
BLOG/ČEK

„Náš strážný anděl se občas nemůže dívat na to, jak se ničíme, a tak nás zastaví docela drastickým způsobem. Někdy zpomalí či přímo zastaví naše fyzické tělo úrazem, který nám nedovolí konat. Jindy nám uštědří zradu přátel, abychom nešli vstříc po jejich boku vlastní zkáze!“
Lenka Žáčková

Facebook

JDI nahoru