Nahrávám...


Správná péče o zdraví začíná u střev

V průběhu našeho života řešíme řadu situací, týkajících se našeho zdraví. Dbáme na zdravý životní styl, nekouříme, snažíme se omezit tučné výrobky, do jídelníčku zařazujeme více ovoce, zeleniny a luštěnin. Chodíme na pravidelné lékařské prohlídky, někdo opravdu pravidelně, někdo jen když začne mít nějaké zdravotní obtíže.

Jedním z nejdůležitějších orgánů, se zásadním vlivem na naše zdraví, je střevo, vlastně celý trávicí trakt obecně, kterému věnujeme jen malou pozornost. Je to jeden z nejsložitějších a nejpracovitějších systémů, který je pro naše zdraví klíčový. Je to naprosto dokonalý systém ovlivňující nejen naši imunitu a tělesné funkce ale i naší psychiku. Míra kvality našeho trávení totiž ovlivňuje náš zdravotní a psychický stav.

A jak tedy mít v pořádku trávicí trakt, jak dobře trávit a tím si zachovat dobré zdraví a psychickou pohodu a podporovat tak naší imunitu? Naše zdraví je odrazem naší imunity. Imunita přímo souvisí se stavem střeva a střevních bakterií. Střeva jsou vlastně naším největším imunitním orgánem, protože zde je největší počet buněk imunitního systému. Vědci již dávno prokázali přímou souvislost mezi imunitou a stavem střeva.

Pokud upravíme vhodně naší stravu, prostředí střeva méně zatěžujeme, uchováme si potřebné látky a živiny, které naše tělo potřebuje a tím pádem i snáze vylučujeme.

Za prvé bychom tedy měli jíst stravu, která je pro nás přirozená, tzn. Co nejméně průmyslově zpracované potraviny, které jsou zbavené důležitých živin a následně i zatěžují svou nepřirozenou formou náš trávicí systém.  Dále bychom měli jíst dostatek ovoce, zeleniny, luštěnin a celozrnné potraviny. Ideální jsou pro čištění střev i různá semena a ořechy.

Někteří odborníci dokonce radí začlenit pravidelně do našeho stravování i houby.

„Velmi zajímavá je specifická schopnost hub upravit často poškozenou střevní stěnu a tím zajistit správnou vstřebatelnost živin a zároveň bránit prostupu patogenů do organismu. Nejznámější je asi hlíva ústřičná, která je takřka univerzální." Říká Ing. Přemysl Jirák, který se profesně specializuje na epigenetiku a imunomodulaci v rámci celostní medicíny. Věnuje se mykoterapeutické praxi na klinice přírodní medicíny v Praze a dále pak odbornému výzkumu a praktickému využití medicinálních hub ve spolupráci ve spolupráci s dalšími odborníky, včetně Akademie věd ČR

V dnešní době již můžeme zařadit houby do našeho jídelníčku celoročně. Ti, kteří neradi chodí na houby nebo nemají tu možnost přijít snadno k čerstvým houbám, si můžou houby objednat sušené namleté nebo i formou kapslí. Jednu z takových možností nabízí na našem trhu i společnost EpicellFood, kde si klienti mohou vybrat dokonce již předem připravenou kombinaci medicinálních hub a bylin a výrazně tak prospějí nejen svému trávicímu traktu, ale také svému imunitnímu systému.

„Houby by měly být celoročně nedílnou součástí našeho jídelníčku“ říká Markéta Dvořáková, specialistka na léčebnou výživu, nutriční poradenství a epigenetickou výživu. „Správně vyvážená strava v kombinaci s houbami a bylinkami je nejen důležitá pro naše trávení, ale pro naše zdraví obecně“ dodává Markéta Dvořáková, která přednáší a vede kurzy zdravé výživy. Pracuje s klienty a vyvíjí nové typy funkčních potravin, kde využívá své zkušenosti k dokonalé symbióze použitých potravin.

CHOCOLAND

BLOG: PARAEVROPSKÁ CESTA
Půlstoletí na tomto světě si žádá, abychom opustili hluboce vyjeté koleje, některé zvyky, zřekli se povinností, které jsme na sebe ušili a jsou naším bičem... 
Jsem novinářka, sociálně-právní poradce, lektorka, psychoterapeutka, máma, kamarádka, ale do téhle chvíle rozhodně ne cestovatelka. Cestování vždy bylo bohužel na samém okraji mého žebříčku aktivit, bylo prostě zbytné. Přišel čas to změnit!
Rozhodla jsem se, že navštívím všechna hlavní města zemí, která leží v Evropě. Svůj tříletý projekt jsem nazvala PARAEVROPSKÁ CESTA a odstartovala jsem ho 21. 3. cestou do Vídně  Touto cestou chci poděkovat všem, kteří mne podporují!  

Víte kolik leží v Evropě zemí? 

Lenka Žáčková

HIMALYO
NÁŠ TIP

MIOMAT

8G PŘIJÍMAČKY.CZ

SLOVA SLAVNÝCH

„Čas je život. Nedá se vrátit ani nahradit. Marnit čas znamená marnit život. Ovládat svůj čas však znamená ovládat svůj život a plně ho využívat.“

Alan Lakein, americký spisovatel 

Anketa

JAKÉMU MASU DÁVÁTE PŘEDNOST?

Kuřecímu
75 x [13%]
Hovězímu
65 x [11%]
Vepřovému
48 x [8%]
Krůtímu
50 x [9%]
Jehněčímu
46 x [8%]
Sladkovodním rybám
57 x [10%]
Mořským rybám
62 x [11%]
Mořským plodům
59 x [10%]
Jinému druhu masa
53 x [9%]
Maso nejím
57 x [10%]

Celkem hlasovalo : 572

O BOURBONU
  • Musí být vypálen na území USA 
  • Musí být vyroben ze směsi obilovin, kdy jej od 51 % do 79 % musí tvořit kukuřice
  • Minimální doba zrání jsou dva roky
  • Voda v Kentucky, která se používá při výrobě bourbonu, je považována za nejsladší na světě
  • V Kentucky zraje více sudů, než zde žije obyvatel 
  • V Kentucky zraje více sudů, než zde žije obyvatel 
  • Musí zrát v nových vypálených sudech z Bílého dubu 
AKTUALITY
JDI nahoru