K vánočním svátkům i vstupu do Nového roku patří šumivá vína. Ale jaká?

Obliba sektů a šumivých vín u nás každým rokem stoupá. Čeští zákazníci mají velmi bohatý výběr tuzemských sektů, které mohou ochutnat při slavnostní příležitosti – třeba o Vánocích a především na Silvestra, ale i při novoročních setkáních. S výběrem sektů nám spolehlivě poradí hlavní someliér Salonu vín ČR Marek Babisz.

České sekty se liší od evropské konkurence poměrně širokým využitím odrůd, neboť tuzemští výrobci vedle těch tradičních, jako je Chardonnay či Pinot noir (Rulandské modré), používají pro přípravu bublinek také Ryzlink rýnský a Ryzlink vlašský, Rulandské bílé nebo Sauvignon či Sylvánské zelené.

„Naše sekty mají spíše ovocný a svěží charakter, je to dáno výběrem odrůd a technologickými postupy. V daleko menší míře se u nás vyrábějí sekty, které zrají na kvasnicích několik let a jsou typické pro oblast Champagne,“ vysvětluje Marek Babisz a dodává, že bohužel čeští zákazníci preferují šumivá vína se zbytkovým cukrem.

Která vinařství zaměřená na výrobu sektů patří k těm nejlepším? „Nejúspěšnější firmou s každoročním zastoupením v Salonu vín je Bohemia sekt. Ta pravidelně uspívá se sekty jako Louis Girardot, Chateau Bzenec nebo Bohemia Prestige brut,“ vypočítává prémiové značky lídra na českém trhu s bublinkami Marek Babisz.

A jaké další značky se vyplatí ochutnat a vyzkoušet? „Velice zajímavé sekty vyrábí například Chateau Valtice – Vinné sklepy Valtice. V poslední době mne zaujaly také sekty od výrobce Portz Insel, Vinařství Volařík, Kamila Prokeše, Vinařství Mikrosvín nebo Josefa Valihracha,“ uzavírá zkušený someliér.

A na závěr přidává několik rad, jak s bublinkami správně zacházet. Sekt je třeba servírovat poměrně studený, vychlazený zhruba na 5 – 8 stupňů, proto je třeba mít láhev v lednici minimálně 8 hodin. Také volba správné sklenice je důležitá, nejčastěji se používají tzv. flétny. Nenalévají se však plné, ale jen do poloviny, aby víno nezteplalo a současně se rozvinula vůně vína. Při servírování „charakterních“ minerálních sektů se používají spíše skleničky na bílé víno Riesling, opět se nalévá méně než jedna deci.
Více o vínech na www.vinazmoravyvinazcech.cz

Podzim s F&F

Celebration BOX

BLOG/ČEK

„Nikdy svůj život nezměníte, když se necítíte dobře, tedy myšleno k lepšímu. A tak se ho snažte trvale zlepšovat, abyste ho mohli změnit.“

Lenka Žáčková

Anketa

Jaký typ gastro podniku vám je nejbližší?

Restaurace
156 x [10%]
Hospoda/hostinec
144 x [9%]
Pivnice
160 x [11%]
Vinárna
140 x [9%]
Kavárna
161 x [11%]
Čajovna
144 x [9%]
Bar
158 x [10%]
Bistro
152 x [10%]
Rychlé občerstvení
158 x [10%]
Cukrárna
143 x [9%]

Celkem hlasovalo : 1516

Biorythme

PETER BENCE

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru