Pozvedněte interiér obrazy z vlastních fotografií!

Fotoobrazy dokážou zútulnit zdi domova, ať už máte byt zařízený v jakémkoliv stylu. Doladí celkovou atmosféru obýváku, ložnice i kuchyně. Co ale vyfotit, aby byly snímky nápadité a působily profesionálně? Nechte se inspirovat tipy světově proslulých fotografů...

Interiérový trend: V hlavní roli příroda

Přírodní prvky v interiéru jsou trendem, ať už se jedná o ladění barev či materiály. Takové prostory můžete perfektně doladit obrazem krajiny – a zároveň si tak každý den budete připomínat zážitky z cest, anebo své oblíbené místo. „Na fotografování přírody je nejzajímavější, když zachytíte kouzelné světlo, které se objeví v jednom okamžiku. Je to magická chvíle přinášející štěstí,“ říká český rodák a Nikon ambasador George Karbus, který se po celém světě proslavil svými fotografiemi divoké přírody a oceánu. V současnosti žije se svou rodinou na západním pobřeží Irska, které je proslulé nádhernou krajinou. Dal nám tipy, jak přírodním scenériím vtisknout jedinečnou atmosféru:

1. Správná kompozice je základ! Je důležité naučit se alespoň základní kompoziční pravidla, například pravidlo třetin, jako to udělal George, když s fotografováním začínal. Použijte popředí. Umístěte objekty zájmu do širší třetiny snímku. Přiveďte pozornost k obloze, třeba díky duze. Tip: Zapněte si v hledáčku mřížku, která vám pomůže s umístěním objektů a udržením rovného horizontu.

2. Čarujte s oblohou! „Mračna jsou úžasným filtrem pro slunce. Neustále se mění. Když je slunce na okraji mraků nebo když je mezi oblaky malá trhlina, je světlo neuvěřitelné,“ upozorňuje George Karbus, který hledá oblaka nebo světlo vždy, když fotografuje krajinu bez živých objektů. Nejraději vyráží na „lov snímku“ brzy ráno nebo večer, kdy je kouzlo světla nejintenzivnější.

3. Kouzlo dlouhých expozic! Stativ sice ne vždy potřebujete, ale jsou chvíle, kdy se vyplatí jej vytáhnout. Zejména, když chcete prodloužit expozici. George Karbus například zachytil Moherské útesy se suknicemi tvořenými mlhou, rozmazanými mraky a oceánem. Pokud mlhu snímáte rychle, ztrácí se měkkost a pohyb, které ostře kontrastují s tvrdými skálami.

Minimalistický design podtrhne městská fotografie

V jednoduchosti je krása! Do minimalistického interiéru se perfektně hodí street fotografie, které můžete jednoduše vyfotit při vašich toulkách městem. Stačí se jen dívat na známá místa novou optikou. Nové možnosti společně hledali i mladý influencer Constantin Schiller a jeho otec Dr. Gregor Renner, kteří se zapojili do fotografické výzvy #CreateYourLight. Zatímco syn je zvyklý na moderní technologie, otec zase uznává klasické principy fotky. Vzájemně se tak od sebe naučili různé triky, které prozradili i nám:

1. Originální perspektiva díky naklápěcímu displeji! „Nahoru, dolů, za roh... Hledejte nové úhly pohledu. S naklápěcím displejem, který má například můj fotoaparát Nikon Z fc, můžu dělat cokoliv! Foťte zpoza rohu, ze země. Jděte do extrému,“ radí Constantin Schiller, jehož snímky jsou typické právě netradiční perspektivou.

2. Hledejte odrazy! Odraz ve vodě nebo v okně je skvělý způsob, jak vytvořit nový pohled na známé místo. Tmavým odleskům se vyhnete tak, že si budete chránit záda před sluncem. Pomoci vám opět může výklopný displej: Když budete fotografovat z nízké pozice, máte možnost zabrat větší část objektu.

3. Zkuste moderní formát! Jelikož  Nikon Z fc umožňuje změnit poměr stran snímaného obrazu, můžete porušit zažitá pravidla a vytvořil snímky s moderním filmovým poměrem stran 16:9 (24×14). Stačí přejít do nabídky fotografování a vybrat oblast snímku. Fotografováním v poměru 16:9 získáte širší zorné pole, fotografie architektury vypadají v tomto poměru kreativněji a dynamičtěji. Poměr stran 16:9 vypadá nejlépe na šířku, podobně jako na moderních televizorech. A skvěle se bude vyjímat na zdech moderních interiérů! To však znamená, že se musíte zaměřit spíše na detaily než na celou budovu.

Perfektní oživení kuchyně: Makro food foto

Také kuchyň si zaslouží vyzdobit! Můžete zachytit své oblíbené pokrmy a zároveň vnést do snímků originalitu. Své tipy nám dala oceňovaná britská bloggerka a fotografka jídla Donna Crouse.

1. Teď frčí „flat lay“! Velmi populární jsou u food fotografií zátiší snímané přímo shora, takzvané flat lay. Donna Crouse nám prozradila jedno ze svých tajemství: „Do sáněk na blesk vložím speciální vodováhu, abych se ujistila, že fotoaparát bude po celou dobu ve správné poloze přímo nad objektem. Je důležité neustále toto narovnání sledovat!“

2. Využijte aplikaci! „Mým velkým pomocníkem při focení flat lay je aplikace SnapBridge,“ prozrazuje food fotografka. „Používám ji k zobrazení Live View ve svém smartphonu při dolaďování aranžování na zemi,“ dodává. Díky aplikaci vidí na displeji telefonu v reálném čase to, co snímá fotoaparát. Nemusí při každé změně vstávat a sledovat pokaždé monitor foťáku. I spoušť může aktivovat v aplikaci – což jí zaručí, že při stisknutí spouště nepohne fotoaparátem.

3. Vsaďte na efekt „dračího dechu!“ Jak zachytit třpytící se krystalky ledu, například na zmrazených borůvkách? Borůvky nechte přes noc opravdu důkladně vychladit a do misky je potom přesypte, aniž byste se jich dotkli. Pak na ně velmi silně foukejte, čímž docílíte potřebného bělavého efektu.

Audioknihy: Já, vrah 2

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
197 x [11%]
Aperol spritz
183 x [10%]
Cuba Libre
189 x [10%]
Piňa Colada
183 x [10%]
Daiquiri
184 x [10%]
Margarita
186 x [10%]
Cosmopolitan
200 x [11%]
Mai-Tai
165 x [9%]
Whiskey sour
183 x [10%]
Pisco sour
190 x [10%]

Celkem hlasovalo : 1860

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru