Upečte si tu pravou vánoční pohodu

Vánoce, to je čas, kdy se máme možnost zastavit a užít si nejradostnější chvíle v roce se svou rodinou, příbuznými a přáteli. Ale i čas, který můžeme prožít sami se sebou. Právě vánoční svátky jsou vhodnou příležitostí, kdy můžeme vypnout a namísto nutné práce nechat volnou uzdu naší fantazii a kreativitě, odpočinout si a tvořit, třeba přírodní dekorace, které nás budou těšit po celé svátky. Nebo si zkusit uvařit něco (ne)tradičního a upéct něco voňavého.

Tradiční recepty na váš stůl

Jedním z tradičních receptů, který pekli naši předci, přestože není tak známý jako například vánočka, je sakrajda. Jde o perníkový závin plněný povidly. Může být navíc také sypaný ořechy. Sakrajda, stejně jako perníčky, skvěle chutná pár dní uležená. Zabalená v utěrce, uložená v chladu by měla vydržet i pár týdnů, měla by… ale kdo to vydrží, když je tak dobrá? Navíc, když tak báječně voní už z trouby. Upečte si proto raději několik závinů najednou. Co kdyby…. Sakrajda se bude hodit i jako „jedlý dárek“, až půjdete navštívit o svátcích vaše blízké.

Jedlý dárek na zahřátí

Další skvělý dárek, který provoní kuchyni a může vás zahřívat po celou zimu, je pečený čaj. Jeho příprava není nijak náročná a upotřebíte do něj jablíčka i další ovoce, které už není v nejlepší kondici. Na kostičky pokrájené ovoce promíchejte s cukrem, přidejte koření (například skořici, hřebíček, levanduli, kardamon, vanilku) a v pekáčku pečete 40 – 45 minut. Horkým pečeným čajem naplňte skleničky, otočte dnem vzhůru a nechte tak do úplného vychladnutí.

Takový pečený čaj potěší obzvlášť po dlouhé procházce odpočívající přírodou, která působí doslova terapeuticky a její příznivé účinky může chvíle s horkým, voňavým čajem jedině prohloubit. Právě příroda by nás měla inspirovat a měli bychom si z jejích cyklů brát příklad. Tak, jako ona se ukládá k zimnímu spánku, měli bychom pokud to jen trošku jde, i my zvolnit. Nebojte se obzvlášť v tomto období dopřát si zvýšenou dávku léku, kterým je příroda a pobyt v ní.

Lék pro všechny a zdarma

O tom, že pobyt v přírodě působí terapeuticky, jasně hovoří fakt, že v některých zemích jsou procházky lesem doporučovány na lékařský předpis. Kombinace zdravotních benefitů je to vskutku obrovská. Jednak se prodýcháte na čerstvém vzduchu, vydáte ze sebe energii a především zklidníte svou mysl. A pakliže se vydáte na procházku o samotě, pomůže tento naprostý klid vybalancovat přemíru informací a vzruchů, které vnímáme dnes a denně. Výsledkem je posílená imunita, psychická i fyzická pohoda.

Myslete i na ostatní

Radost z procházky můžete ještě znásobit. Nezapomínejme na obyvatele lesa a jejich krmelce, které vždycky stojí za doplnění kaštany nebo zrním. A pokud jste si všimli, že u krmelce chybí nějaké krmítko, v němž by si přišli na své i zástupci ptačí říše, nebojte se ji tam šikovně umístit. Ptáčky krmte semínky, prosem a dalším zrním, které pro ně bude lehce stravitelné. Velkou chybou je krmit zvířátka – od těch nejmenších po ta velká – zbylým suchým pečivem. Pečivo není jejich přirozená strava a může jim ublížit. Pokud podporujete v zimě ptáčky, potom můžete využít Probio Směs zrnin pro domácí a zpěvné ptactvo.

Krásné Vánoční svátky přeje PROBIO

Pohankové linecké cukroví

2 plechy před slepením/1 plech hotového cukroví

Doba přípravy: 45 minut      Doba pečení: 7 minut

Ingredience:

  • 120 g bio pohankové mouky Probio
  • 40 g bio třtinového moučkového cukru probio
  • Špetka soli
  • 80 g másla
  • 1 žloutek
  • Džem na slepení

Postup:

  1. Z pohankové mouky, cukru, soli, másla a žloutku zpracujte těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici uležet alespoň 2 hodiny.
  2. Poté těsto vyndejte a rozválejte na pomoučeném vále na plát silný 2 mm. Vykrajujte libovolné tvary a ty vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Pečte při 170 °C (horkovzdušná trouba) po dobu 7 minut. Nechte zchladnout a poté slepujte džemem.
  4. Nechte pár dní odležet v chladu v uzavřené krabičce.

 

Sakrajda

Ingredience na 3 šišky:

  • 400 g bio hladké špaldové mouky Probio
  • 200 g bio hladké celozrnné špaldové mouky Probio + na podsypání
  • 200 g bio třtinového cukru Probio
  • 1 lžička sody
  • ½ lžičky perníkového koření
  • ½ lžičky skořice
  • Špetka soli
  • 100 g másla
  • 4 lžíce medu
  • 4 vejce
  • Povidla
  • Vejce na potření

Postup:

  1. Mouky smíchejte s cukrem, sodou, perníkovým kořením, skořicí a solí. Přidejte na menší kousky pokrájené máslo a med a začněte zpracovávat těsto. Během hnětení přilejte rozšlehaná vejce. Těsto přendejte na vál a důkladně propracujte. Pokud se vám zdá příliš lepivé, podsypejte trochou mouky.
  2. Hotové těsto rozdělte na 3 stejně velké díly, zabalte je do potravinářské fólie a nechte 3 hodiny v lednici odpočívat.
  3. Každý díl těsta rozválejte na plát silný asi 0,5 – vzniknout by vám měl obdélník cca 25 x 30 cm. Během rozvalování se nebojte těsto pěkně podsypat moukou, aby se nelepilo na podložku. Potřete každý plát povidly (okraje nechte volné) a stočte do rolády. Konce zmáčkněte.
  4. Rolády přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Raději se snažte mít co největší rozestupy, rolády v troubě nabydou.
  5. Nakonec potřete rozšlehaným vejcem a dejte do trouby vyhřáté na 160 – 170 °C. Pečte 40 – 45 minut. Zchladlé můžete začít krájet a servírovat. Sakrajda by vám však měla zabalená vydržet i několik dní.

 

Medovníkové kuličky

15 - 17 kousků

Ingredience

  • 200 g bio mouky celozrnné jemně mleté z dvouzrnky PROBIO
  • 1 lžička sody
  • 80 g bio panely PROBIO
  • ½ lžičky perníkového koření
  • Špetka soli
  • 2 lžíce medu
  • 30 g másla
  • 1 vejce
  • 150 g tahini pasty
  • 120 g zahřátého medu
  • Sušené švestky
  • Případně oříšky na obalení

Postup:

  1. Z ingrediencí na placičky zpracujte těsto. 
  2. Z těsta vytvořte placičky a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 180 °C 10 minut. Nechte zchladnout.
  3. Placičky rozmixujte najemno. Odeberte si 250 g směsi a smíchejte s medem a tahini pastou.
  4. Švestky překrájejte na menší kusy a zabalte do vytvořené směsi. Prsty tvarujte kuličky (nevyvalujte mezi dlaněmi, spíš pracujte články prstů). Nakonec obalte ve zbylých drobečcích nebo najemno nasekaných ořískách. 
NÁŠ TIP

Léto na vlně audioknih

Anketa

Co je pro vás důležité pro udržení vztahu

Vášeň
98 x [11%]
Věrnost
83 x [10%]
Velkorysost
85 x [10%]
Laskavost
82 x [9%]
Spolehlivost
84 x [10%]
Zásadovost
83 x [10%]
Poctivost
86 x [10%]
Dostatek pozornosti
102 x [12%]
Sebedůvěra
82 x [9%]
Smysl pro humor
80 x [9%]

Celkem hlasovalo : 865

VEVA PLUS - ŠKOLITEL

Nezapomínáte na školení BOZP a požární ochrany??? 

Víte, že většina z nás má povinnost absolvovat toto školení pravidelně?

Vyvarujte se případným problémům a pokutám!

Rozklikněte a hned budete vědět jak na to!

O BOURBONU
  • Musí být vypálen na území USA 
  • Musí být vyroben ze směsi obilovin, kdy jej od 51 % do 79 % musí tvořit kukuřice
  • Minimální doba zrání jsou dva roky
  • Voda v Kentucky, která se používá při výrobě bourbonu, je považována za nejsladší na světě
  • V Kentucky zraje více sudů, než zde žije obyvatel 
  • V Kentucky zraje více sudů, než zde žije obyvatel 
  • Musí zrát v nových vypálených sudech z Bílého dubu 
POČASÍ
Facebook

JDI nahoru