Pět způsobů, jak v novém roce zdravě zhubnout

Nový rok už je tradičně obdobím, kdy se většina z nás pouští do nových předsevzetí. Po vánočním přejídání je tak nejčastějším přáním právě zhubnout. Za cíl si ho dává až 42 % Čechů. Prvotní nadšení však postupem času rychle upadává. Nereálné cíle, drastické diety nebo hladovění mají za následek to, že většině lidí vydrží novoroční předsevzetí maximálně do února. Existuje ale pět zaručených tipů, jak v cestě za zdravějším tělem a vysněnou postavou vytrvat! 

Redukce váhy vyžaduje silnou mysl a vytrvalost. Proto rovnou zapomeňte na drastické hladovky a nesmyslné diety. Aby bylo odbourávání přebytečných kil z dlouhodobého hlediska pro naše tělo prospěšné, musí být postaveno jak na udržitelném stravování, tak na zdravém přístupu k hubnutí. A to nejen v novém roce!

  1. Zkuste přerušovaný půst

Přerušovaný půst je založen na poměrně jednoduchém principu. Střídají se při něm časové úseky, kdy člověk jí a naopak, kdy se postí. Mezi nejčastější frekvence patří 18/6 nebo 14/10. První číslo znamená počet hodin bez jídla, to druhé naopak ukazuje na čas, během kterého jíst můžete. Pokud se například budete držet režimu 14/10, poslední jídlo byste si měli dát v šest večer, zatímco snídat můžete už opět v osm ráno. Tento způsob hubnutí je lidskému tělu přirozený, protože mnozí z nás jej drží prakticky nevědomky, a to v režimu 12/12, tedy v osm večer naposledy večeří, a poté v osm ráno zase snídají. Výhodou tohoto půstu je nejen ztráta tělesného tuku, ale i zvýšení energie nebo snížení rizika onemocnění srdce a rakoviny. Základem pro tento styl stravování by ale měl být vyvážený jídelníček bohatý na zeleninu, bílkoviny, komplexní sacharidy, kvalitní tuky a vlákninu.

  1. Dejte si hodinu aerobního cvičení

Sport a další přirozené pohybové aktivity jsou nesmírně důležitým prvkem ke zdravému a dobře fungujícímu tělu. Díky cvičení totiž můžete spálit přebytečné kalorie a zároveň nastartovat váš organismus. Je však dobré mít na paměti, že není možné zhubnout jen jednu problémovou partii. Pravidelnými sedy lehy sice můžete docílit posílení svalů, budou-li ale schované pod tukem, stále nebudou vidět. Klíčem k vytoužené figuře je tedy komplexní trénink a zejména pak pravidelné aerobní aktivity jako chůze, běh nebo plavání. Ať už zařadíte občasnou procházku po přírodě, nebo se do práce příště vydáte po svých, pohodovou hodinkou chůze po rovině spálíte asi 230 kcal. Při pořádném výšlapu do kopce to pak za hodinu může být klidně 600 kcal.

  1. Vyzkoušejte DNA test

Někdy i když děláme maximum, zdravě jíme a dostatečně se pohybujeme, kila ne a ne jít dolů. Příčinou nemusí být hned špatná strava nebo málo pohybu. Chybu můžete hledat ještě někde jinde – v naší DNA. Právě genetika má obrovský vliv na to, jak tělo reaguje na určitý typ pohybu nebo stravy. Analýzou genetického testu, například od společnosti Chromozoom, zjistíte podrobný rozbor genetických informací a jejich vliv na rychlost metabolismu, zpracování živin či schopnost spalování energie při cvičení. Na základě finální analýzy vašeho DNA vám genetik připraví souhrn doporučení vedoucí k redukci tělesné hmotnosti i prevenci vzniku obezity. Test si navíc můžete udělat sami z pohodlí domova.

  1. Omezte jednoduché cukry a slazené nápoje

Dalším účinným krokem, jak snížit množství viscerálního tuku, je pokusit se maximálně omezit jednoduché cukry a všechny slazené nápoje. Většina z nich totiž obsahuje tzv.  „glukózo-fruktózový sirup“, což je umělé sladidlo, vyráběné nejčastěji z kukuřičného škrobu, které najdeme nejen ve sladkých limonádách, sušenkách či snídaňových cereáliích, ale například také v šunce, uzeném mase či v pečivu. Tato levná náhražka cukru má více fruktózy, jež se v těle ukládá jako tuk, nejčastěji v oblasti břicha. Proto až si příště budete dávat do nákupního košíku litr coly, vzpomeňte si, že s ní prakticky spořádáte i 27 kostek cukru. Pokud vás stále honí mlsná, dopřejte si místo čokoládové tyčinky ovoce. To v sobě sice obsahuje fruktózu, v porovnání s ostatními uměle zpracovanými sladkostmi jde ale o zanedbatelné množství.

  1. Dodržujte pravidelný pitný režim

Voda je nejdůležitější složkou lidského organismu, neboť tvoří 60 % hmotnosti dospělého člověka. Proto hraje významnou roli při hubnutí. Obecně se uvádí, že bychom denně měli vypít dva až tři litry vody, v závislosti na své hmotnosti a vydané fyzické aktivitě. Přestože by neperlivá voda měla tvořit základ našeho pitného režimu, nemusíte se bát ani čajů. Vhodné jsou především zelené, bílé ale také maté čaje. Ty podporují činnost metabolismu, a navíc obsahují vysoké množství antioxidantů. Odborníci doporučují pít ještě mátové výluhy, které snižují chuť k jídlu. Zkusit můžete i jablečný ocet. Ten dokáže nastartovat aktivitu trávicího ústrojí a obsahuje látky jako jsou vápník, hořčík a draslík, díky kterým dokáže tělo spalovat tuky rychleji.

 

Audioknihy: Já, vrah 2

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
197 x [11%]
Aperol spritz
183 x [10%]
Cuba Libre
189 x [10%]
Piňa Colada
182 x [10%]
Daiquiri
183 x [10%]
Margarita
186 x [10%]
Cosmopolitan
200 x [11%]
Mai-Tai
165 x [9%]
Whiskey sour
182 x [10%]
Pisco sour
189 x [10%]

Celkem hlasovalo : 1856

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru