Víte, jak nejlépe chránit oči nejen při sportu v zimě

Patříte mezi příznivce zimních sportů, a tak doufáte, že se letošní sezóna uskuteční bez velkých omezení? Těšíte se na ten pocit, jak si užíváte první ranní jízdu na měkkém prašanu? Kromě základní výbavy v podobě funkčního oblečení a bezpečnostních prvků, nesmíme zapomínat na ochranu jednoho z nejcennějších smyslů. Přinášíme vám tipy na správnou ochranu očí a mnoho dalších.

Základní výbava

Outdoorové zimní sporty s sebou přináší radost a uvolnění, ale pokud nejste správně vybaveni, může být efekt opačný. Stejně tak, jako si zabalíte vhodné oblečení, páteřák nebo krém proti mrazu, měli byste myslet na vaše oči. Trápení může představovat situace, kdy nosíte dioptrické brýle, ale při nasazení helmy jsou spíše překážkou. Nemluvě o faktu, že na sport jsou zcela nevhodné a při pádu mohou vážně uškodit.  „Při sportování většina lidí nosí kontaktní čočky, je to ta nejpohodlnější varianta. Doporučuji si na sport pořídit ty jednodenní, na které není potřeba mít žádné pouzdro, ani roztok. Jednoduše si čočky ráno nasadíte a večer je vyndáte a vyhodíte,” vysvětluje Kristýna Štěbetáková, optometristka společnosti Alensa.cz, online prodejce kontaktních čoček, dioptrických a slunečních brýlí.

Ostré vidění i při lyžování je základ

Lyžařské brýle jsou nedílnou součástí každé lyžařské výbavy. Chrání oči proti mechanickému poškození i proti UV záření. Důležitou úloh sehrávají také barvy brýlových skel. Na hory je nejlepší oranžové nebo žluté zabarvení. Ideálně by vám sluneční brýle měly poskytovat dostatečné krytí ze všech stran, zejména pak zespodu, kvůli odrazům světla od sněhu. Nepodceňujte tedy výběr a dbejte na kvalitní kousky. Vydejte se proto do specializovaného obchodu či optiky. Pokud by se vám ale z jakéhokoliv důvodu do prodejny nechtělo, na alensa.cz můžete využít funkci “virtuální zrcadlo” a rozhodnout se tak z pohodlí domova.

Buďte ohleduplní

Ať už vyrážíte lyžovat, běžkovat, jezdíte na snowboardu či raději bruslíte, dbejte především nejen na bezpečnost svoji, ale i okolí. Je velmi důležité mít stále přehled o dění kolem sebe. Můžete tak zabránit zbytečným nehodám. Nezapomínejte také poslouchat své tělo, které vám vysílá signály na co mu síly stačí a na co ne.

Nepodcenit přípravu

Kromě včasného balení oblečení byste neměli zapomenout na dvě důležité věci. Tou první je dát si do pořádku náčiní, které minimálně rok leželo ve sklepě či garáži. Vyhledejte proto servis, kde se odborně o vaše lyže, běžky či prkno postarají. Druhou věcí je zvážit, jak jste na tom s fyzickou kondicí. Vydat se na svah bez alespoň malého ranního protažení se nevyplácí. Kromě hezkého zážitku byste si mohli dovést spíše svalovou horečku.

Do zahraničí s kvalitním cestovním pojištěním

Zimní radovánky s sebou nesou také nepříjemné riziko úrazu. Vyrážíte-li si užít zimu do zahraničí, počítejte, že v případě zranění vás může ošetření v nemocnici vyjít na pěkný balík, který budete muset zaplatit ze své kapsy. Proto je důležité mít sjednané kvalitní cestovní pojištění, které veškeré tyto náklady pokryje.

Polarizační brýle Crullé Vibrance

CENA: 699 Kč (www.alensa.cz)

Brýle typu PILOT sedí každému tvaru obličeje. Jejich rám je zlatý, a tato barva skvěle podtrhne vaše rysy a  dodá glanc. Skla brýlí jsou hnědá, takže velmi efektivní v různých světelných podmínkách. Tyto brýle jsou vybaveny polarizační vrstvou, která blokuje intenzivní světelné odrazy, snižuje oslnění a dodává tak vašim očím větší ochranu.

Polarizační brýle Crullé A18026 C1

CENA: 859 Kč (www.alensa.cz)

Polarizační brýle Crullé jsou vhodné také na řízení. Jsou vybaveny polarizačním filtrem, který pomáhá snížit oslnění a mírní světelné odrazy. Hlavním materiálem brýlí je velmi trvanlivý kov, který vám navíc dodá elegantní styl. V kombinaci s trendy zvířecím vzorem jsou jednoduše trefou do černého!

Polaroid PLD 7035/S 2M4/5Z

CENA: 1 399 Kč (www.alensa.cz)

Brýle značky Polaroid kombinují hravé a moderní tvary s pohodlím a technickou propracovaností. Tento tvar brýlí je charakteristický jednolitým sklem, které zaručuje široké zorné pole. Skla brýlí jsou zeleno fialová. Zelená barva snižuje jas a hodí se výborně pro outdoorové aktivity. Fialová je ideální barva pro snížení celkového jasu.

Lyžařské brýle Anon M3 Black Sonargreen

CENA: 6 279 Kč (www.alensa.cz)

Skla jsou pokryta zrcadlovou vrstvou, která odlehčí vašemu zraku zmírněním ostrého světla. Hlavním materiálem brýlí je lehký a trvanlivý plast. Tyto brýle jsou speciálně navržené na lyžování a snowboarding. Efektivně ochrání vaše oči proti UV záření, oslnění, i nepřízním počasí.

Lyžařské brýle Anon WM1 Pearl White/Perceive Cloudy Pink

CENA: 5 989 Kč (www.alensa.cz)

Skla brýlí jsou růžová. Růžová barva zlepšuje vnímání hloubky a snižuje napětí očí. Skla jsou pokryta zrcadlovou vrstvou, která odlehčí vašemu zraku zmírněním ostrého světla.

Čistící hadřík na brýle

CENA: 39 Kč (www.alensa.cz)

Otisky a nečistoty na sklech brýlí jsou problém, se kterým se potýká každý, kdo brýle nosí. Rychlým a snadným řešením je mít u sebe vždy hadřík z mikrovlákna, kterým brýle vyleštíte.

Oční kapky Gelone*, 10 ml

CENA: 109 Kč (www.alensa.cz)

Zvlhčující oční kapky poskytují okamžitou zklidňující úlevu a zvýšení komfortu při nošení kontaktních čoček. Oční kapky Gelone nahrazují vlastní slzy a poskytují oku umělý ochranný film, a tím chrání oči proti škodlivým okolním vlivům jako jsou smog, horko, vítr, klimatizované prostory nebo práce před monitorem.

*Oční kapky Gelone jsou zdravotnický prostředek. Vždy si pečlivě přečtěte návod k použití.

Jednodenní kontaktní čočky TopVue One+ (30 čoček)**

CENA: 489 Kč (www.alensa.cz)

Čočky jsou vyrobené ze silikon-hydrogelového materiálu Unifilcon B a mají každodenní periodu výměny. TopVue One+ jsou dostupné v plusových a minusových dioptriích pro korekci hypermetropie (dalekozrakosti) a myopie (krátkozrakosti). Tyto jednodenní silikon-hydrogelové kontaktní čočky poskytují po celou dobu nošení očím dostatečný přísun kyslíku a jejich materiál je z 53 % tvořen vodou. Jsou skvělou volbou pro sportovce, cestovatele a všechny, kdo mají náročný a aktivní životní styl.

**Upozornění pro nositele: Kontaktní čočky TopVue One+ jsou zdravotnický prostředek určený ke korekci zraku. Vždy si pečlivě přečtěte návod k použití.

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
348 x [13%]
Aperol spritz
241 x [9%]
Cuba Libre
255 x [10%]
Piňa Colada
241 x [9%]
Daiquiri
246 x [9%]
Margarita
345 x [13%]
Cosmopolitan
262 x [10%]
Mai-Tai
226 x [9%]
Whiskey sour
239 x [9%]
Pisco sour
249 x [9%]

Celkem hlasovalo : 2652

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru