Domů VIPky

Doma jako šéf! Připravte si zdravější variantu „fish & chips“ v podání Zdeňka Pohlreicha a Ester Ledecké

V pořadu Doma jako šéf se sešly dvě velké osobnosti zářící ve svých oborech. Zdeněk Pohlreich si totiž tentokrát ke spolupráci přizval mimořádně úspěšnou českou snowboardistku a alpskou lyžařku Ester Ledeckou, která ke dvěma zlatým medailím ze ZOH 2018 v Pchjongčchangu přidala v únoru další zlato z paralelního obřího slalomu žen na snowboardu na ZOH 2022 v Pekingu.

Díky skvělým sportovním úspěchům, pracovitosti a cílevědomosti, které ji dovedly mezi absolutní světovou špičku, si ji jako ambasadorku vybrala společnost Miele, výrobce prémiových spotřebičů pro domácnost i profesionály. Setkání tedy nemohlo proběhnout nikde jinde než v Miele Experience Center v Praze.

Ačkoliv Ester Ledecká nemluvila o svých kuchařských zkušenostech v žádných superlativech, dokázala jednomu z našich nejznámějších šéfkuchařů více než zdatně sekundovat. Jak se můžete přesvědčit na videu, v kuchyni Miele panovala skvělá atmosféra. Kromě receptu se v něm mj. dozvíte, kde Ester Ledecká nejraději lyžuje, jakým kuchařem je její trenér Tomáš Bank, jestli jde k sobě losos a olivový olej nebo proč vám v michelinských restauracích běžně nenaservírují obrovské porce. Celý díl můžete zhlédnout zde:

.

Připravte si fish & chips v odlehčenější variantě

Známý recept „fish & chips“ řadí Ester Ledecká ke svým nejoblíbenějším pokrmům. Ne tak úplně zdravé jídlo, připravované většinou ze smažené tresky v těstíčku a hranolek, získalo díky několika zásadním změnám odlehčenější nádech. V hlavní roli se blýskne losos, brambory a zelenina. Méně typickou verzi ikonického britského receptu si můžete díky běžně dostupným surovinám vyzkoušet i vy. Chceme vás spíše jen inspirovat - nebudeme vás tedy trápit s přesnou gramáží surovin a necháme ladění chutí a příloh tak trochu na vás.

Co budete potřebovat?

  • filety z lososa (dle potřeby a počtu strávníků)
  • citron
  • fenykl
  • jarní cibulku
  • česnek
  • cherry rajčata
  • pórek
  • smetanu
  • kvalitní rostlinný olej vhodný k tepelné úpravě
  • pepř
  • sůl

Jak na to?

Nejprve začneme s bramborami kvůli správnému načasování - brambory přeci jen servírujete společně s rybou a zeleninou, které se dělají kratší dobu. Na čtvrtky či menší kousky nakrájené a osolené brambory (i se slupkou) nechte s předstihem opékat v kvalitním litinovém pekáči (např. Gourmet od Miele) v přiměřeném množství rostlinného oleje. Když jsou skoro hotové, zamíchejte do nich na kolečka nakrájenou jarní cibulku a dle potřeby nechte chvíli opékat.

Filety z lososa pokapejte z obou stran citronovou šťávou, osolte a opepřete. Vložte do rozpáleného oleje (nejdříve tou stranou, která bude při servírování nahoře), přidejte nasekaný česnek a opékejte. Až ryba „zesvětlá“ zhruba do poloviny, otočte a pečte už jen chvilku, případně můžete varnou plochu zcela vypnout. Přidejte fenykl, rajčátka a lehce opečte.

Mezitím si např. ve woku připravte další z možných příloh. Na kolečka nakrájený pórek nechte na oleji změknout, osolte, opepřete. Nakonec zakápněte trochou smetany a lehce povařte.

Jak servírovat?

Na dno talíře vložte pórek se smetanou, ve výpeku připravenou zeleninku, nebo pečené brambory s cibulkou a na to položte lososa. Ozdobit můžete také plátkem citronu.

Náš tip:

Pekáče Gourmet od Miele využijete při vaření na indukci, k pečení, smažení i gratinování. Jsou vyrobeny z hliníkové litiny a odlévají se ručně. Díky kvalitní nepřilnavé úpravě navíc nebudete mít s jejich čištěním žádnou práci.

Dobrou chuť!

Video: KPA ONE, Miele ČR / Foto: KPA ONE

Audioknihy: Já, vrah 2

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
148 x [11%]
Aperol spritz
138 x [10%]
Cuba Libre
139 x [10%]
Piňa Colada
135 x [10%]
Daiquiri
143 x [10%]
Margarita
140 x [10%]
Cosmopolitan
151 x [11%]
Mai-Tai
126 x [9%]
Whiskey sour
135 x [10%]
Pisco sour
145 x [10%]

Celkem hlasovalo : 1400

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru