Víte, jak správně skladovat víno? Sommelier vám dobře poradí!

Když si vybíráte víno, je dnes obvyklé kupovat si spíše mladá vína, tedy jeden až tři roky po sklizni. Aby byl zážitek z vína dokonalý, je potřeba přemýšlet nejen nad jeho výběrem, ale i nad skladováním a servírováním. Pokud jste si pořídili kvalitní víno a šetříte si ho na speciální příležitost, pak si lahev můžete doma uložit i na několik měsíců.

5 rad pro skladování vína

Máte-li doma lahev vína vhodného pro uskladnění, pak by v případě, že mu poskytnete ideální podmínky, víno ani po roce nemělo ztratit své unikátní vlastnosti, naopak by mohlo zráním získat. Až přijde ten správný okamžik, budete si moci v jeho doprovodu užít slavnostní večer.

  1. Na výstavku na skříni zapomeňte

I když byste se možná rádi pochlubili návštěvě svou unikátní sbírkou lahví, které čekají na otevření, rozhodně byste je neměli mít vystavené ve vitríně na denním světle. Vínu naopak vyhovuje tmavý prostor s ideální vlhkostí (asi 65 až 80 %) a se stálým klima bez kolísání teploty. Pozor si dávejte také na skladování aromatických látek či dezinfekčních prostředků v místnosti s vínem – korek má tendenci do sebe vtahovat okolní pachy.

  1. S vínem zacházejte jako s čokoládou

K oběma byste se měli chovat stejně. Pokud máte víno uskladněné například ve spíži, měli byste s příchodem léta zbystřit. „Pokud je v místnosti takové horko, že by se vám tam začala rozpouštět čokoláda, je dobré i vaše oblíbené lahve přestěhovat někam, kde je chladněji. To se ale týká spíše červených vín, která snesou i teploty kolem 16 °C, bílá je vhodné skladovat spíše v rozmezí 7–10 °C,“ upozorňuje sommelier a ambassador značky Víno Mikulov Sommelier Club Martin Sedlák.

  1. Lahve by měly ležet

Lahve s korkovou zátkou byste rozhodně neměli nechávat dlouho postavené. Důvod je prostý, hlavním nepřítelem kvality vína je totiž vzduch. Pokud lahev položíte, korek zůstává ponořený a díky tomu zabráníme jeho vysychání, pronikání vzduchu do lahve a nežádoucí oxidaci vína. Martin Sedlák vysvětluje: „Když si chcete delší dobu šetřit dobré víno, je potřeba ho uchovávat vleže, aby si zachovalo všechny kvality. U některých typů, například u barikových vín, jako je třeba Rulandské modré 2017 Selection Barrique z Víno Mikulov Sommelier Club, se dokonce delší archivace přímo doporučuje.“ Je však nutné mít na paměti, že pro každé víno je vhodná jiná doba archivace. A zdaleka ne pro všechna vína platí, že "čím je starší, tím je lepší". Důležité je také s již uloženými lahvemi vína co nejméně manipulovat.

  1. Do lednice jen na chvíli

Krátkodobé skladování vína většina z nás příliš neřeší a lahve jednoduše dáme vychladit do lednice. Což není problém, pokud se víno chystáte zkonzumovat brzy po jeho zakoupení. Teploty v lednici jsou však příliš nízké a během uskladnění je víno vystaveno nejen pachům okolních pokrmů, ale také vibracím při každém otevření a zavření dvířek. Proto pokud patříte mezi milovníky vín, měli byste zapřemýšlet nad pořízením domácí vinotéky, kde nebude hrozit znehodnocení obsahu lahví.

  1. Do mrazáku v žádném případě

Všichni známe situaci, kdy zapomeneme dát víno vychladit a najednou je návštěva za dveřmi. Víno ani sekt ale do mrazáku opravdu nepatří. Prudká změna klimatu může zničit jak chuť, tak aroma. Proto než ohrozit kvalitu vína tím, že jej dáme do mrazu, raději zatím nabídněte hostům třeba domácí limonádu a počkejte, až se víno správně vychladí. Tento proces je nejrychlejší u červeného vína, to se totiž podává v rozmezí 12-14 °C, u zralejších vín i 15-17 °C. Růžové víno bychom měli servírovat při teplotě 8–11 °C, stejně tak jako suchá bílá vína – samozřejmě záleží na konkrétním víně. Perlivá vína a sekty by měly být vychlazeny na pouhých 4-6 °C.

  1. Když je víno otevřené

Jak dlouho po otevření můžeme pít víno, aniž by ztratilo své chuťové vlastnosti? Víno můžete pít ještě druhý či třetí den po otevření, ovšem za předpokladu, že je uzavřeno a skladované v lednici. Na uzavření šumivého vína je ideální použít speciální tlakovou zátku. K uzavření tichých vín se používá speciální uzávěr, přes který se jednoduchou pumpičkou vysaje vzduch a tím se minimalizuje styk vína s kyslíkem, tedy nebezpečí oxidace vína. Sektové zátky a pumpičky na tiché víno jsou běžné dostupné v obchodech nebo třeba na www.osobnivinoteka.cz. Jejich cena není nijak závratná, proto pokud si potrpíte na kvalitní víno a chcete si jej vychutnat i druhý či třetí den, pořídit si speciální uzávěr se vám opravdu vyplatí.

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
354 x [13%]
Aperol spritz
245 x [9%]
Cuba Libre
260 x [10%]
Piňa Colada
245 x [9%]
Daiquiri
251 x [9%]
Margarita
350 x [13%]
Cosmopolitan
266 x [10%]
Mai-Tai
230 x [9%]
Whiskey sour
243 x [9%]
Pisco sour
253 x [9%]

Celkem hlasovalo : 2697

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru