Primář Stodůlka: I. oční chirurg v Česku a Rakousku, který provedl novou laserovou operaci očí

Oční chirurg Pavel Stodůlka se svým týmem operoval první pacienty metodou odstranění dioptrií CLEAR. U zákroku se používá výkonný laser Z8.  V České republice měl unikátní zákrok premiéru na zlínské oční klinice Gemini už 2. listopadu 2021. V minulém týdnu Pavel Stodůlka úspěšně operoval první rakouské pacienty ve Vídni. Zbavit se brýlí či čoček laserem je nanejvýš šetrné a bezpečné, nyní navíc ještě dostupnější.

Oční chirurgie patří k nejrychleji se rozvíjejícím zdravotnickým oborům vůbec, stále ovšem existují limity, kvůli kterým nemůže operaci podstoupit každý. V posledních letech je ale boří nové, sofistikovanější lasery. „Přání žít bez dioptrií splníme ročně více než deseti tisícům pacientů. Laserovou operaci očí mohou podstoupit lidé od 18 do 45 let. Kromě věku hrají roli i další kritéria. Nejčastější překážkou korekce dioptrií laserem jsou nevyhovující parametry rohovky nebo nedostatečná kvalita slz čili syndrom suchého oka. Dříve jsme u těchto pacientů museli hledat jiná řešení, protože korekce zraku laserem pro ně nebyla vhodná. Průlom přišel v roce 2014, kdy jsme na našich klinikách začali operovat bezlamelovou metodou ReLEx Smile. V roce 2017 jsme jako první v Česku touto metodou pacientce odstranili dalekozrakost. Tato metoda je velmi šetrná. Oproti jiným se při ní nevytváří na povrchu oka tenká vrstvička neboli lamela, která se odklopí, potřebné dioptrie odlaserují a lamela nakonec přiklopí zpět. Laser vytvoří pouze miniaturní řez, dioptrie se odstraní uvnitř oka a malým řezem chirurg vyjme přebytečnou část rohovky. Tím se výrazně snižuje riziko vzniku nebo zhoršení syndromu suchého oka,“ uvedl Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Unikátní laser Z8 od švýcarského výrobce Ziemer doposud sloužil během operace šedého zákalu a asistoval při některých krocích laserových operací. Jako první pracoviště v Česku jej představila oční klinika Gemini ve Zlíně v roce 2015. Nejmodernější generace Z8 s novými funkcemi nyní umožní jeho samostatné využití při laserové operaci CLEAR. Průlomové operace odstraňující dioptrie novou šetrnou metodou proběhly na soukromé zlínské oční klinice loni na podzim a minulý týden na ně úspěšně navázaly operace na klinice Gemini Augenlaser ve Vídni. „Jako první jsme na Gemini operovali pacienty takzvanou bezlamelovou metodou pomocí laseru Z8. Pokročilejší laserový zdroj umožňuje nastavit energii laserových pulsů podle aktuálních potřeb chirurga. Vždy tedy použije jen tolik energie, kolik je zapotřebí. Pulsy jsou vysílány velmi rychle za sebou a mají menší energii než dosavadní lasery určené pro tyto operace. Precizní optika navíc zajišťuje perfektní zacílení laserového paprsku, díky čemuž je zákrok maximálně přesný a bezpečný, což přispívá k rychlému dosažení kvalitního vidění po zákroku a rychlé rekonvalescenci. Doposud jsme touto metodou operovali pacienty na klinikách ve Zlíně, Praze a jako první v Rakousku i ve Vídni. V budoucnu se plánuje, že bude zákrok dostupný i na dalších klinikách Gemini,“ vysvětlil Pavel Stodůlka.

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
345 x [13%]
Aperol spritz
237 x [9%]
Cuba Libre
252 x [10%]
Piňa Colada
239 x [9%]
Daiquiri
242 x [9%]
Margarita
342 x [13%]
Cosmopolitan
258 x [10%]
Mai-Tai
222 x [8%]
Whiskey sour
236 x [9%]
Pisco sour
245 x [9%]

Celkem hlasovalo : 2618

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru